Siyam Kedileri Ne Kadar Yaşar? (Ortalama ve Maks. Ömür)

Siyam Kedileri Ne Kadar Yaşar? (Ortalama ve Maks. Ömür)

Bir Siyam kediniz varsa, muhtemelen yıllar içinde kendinizi onlar hakkında birkaç soru sorarken bulmuşsunuzdur, “Neden tüm eşyalarımı masadan indirmekte ısrar ediyorlar?” ve “Neden belirli saatlerde ilgi talep etmekte ısrar ediyorlar?”

Muhtemelen sorduğunuz daha ciddi bir soru daha var: Siyam kedisi kaç yıl yaşar? Cevap, ortalama olarak, 12 ila 20 yıl arasında herhangi bir yerdedir.

Kısa cevap bu. Uzun cevap bundan biraz daha karmaşık. Bu yazıda sizin için daha ayrıntılı olarak siyam kedilerinin kaç yıl yaşayacağına dair bilgiler aktaracağız.

Siyam Kedileri Ne Kadar Yaşar?

Ortalama bir Siyam kedisi 12 ila 20 yıl arasında bir yerde yaşayacaktır.

Bununla birlikte, bu kedilerin çoğu 15’e ulaştığı ve şaşırtıcı bir sayının 20’yi geçtiği için 12 yıl kesinlikle düşük uçta. Bir noktada, dünyanın yaşayan en yaşlı kedisi, olgunlaşana kadar yaşayan Scooter adlı bir Siyam’dı. 30 yaşında, bu yüzden bu kedilerin kesinlikle uzun ömürleri var.

Siyam kedilerinin bu kadar uzun yaşamasını sağlayan dayanıklı genler, kuzenleri Balili ve Birmanyalılarla paylaşılıyor. Bu iki cins aynı zamanda en uzun ömürlü kediler arasındadır ve genellikle 20 yaşına kadar yaşarlar.

Siyam Kedinizin Ömrünü Nasıl Uzatabilirsiniz?

Bir kedinin ömrü üzerindeki en büyük etki açısından, yapabileceğiniz en büyük üç şey kedinizi sağlıklı bir diyetle beslemek, evde tutmak ve düzenli kontroller için veterinere götürmek.

Doğru beslenme, hemen hemen her hayvan için uzun bir yaşamın temel taşıdır ve Siyam kedileri de bir istisna değildir. Onlara mümkün olan en kaliteli, yani bol proteinli ve sınırlı karbonhidratlı yiyecekler vermelisiniz. Obez kediler daha ince olan kediler kadar uzun yaşamadıkları için kilolarını kontrol altında tutmanız da önemlidir .

Onları içeride tutmak da önemlidir. Arabaların bir numaralı suçlu olmasıyla birlikte çok fazla şey onları dışarıda öldürebilir. Ayrıca, hepsi ölüm riskini artırabilecek hastalıklara, parazitlere ve zehirlere karşı daha hassastırlar. Sonuç olarak, içeride kalan kediler, dışarıda dolaşmasına izin verilenlerin üç ila yedi katı kadar herhangi bir yerde yaşayabilir .

Bulmacanın son parçası düzenli veteriner ziyaretleridir. Pek çok insan kedilerini veterinere yalnızca bir şeyler açıkça yanlış olduğunda götürür, bu da doktorun ne kadar iyi yapabileceğini sınırlar. Veterineriniz kedinizi düzenli olarak görürse, yaşamı tehdit eden hastalıkları erken tespit edebilir ve kedinize çok daha iyi hayatta kalma şansı verir.

Veteriner ziyaret kategorisinin başka bir yönü daha var. Bu, düzenli aşılar, zamanında kısırlaştırma veya kısırlaştırma, parazit önleme ve tedavisi ve uygun hijyen gibi şeyleri içerir. Veterinerinizin tavsiyelerine harfiyen uyduğunuzdan emin olun, çünkü bunu yapmak kedinize uzun ve mutlu bir yaşam sürmenin en iyi şansını verecektir.

Siyam Kedileri Çoğu Irktan Daha Uzun Yaşar

Siyam kedileri uzun süre yaşar. Kapalı Siyam kedilerinin ortalama ömrü 15 ila 20 yıldır, ancak bazen çok daha uzun yaşayabilirler. 2016 yılında Guinness Dünya Rekorları, bir Siyam kedisi, dünyanın yaşayan en yaşlı kedisi olarak taçlandırdı.  Adı Scooter olan siyam kedisi  kısa bir süre sonra da vefat etti, etkileyici 30 yaşına kadar yaşadı.  Son yıllarında bile sahibini her gün sabah 6’da uyandırdı ve her gece işten eve gelmesini bekledi.

Ortalama yaşam süreleri açısından, Siyam kedisi çoğu kedi türü arasında en uzun yaşam sürelerinden birine sahiptir. Benzer yaşam sürelerine sahip diğer kediler, Birmanya, Savannah Kedisi, Ragdoll, Balinese, Rus Mavisi, Bombay ve American Shorthair’dir.

Bunlardan ikisi – Bali dili ve Birmanya – aslında Siyam ile ilgilidir. Birmanya aslen bir Siyam ve Burma’dan kahverengi bir kedinin meleziydi.

Balinese teknik olarak bir Siyam kedisi türüdür.  Bu kedi, aynı renk ve özelliklere sahip, ancak uzun tüylü bir safkan Siyam’ın spontan mutasyonundan geliştirilmiştir.

Siyam Kedilerinde En Sık Hangi Ciddi Hastalıklar Görülür?

Kedinizi düzenli olarak veterinere götürmenizin bir nedeni de, kedinizin düşebileceği ciddi durumlar hakkında önceden bilgi almaktır. Siyam kedileri herhangi bir sayıda hastalık ve durumdan ölebilirken, aşağıdakiler en yaygın olanlarıdır.

Lenfoma veya Lenfosarkom

Bu kanser, kedinin vücudunun lenfosit adı verilen anormal beyaz kan hücreleri oluşturmasına neden olur. Kanser bir vücut parçası yerine belirli bir hücre tipine saldırdığı için her yerde ortaya çıkabilir, ancak basit bir kan testi ile kolayca tespit edilebilir (sık veteriner ziyaretlerinin bir başka nedeni).

Siyam kedileri bu tür kansere diğer ırklardan daha yatkındır, ancak neyse ki tedavi edilebilir ve kedinin hayatta kalma şansı iyidir. Dezavantajı, tedavi edilmesinin pahalı olmasıdır ve tedavinin genellikle kedi yaşadığı sürece sürmesi gerekir.

Timoma

Bu, Siyam kedilerinin kapmaya eğilimli olduğu başka bir kanser türüdür. Aslında bir tür lenfoma ama sadece göğüste oluyor. Genç kedileri yaşlılardan daha fazla etkilemesi daha olasıdır ve nedeninin doğada genetik olduğuna inanılmaktadır.

Diğer lenfoma türleri gibi, bu kanser de kemoterapiye iyi yanıt verir; bununla birlikte, timoma ile yaşam boyu remisyon olasılığı, diğer lenfoma formlarından daha yüksektir.

Mast Hücre Tümörleri

Mast hücre tümörleri, ciltte topaklar veya şişlikler gibi görünen bir cilt kanseri şeklidir, bu nedenle her zaman mümkün olan en kısa sürede anormallikleri kontrol ettirin. Kedinizin mast hücreli tümörü varsa, muhtemelen çıkarılması gerekecek ve kemoterapi de gerekli olabilir.

Mast hücreli tümörlerle ilgili sorun, temelde iki türün olmasıdır: Tedavisi ve çıkarılması kolay yavaş yayılan tümörler ve neredeyse her zaman ölümcül olan oldukça invaziv tümörler. Yapabileceğiniz tek şey, veterinerinizin tümörü çıkarmasını, biyopsi yapmasını ve en iyisini ummaktır.

Adenokarsinom

Bu, tümörün bir çörek gibi bağırsakları sardığı bir bağırsak kanseri şeklidir. Semptomlar kusma, ishal ve kanlı dışkıyı içerir, ancak erken kanser türleri tamamen asemptomatik olabilir, bu nedenle kedinizi düzenli olarak kontrol ettirmeniz önemlidir.

Veterinerin muhtemelen tümörü cerrahi olarak çıkarması gerekecek ve kedinizin prognozu muhtemelen tümörün ne kadar erken tespit edilip çıkarıldığına bağlı olacaktır.

Akciğer Enfeksiyonları

Sebep ne olursa olsun, Siyam kedileri solunum sorunlarına diğer birçok kedi ırkından daha yatkındır ve bu özellikle yavru kedi olduklarında geçerlidir. Bu sorunlar genellikle ölümcül değildir, ancak tedavi edilmezse veya kedi aynı anda başka sağlık sorunlarından muzdaripse ölümcül olabilir.

Birçok Siyam kedisi, solunum sorunlarını kontrol etmek için ömür boyu ilaca ihtiyaç duyar ve hatta bazılarına solunum yollarını açmaya ve solunum sistemlerindeki iltihabı azaltmaya yardımcı olmak için inhaler verilir.

Diş Hastalığı

Cinsine özgü olmamakla birlikte, diş hastalıkları tüm kediler için önde gelen bir ölüm nedeni olduğundan, Siyam kedileri, kötü ağız hijyeninin neden olduğu sorunlara diğer kediler kadar duyarlıdır. Ağızda plak veya tartar birikmesi dişlerde ve diş etlerinde enfeksiyona neden olabilir ve bu daha sonra vücudun geri kalanına yayılabilir.

Ayrıca ağız içindeki bakteriler diş çürümesine neden olabilir ve eğer kedinizin dişleri düşerse yemek yemekte zorlanır ve bu da yaşam sürelerini önemli ölçüde kısaltabilir. Neyse ki, bu sorun kolayca önlenebilir – tek yapmanız gereken kedinizin dişlerini düzenli olarak fırçalamak.

Siyamınız Ne Kadar Yaşayacak?

Belli bir noktada, kedinizin ömrünü uzatmak için yapabileceğiniz her şeyi yaptınız. Geriye  küçük dostunuzla ne kadar zamanınız olacağını görmek kalıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir