Yavru Tavşan Ne Yer?

Yavru Tavşan Ne Yer?

Giderek daha fazla insan evcil hayvan olarak bir tavşan almaya karar veriyor , bu nedenle yeni bir tavşan yavrusu aldıysanız veya onu kurtardıysanız ve onunla ilgilenmeye karar verdiyseniz, aşamasına bağlı olarak belirli ilgiye ihtiyacı olduğunu bilmelisiniz ve  yavru bir tavşanı veya bir cüce tavşanı nasıl besleyeceğinizi bilmek özellikle önemlidir.

Yavru tavşanın doğru beslenmesi, sağlığını ve yaşamını etkilediği için rastgele yeşil yiyecek veya ticari yem seçiminden daha fazlasına dayanmalıdır.

Küçük evcil hayvanınıza daha iyi bakmak ve tam olarak ne yemesi gerektiğini bilmek ister misiniz? O halde küçük tavşanların doğumdan itibaren ne yediklerini ve bunun yerine ne zaman katı yiyecekler yemeye başlamaları gerektiğini açıklayacağımız bu Evcil mamalar  makalesini kaçırmayın .

Yeni doğan tavşanlar için süt

Bir tavşanın hayatının ilk birkaç gününde ihtiyacı olan tek besin anne sütüdür . İdeal olan doğumdan 7. haftaya kadar vermektir ama ne yazık ki bu her zaman mümkün olmuyor. Tavşan öksüz kalırsa veya annesi ölürse, akşamları tıpkı anne gibi küçük bir şişede keçi sütü formülü kullanmanız gerekecektir.

Ona asla yaşına uygun olmayan yiyecekler vermeyin çünkü ishal olma riski vardır ve çok küçük olduğu için çok kısa sürede susuz kalma ve ölme riski vardır.

Yavru Bir Tavşan Ne Yer?

Ev yapımı yavru tavşan sütü, anne sütü ile aynı besinleri sağlamalıdır, bu nedenle rahatsızlık, şişkinlik veya ishale neden olmamalıdır. Bunun için keçi sütü, bir yumurta sarısı ve bir çay kaşığı mısır şurubu kullanmak isteyeceksiniz. Bu malzemeleri bulamıyorsanız tavşanlar için de uygun olduğu için yeni doğmuş bir yavru kedi nasıl emzirilir yazımızda verdiğimiz formülü uygulayabilirsiniz. Unutmayın: ona asla inek sütü vermeyin!

Tavşanı beslemeye başlamadan önce sütü hafifçe ısıtın ve küçük bir şişeye veya damlalığa koyun. Ardından onu emzirmek için şu adımları izleyin:

  1. Tavşanı kucağınıza alın ama karnının üstüne koymayın ve her zaman sakin ve rahat hissetmesini sağlamak için başını hafifçe kaldırmaya çalışın. Annesi onu emzirdiğinde tavşanın olacağı doğal pozisyonu simüle etmelisiniz.
  2. Şişeyi ağzına yandan koyun , asla önden değil. Yerleştirdikten sonra, hafifçe merkeze doğru hareket ettirebilirsiniz.
  3. Biraz süt bırakmak için hafifçe bastırın. Tadı hisseden tavşan kendi kendine emmeye başlayacaktır.
  4. Karnınızın döndüğünü gördüğünüzde, toktur.

Gördüğünüz gibi, yavru bir tavşanı emzirmek kolaydır, onu karnının üstüne koymamayı unutmayın. Anne yavrularını günde sadece bir veya iki kez emzirse bile , elimizde gerçek anne sütü olmadığı için günde birkaç kez emzirmesi gerekebilir, bu nedenle tekrar acıktığını gösteren işaretlere dikkat edin.

Dozlar yavaş yavaş artmalıdır. Hayatın ilk haftasında günde iki kez öğün başına 3 ml vererek başlayacaksınız , 6/7 haftalarda öğün başına 15 ml’ye kadar. Açıkça dozlar yaklaşıktır, çünkü her tavşanın farklı beslenme ihtiyaçları vardır, bu nedenle, ona ihtiyacı olan miktarda süt vererek ona en iyi nasıl bakacağınızı öğrenmek için sizi veterinerinizle iletişime geçmeye davet ediyoruz.

Tavşanlar için meyve ve sebzeler

Bu küçük memelilerin mideleri çok hassastır, bu nedenle tavşanın diyetine meyve ve sebzeleri dahil etmek istiyorsanız, farklı türleri aynı anda karıştırmadan, azar azar ve çok küçük miktarlarda yapmanızı öneririz. Bu önleme uyulmazsa, hayvan ishal ve mide sorunları yaşama riskiyle karşı karşıya kalır.

Tavşanlar için en iyi sebzeler şunlardır:

  • Marul
  • Havuç (küçük dozlarda)
  • Karnabahar
  • Pancar
  • Ispanak (küçük dozlarda)
  • Turp
  • Kereviz
  • Domates
  • Salatalık
  • Enginar
  • Lahana
  • yulaf gevreği
  • Kişniş

Her gün bu malzemelerden küçük parçalarla deneyler yapın ve tavşanın tepkisini gözlemleyin. Aynı şeyi aşağıdaki gibi meyve parçalarıyla da yapmayı deneyebilirsiniz :

  • Kayısı
  • Mango
  • Ananas
  • çilek
  • Papaya

Artık küçük tavşanların ne yediğini veya yiyebileceğini bildiğinize göre, küçük dostunuzun yaşadığı koşullara göre onları nasıl besleyeceğinizi açıklayacağız.

Yeni doğan tavşanlar için ot

Otlar, özellikle dişleri, sindirim sistemi ve tüy yumaklarından kurtulmalarına yardımcı olduğu için tavşanlar için harikadır. Vahşi doğada, bir yavru tavşan inlerinin yakınında buldukları çimleri kemirir, ancak evcil tavşanlar söz konusu olduğunda saman, yonca veya çimen kullanmanızı öneririz . Bununla birlikte, hala yavru tavşanlardan bahsettiğimiz için, daha yüksek miktarda kalsiyum ve besin içerdiği için yonca tavşanını öneriyoruz. Ancak aynı zamanda 6 aylıktan büyük tavşanlar için önerilmemektedir.

Tavşanınıza ne zaman ot  vermeye başlayabileceğinizi bilmek istiyorsanız, cevap ona süt vermeyi bırakmadan 3 haftalıktan itibarendir . Hayvanlar alemindeki tüm yavrularda olduğu gibi sütten katı gıdaya geçiş kademeli olarak gerçekleşmelidir, süt miktarı giderek azalırken aynı zamanda ot miktarı da artar. Bu değişikliğin nasıl olması gerektiğini daha sonra detaylı olarak anlatacağız.

Tavşanlar için peletler veya endüstriyel yiyecekler

Tavşan yemlerinizi ve endüstriyel yemlerinizi, yüksek kalitede olsalar bile ölçülü olarak vermenizi tavsiye ederiz. İçeriğine dikkatlice bakmak isteyeceksiniz çünkü bazıları çok yüksek dozda yağ, şeker ve hatta protein içerir. Tavşanınızın ihtiyacı olmadığı için fındık, tohum veya benzeri içeren yiyeceklerden kaçının.

Kaliteli tavşan yemleri ve peletleri saf lif içermelidir , bu nedenle doğru besin alımını garanti ettikleri ve obezite, kabızlık, yağlı karaciğer ve şeker bağımlılığı gibi sorunları önlemeye yardımcı oldukları için sağlıkları için mükemmeldirler. Bu nedenle yaşamın 5. haftasından itibaren bu yiyecekleri küçük tavşanın beslenmesine de dahil edebilirsiniz

Küçük yabani tavşanlar ne yer?

Bir tavşanı veya yavruyu kurtardıysanız ve onu neyle besleyeceğinizi veya nasıl besleyeceğinizi bilmiyorsanız, bunu size aşağıda açıklayacağız. Bir evcil tavşanı sahiplenmek ve vahşi bir tavşanı kurtarmak ve sonra onu tekrar vahşi doğaya salmak tamamen farklı iki şeydir, bu nedenle hayvana kendi başının çaresine bakana kadar bakmak istiyorsanız bu önerileri izleyin.

  • Açıkladığımız prosedürü takip eden ilk hafta ona ev yapımı süt (daha önce bahsettiğimiz) verin.
  • Tavşana mümkün olduğunca az dokunmaya çalışın ki size ve ilgilenilmeye alışmasın, aksi takdirde özgür olduğunda nasıl davranacağını bilememe riskiyle karşı karşıya kalır.
  • İkinci haftadan itibaren ona taze ot vermeye başlayabilir ve her zaman anne sütü ile değiştirerek kendi kendine yemesine izin verebilirsiniz. Su için küçük bir kap bırakın ve tüm kafasıyla içine girip boğulmasını önlemek için sığ olduğundan emin olun.
  • Üçüncü haftadan başlayarak, tepkisini gözlemleyerek küçük sebze parçaları ekleyin. Her zaman su bulundurduğunuzdan emin olun.
  • Huzurlu bir şekilde yemek yediğini ve iyi yürüdüğünü ve bir bahçeniz olduğunu görürseniz onu açık havada bir kafese bırakarak bu ortamı tanımaya başlayabilirsiniz .
  • Her zaman gözünü üzerinde tutarak bahçeyi kendi başına keşfetmesine izin verin.
  • Kendi başının çaresine bakabileceğini anladığınızda, onu bırakmak için uygun bir yer seçin. Başka tavşanların olduğunu bildiğiniz bir yere bırakmak en iyisi olur.

Annesiz yeni doğan tavşanları ne beslersiniz?

Bir tavşanın yetim kalmasının birkaç nedeni vardır, ancak neredeyse her zaman anne ölür veya yavruyu reddeder. Yetim bir tavşanı evlat edindiyseniz, onu beslemek için şu yönergeleri izleyin:

  • 1./2. hafta : sadece anne sütü, bir öğlen ve bir akşam.
  • 3./4. Hafta : Anne sütü aynı saatlerde. Canı istediğinde yemesi için biraz yonca samanı bırakın.
  • 5. Haftadan 7. Haftaya kadar : Anne sütü öğünlerin dozunu azaltarak hep aynı saatte. Küçük dozlarda saman ve kaliteli yem.
  • 8. hafta : sütten kesme, yani bu haftanın sonunda tavşan sütü bırakmak zorunda kalacak. Yonca otu, kaliteli yem ve bazı çiğ katı sebzeler (hatta meyveler).

Daha önce açıkladığımız gibi sütün ml’sini yavaşça artırmayı ve ardından sütten kesme zamanı geldiğinde dozu tamamen azaltmayı unutmayın.

Küçük evcil tavşanlar ne yer?

8. haftadan başlayarak 7 aya kadar tavşan gelişmeye ve büyümeye devam eder. 3 aya kadar, diyeti endüstriyel gıda, yonca samanı, peletler (bazen) ve küçük porsiyonlarda meyve ve sebzelerden oluşmalıdır.

4. aydan itibaren endüstriyel gıdaların yerini yavaş yavaş çiğ gıda porsiyonları alacaktır. 7. ayda gelen tavşan artık bir yetişkin gibi yemek yiyebilir. Doğru ve dengeli beslenmesini sağlarsanız, endüstriyel gıdalara veya gıda takviyelerine ihtiyaç duymaz. Ayrıca yonca samanını yavaş yavaş yetişkinler için çok daha iyi olan ot samanıyla değiştirmeyi de unutmayın. Ancak küçük dostunuzun buna ihtiyacı olabileceğini düşünüyorsanız, şüphelerinizi netleştirmek için veterinerinize danışmanızı öneririz. Her halükarda konu hakkında daha fazla bilgi edinmek için aşağıdaki makaleye başvurmanızı tavsiye ederiz: Tavşanı her aşamada beslemek .

Herhangi bir aşamada suyu asla unutmayın ve hayvana yeni bir yiyecek verdiğinizde nasıl tepki verdiğini her zaman gözlemleyin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir