Muhabbet Kuşları Neden Kaşınır?
8 mins read

Muhabbet Kuşları Neden Kaşınır?

Muhabbet kuşlarında kaşıntı probleminin ilk belirtisi tüy zedelenmesidir. Sadece kafa tüylenmesi durumunda kulak, ağız veya sinüslerde olası enfeksiyonlar olacaktır.

Bununla birlikte, kuşların tüylerinin her yerde hasar gördüğü sistemik veya genel bir soruna sahip olması daha yaygındır.

Kuşların tüylerini toz ve kirden arındırmak için kendilerini kaşımaları doğaldır. Yabani kuşlar uçmaya hazırlanırken tüylerini temiz tutmaları gerekir.

Sağlıklı kuşların genellikle gün boyunca tüylerini kaşıdıkları ve tüylerini taradıkları görülür. Aşırı derecede kaşınan bir muhabbet kuşunda sağlığını riske sokacak bazı nedenler olabilir. Bu yazıda muhabbet kuşlarının neden kaşındıklarını  ve hayatlarını daha rahat hale getirmek için neler yapabileceğinizi anlatacağız.

Muhabbet Kuşları Kaşıntı Nedenleri

Genel olarak, bir kuşun tüyleri kaşındığında, hızlı, agresif davranış sergiler veya sakin ve sessizce oturabilirler.

Sonra aniden pireyle savaşan bir köpek gibi kendi kendini kaşınmaya başlar. Kuşlar, keyif faaliyetleri sırasında tüylerine zarar vermek için yemek yemek, oyuncakla oynamak gibi faaliyetlerini yarıda keserler.

Genellikle sahiplerinin önünde tüylerine zarar verirler. Kafeslerinin dışında olduklarında bunu daha az yapabilirler.

Kuşların  kaşıntılı olmasının birçok nedeni vardır. Kuşların derileri kuruyabilir veya karaciğer hastalığı, pankreas hastalığı veya böbrek hastalığı gibi çizilmelere neden olan hastalıklarla enfekte olabilir.

Kaşıntılı bir kuşun nedeni maya, bakteri, mantar, parazit, dış parazit ve alerji olabilir. Ayrıca, düşük düzeyde ortam nemi veya karaciğer, böbrek veya pankreas sorunları olup olmadığını da kontrol edebilirsiniz. Bu sorunlardan bazıları, yakındaki veterinerinizi ziyaret etmeyi gerektirir.

Muhabbet Kuşlarının Kaşıntıdan Anında Kurtulmasına Yardımcı Olacak 7 İpucu

Tüylü dostunuzla bu sorunu kolayca tedavi edip çözebilirsiniz. Muhabbet kuşlarınızın kaşıntı ve yolmalarını bu basit ipuçlarıyla giderebilirsiniz.

1. Banyo

Evdeki yaygın bir sorun düşük nemdir. Tüylü arkadaşlarınızın çoğu yağmur ormanlarına özgüdür ve siz yağmur ormanlarında yaşamıyorsunuz! Bir kuşu haftada birkaç kez buğulamak veya yıkamak mümkündür.

Toz ve ölü hücrelerden kurtulmanın en iyi yolu kuşunuzu yıkamaktır. Kendi kendine banyo yapmak için sığ bir tabak mükemmel bir seçimdir. Kuşlar genellikle ıslak yapraklar üzerinde yuvarlanırlar. Bu onların doğal davranışlarından biridir.

2. Nemi Artırın

Sonbahar ve kış kuşların tüy dökümünün en sık olduğu aylardır ve evlerimiz en kurak aylardır. Kuş dostu bir ortam oluşturmak için evde bitkiler, hava nemlendiriciler ve masa üstü su çeşmeleri kullanılabilir.

Areca avuç içi, üstün bir nemlendirici olmasının yanı sıra mükemmel bir hava temizleyicidir ve bakımı nispeten kolaydır. Bunun için diğer iyi seçenekler arasında bambu bitkileri ve Boston eğrelti otları bulunur.

3. Akarları Uzak Tutun
Bazı kuşlar, akarlar tarafından istila edildikleri için tırmalarlar. O kadar çok kuş akarı yok. Akarlar, açık havada olan kuşlarda bulunur. Zayıflamış bağışıklık sistemleri de kuşlarda akar sorunlarına yol açabilir.

Tüylü dostunuz doğru şampuanlar ve buğulayıcılarla istiladan zarar görmeyecek! Piyasada çeşitli haşere kontrol spreyleri mevcuttur, böylece kafes temiz tutulabilir.

Toksik ürünlerden uzak durduğunuzdan emin olun! Kuşunuz derisini normalden daha fazla kaşıyorsa ve kazıyorsa not alın. Bu devam ederse, kuş veterinerinize danışın.

4. Beslenme
Besin eksiklikleri kaşıntılı, kuru cilt, özellikle çinko ve A vitamini eksikliğinin yaygın bir nedenidir. Tohum ve sofra yemi, bir kuşun diyetinin çoğunu oluşturur.

Peletlenmiş diyetler işlendiğinde, A vitamini, E vitamini, beta karoten ve bazı B vitaminleri gibi vitaminler alınma eğilimindedir. Kuşlarınıza pelet sağlamanın yanı sıra, onlara bir Veteriner tarafından onaylanmış eksiksiz bir takviye yelpazesi sağlamanızı şiddetle tavsiye ederim.

aloe vera kullanın
Doğal bir analjezik olan aloe vera, harika homeopatik özelliklere sahiptir ve kuru, kaşıntılı cildi rahatlatmak için yaygın olarak kullanılan bir çaredir. Aloe Vera şampuanı veya Aloe Vera distilatı içeren bir sprey şişesi harika seçeneklerdir.

Çizik ve kesikleri de hindistancevizi yağı ve E vitamini yağı ile tedavi edebilirsiniz. Hindistan cevizi yağını marketten alıp yiyeceklere katabilirsiniz. En iyi sonuçlar için rafine edilmemiş veya işlenmemiş yağ kullanın.

Kuşlarda vazelin içeren hiçbir ürün kullanılmamalıdır. Bu ürünler kuşlar için zararlıdır.

Bakım Problemleri
Bird’ün ebeveynleri, yavrularına vahşi doğada tüylenmeyi öğretir. Bu, tüylerinin sağlıklı kalmasına yardımcı olur. Her bir tüyü optimum durumda tutma eylemine, tüy alma denir. Kuşlar, kiri, birikintileri ve parazitleri gidermek için tüylerini ağızlarından geçirerek temizler.

İşlem sırasında kuş, tüyü düz duracak şekilde tüyleri hizalar. Üropigal bez olarak da bilinen tüy alma bezi, tüylenmeyi öğrenme sürecinin bir parçasıdır.

Çoğu kuşun kuyruğunun tabanındaki düzeltme bezinde bulunan bir yağ karışımı vardır. Tüyleri ve cildi nemlendirmeye yardımcı olur.

Kuşlar tüylerini tararken, gagalarını ve yüz tüylerini bezin üzerine sürterek her bir tüye yağ sürerler. Bu yağ açısından zengin yağ, tüylerin ve derinin sağlığı için çok önemlidir.

Gıda Alerjenleri
Tıpkı çoğu hayvan gibi, kuşlar da gıda alerjileri geliştirebilir. Ancak bunların test edilmesi daha zordur. Alerjenleri ortadan kaldırmalısınız. Genellikle gıdalara, temizleyicilere, parfümlere ve mumlara karşı alerjinin bir göstergesidir. Kuşunuz için besleyici ve sağlıklı bir diyet önemlidir.

Sıkça Sorulan Sorular
Kuşumda akar olup olmadığını anlamanın en iyi yolu nedir?

Kuşunuzun derisini akarlar için kontrol etmek için geceleri bir el feneri kullanın. Bir kuş kafesinde ayrıca küçük kırmızı ve siyah alanlar olabilir. Bir süre sonra böcekler daha fazla kan aramak için etrafta gezinecekler. Tüy akarlarının varlığından şüpheleniyorsanız, geceleri kafesi beyaz bir örtü ile örtün.

Tüy dökme sırasında kuşların kaşınması yaygın mıdır?

Deri değiştirme süreci kaşıntılı olabilir. Kılıflar tüylerle dolmaya başladığında, kuşunuz onları çizebilir veya toplayabilir. Bu olduğunda tüyler salınır ve daha kolay gelişebilir.

Kuşuma tavsiye edilen ilaçlama sıklığı nedir?

Muhabbet kuşunuzun her gün ilaçlanması gerekiyorsa bunu mutlaka yapın. Muhabbet kuşunuzun doğrudan yüzüne püskürtmeyin.

Çözüm
Kuşlar bir dereceye kadar kaşınır veya tüylerini yolabilir, bu normaldir. Muhabbet kuşunuzun sürekli olarak kendini kaşıdığını hissediyorsanız ve yukarıdaki tüm ipuçları işinize yaramadıysa bir veterinere danışmanız en sağlıklı seçenek olacktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir