Sfenks Kedisi
Kanada Sfenks Kedisi , yerli kedinin doğal mutasyonundan kaynaklanan bir kedi cinsidir. Başlıca özelliği, kürkünde tüy olmamasıdır.
19. yüzyılda tüysüz kedi vakaları rapor edildi, ancak ilk seçim girişimleri 1970’lere kadar uzanıyor.
Dermisin türüne göre sınıflandırılan farklı çeşitler vardır:
- Manto Rubber (“kauçuk”), kauçuksu ve yumuşak bir malzemeye çok benzer.
- Manto Şeftali (“şeftali”), bir şeftaliye çok benzeyen dokunsal temasta, dolayısıyla adı.
- Manto Wax (“balmumu”), çok daha fazla kayma önleyici etkiye sahip, cilt dokunuşa tamamen çıplak, ancak diğer iki türe göre daha dikkatli bakım ve temizlik gerektiriyor.
Sfenks Kedisi Köken
Sfenks kedisinin ilk örnekleri on dokuzuncu yüzyılın sonlarında New Mexico’da bulundu. İsimleri Nellie ve Dick’ti, Aztek kedileri soyunun son mirasçıları olarak sunuldu ve yerliler tarafından Bay FJ Shinick’e verildi. Çekinik “tüysüz” genin mutasyonu nedeniyle erken yaşlardan itibaren çıplaktılar .
Aralık 1898’de, bir kedi sergisinden sonra, Harper’s Bazar dergisinde Jennie Van Allen, hem sergilenen iki örneğin saçının tamamen yokluğunu vurguladığı bir makale başlığını yazdı:
” LADY NELL “VE” DICK SCHINIC “, Dünyada tek tüysüz kediler
O zamandan beri tamamen çıplak ve mükemmel sağlıklı kedilerin farklı durumlarında çeşitli raporlar var. Sadece 1970’lerde, yarattıkları merak göz önüne alındığında, cins yetiştirilmeye başlandı: 1978’de Hollanda’da bir Hugo Hernandez üremesi, kışın sokakta üşüyen iki çıplak kedi sayesinde bu cinse yol açtı. Aynı yetiştirici, iki kurucu Punkie ve Paloma’yı vaftiz etti .
Sfenks Kedisi Özellikleri
Kulaklar büyük, iyi yerleştirilmiş ve tabanda açık, uçlarda küt, iyi tanımlanmış, küt bir köşeye benziyor.
Sfenks kedileri birlikte uyurlar.
Limon şeklinde büyük ve etkileyici gözler. Kabul edilen kat ile ilgili herhangi bir renk. Mavi / açık mavi renk geliştirilmiştir. Çıkıntılı burun.
Kafa uzun ve elmacık kemikleri çok geniş değildir
Boyun orta uzunlukta, kaslı ve sağlamdır, özellikle erkeklerde. Omuzlardan kafatasına kadar kemerlidir.
Vücut orta-uzun, ince değil, kaslı. Dışbükey göbek, yağ değil. Göğüs belirgindir ve saç yoktur. Birçok örnek, herhangi bir bollukta “kırışıklıklar” gösterir.
Ayaklar, kıvrımlı şekillerle ilgili ve çıkıntılı “ayak parmaklarına” sahiptir.
Bacaklar, numunenin boyutuyla orantılı olarak uzun ve kaslı görünür. Arka ayaklar genellikle ön ayaklardan daha uzundur ve bu ayakların açık olması gerekir.
Kuyruk uçta incedir ve numunenin boyutuyla orantılı bir uzunlukta tabana doğru sağlamdır.
Önemli gerçekler
- Sfenks Kedisi Ömür: 8 – 14 yıl
- Ağırlık: 2.5 – 5.5kg
- Renkler: Sphynx kedileri, yüzlerindeki çok ince kürkte ve vücuttaki pigmentli deride görülebilen tüm renk ve kürk modellerinde bulunur.
Sfenks Kedisi bakımı zor mu?
Kanadalı Sfenks, hem fiziksel görünümü hem de (her şeyden önce) karakteriyle geleneksel evcil kedi imajından çok farklıdır. Çok neşeli bir kedidir, büyük bir zekaya sahiptir ve diğer türlerin aksine, yaşadığı çevredeki diğer evcil hayvanlara karşı temkinli davranmaz.
Efendisine karşı çok sevecendir. Kanada Sphynx için her türlü şirket kabul edilir. Yalnızlıktan muzdariptir ve sevecen bir kedi isteyenler, her zaman kucaklama arayanlar için uygundur; tüm ev durumlarına aktif olarak katılmak ister; Bir köpekten farklı olarak, kendisini bir çocuk gibi tamamen ailenin bir parçası olarak görür ve ortaya çıkan her durum ve koşula katılır.”
Sphynx, diğer ırkların aksine tamamen çıplak olduğundan, sağlam bir yapıya sahip olmasına rağmen düşük sıcaklıklara daha duyarlı hale gelir.
Aslında, insan ortamı genellikle bir Sfenks için kesinlikle uygun olduğunu kanıtlar, çünkü tıpkı insan gibi kıllardan yoksundur. Bu nedenle bir kedinin evde tutulması, dış etkenlerden korunmak ve ev sıcaklığında kıvrılmak, battaniyelere, nişlere ve rahat bir iklim için gerekli her şeye sarılmak tüm niyet ve amaçlara göre düşünülmelidir.
Cildi yumuşak ve dokunuşa sıcak; bu ısı onu çok ve sık yiyerek korur (bu özellik aynı zamanda çok hızlı bir metabolizmadan kaynaklanır) ve yüksek proteinli bir gıda gerektirir. Optimal koşullarda sıcaklığı 40 ° C – 42 ° C’dir.
Sfenks kedileri tıpkı insanlar gibi terler, bu nedenle ıslak mendille temizlemek veya nötr ürünler kullanarak yıkamak en iyisidir. Soğuk günlerde kendini güneşe maruz bırakma dürtüsü hissedebilir.
Tüysüz bir cins olduğu için güneş yanığına eğilimli olduğundan hem kış hem de özellikle yaz aylarında yüksek koruyucu kremler sürülmelidir. İnsanlarda olduğu gibi, kılların olmaması serum oluşumunu arttırdığı için kulakların temizlenmesine ihtiyaç duyar.
Aynı şekilde, kirpiklerin olmaması ve ampullerin büyük boyutu nedeniyle daha fazla yırtılmaya maruz kalan, yaygın olarak bulunan antibakteriyel ve yatıştırıcı bir solüsyona batırılmış pamuklu çubuklarla kolayca temizlenen oküler sisteme de özel dikkat gösterilmelidir. herhangi bir mağazada. uzmanlaşmış.
Bu kedi cinsiyetten bağımsız olarak cinsel olgunluğa erken ulaşır. Diğer ırklardan farklı olarak, dişiler çok daha sık ateşe sahiptir.
Farklı hayvan türleri göz önüne alındığında, çok önemli bir diğer husus, viral ve bakteriyel formlardan ve Hipertrofik Kalp Hastalığı (HCM) risklerinden kaçınmak için üreme aşamasının yalnızca uzman yetiştiriciler tarafından gerçekleştirilmesidir.
Sfenks kedi sağlığı: Bu cinsin en yaygın hastalıkları
Sfenks uzun ömürlü ama çok narin bir kedidir: Gelin bu cinsi etkileyen en yaygın hastalıkların neler olduğunu birlikte öğrenelim.
Çıplak kedi olarak adlandırılan Sfenks, benzersiz görünümü nedeniyle son yıllarda kedi severler arasında oldukça popüler hale geldi. Sfenks’in hangi yaygın hastalıklara daha yatkın olduğunu öğrenmek için sağlığınızla ilgili tüm bilgileri birlikte öğrenelim .
Sfenkste sık görülen hastalıklar
Sfenks, en uzun ömürlü kedi ırklarından biridir. Aslında ortalama yaşam süresinin 12 ile 20 yıl arasında olduğunu söylemek yeterlidir.
Bununla birlikte, kıl olmaması nedeniyle, bu örnekler hem kalıtsal hastalıkların başlangıcına hem de ciltlerinin hassaslığıyla ilgili sorunlara daha yatkındır. Sfenks’teki en yaygın hastalıklar arasında:
- Hipertrofik kardiyomiyopati;
- Konjenital miyopati;
- Cilt hastalıkları;
- Solunum yolu enfeksiyonları.
Hipertrofik kardiyomiyopati
Hipertrofik kardiyomiyopati, Sfenks’te en sık görülen hastalıklar listesinde yer almaktadır.
Bu, kedinin kalbini etkileyen ve sol ventrikülün kalınlaşmasına neden olan genetik bir hastalıktır . Sonuç olarak, ventriküler lümeni küçülerek normal miktarda kan toplayamaz.
Bu, ventrikül katı ve esnek olmayan hale geldiğinden, kedinin düzenli kan dolaşımını bozar. Hipertrofik kardiyomiyopati belirtileri arasında şunlar bulunur:
- Kalp üfürüm;
- zayıflık;
- Nefes almakta zorlanma;
- İştah azalması;
- Pulmoner ödem;
- plevral efüzyon;
- Kalp yetmezliği.
Ne yazık ki, şu anda bu durumun tedavisi yoktur. Hipertrofik kardiyomiyopatiyi önlemenin tek yolu, bu hastalıktan etkilenen kedilerin üremesini engelleyerek önlem almaktır.
Konjenital miyopati
Sfenks’te en sık görülen kalıtsal hastalıklar arasında konjenital miyopati bulunur.
Kedinin kaslarını etkileyerek ilerleyici bir zayıflamaya neden olan nörolojik bir hastalıktır. Konjenital miyopati genellikle kedilerde 3 ile 23 haftalık arasında ortaya çıkar. Bu hastalığın belirtileri şunlardır:
- Tükenmişlik;
- baş sallama
- zayıflık;
- megaözofagus;
- titreme;
- Skapular çıkıntı.
İlk defa 1989 yılında tanımlanan, bugüne kadar pek bilinmeyen, kesin tedavisi olmayan bir hastalıktır.
Cilt hastalıkları
Sfenks’te tüy bulunmadığı düşünüldüğünde , cilt bozuklukları bu cinsi etkileyebilecek en yaygın hastalıklar arasındadır.
Çıplak kedi özellikle aşağıdakilerin başlamasına yatkındır:
- Kürk yokluğundan kaynaklanan sebum birikimine bağlı dermatit;
- Güneş yanığı
- Kulak kiri birikiminin neden olduğu kedilerde otitis ve diğer kulak hastalıkları;
- Deri tümörleri;
- Ürtiker pigmentoza.
Çıplak yavru kedilerin yaşayabileceği birçok rahatsızlık göz önüne alındığında, günlük hijyenine dikkat etmek, gözleri, kulakları ve cildi düzenli olarak temizlemeyi sağlamak çok önemlidir.
Solunum yolu enfeksiyonları
Son olarak, solunum yolu enfeksiyonları, Sphynx’teki en yaygın hastalıkların listesini kapatır.
Bunlar şunları içerir:
- Kedilerde soğuk algınlığı
- Öksürük;
- Bronşit;
- Zatürre;
- Astım;
- Alerji.
Tüysüz kedide bu yaygın hastalıkların başlamasını önlemek için Sphynx’i sıcak tutmak çok önemlidir .
Kedi ilk rahatsızlık belirtilerini gösteriyorsa, derhal veterinerle temasa geçilmesi, hayvanın sağlık koşullarının kötüleşme riskini azaltarak hızlı bir iyileşmeyi destekleyecektir.
Sfenks Kedisi fiyat ne kadar?
Sfenks kedileri , elde edilmesi biraz kolay olsa da fiyat noktasında dünyanın en pahalı kedilerinden biridir. Bu kedilerde uzmanlaşmış birçok yetiştirici mevcuttur. Ancak, onlar için güzel bir kuruş ödemeye istekli olmalısınız.
Safkan bir Sfenks’in maliyeti genellikle 2.000 ila 5.000 TL arasındadır . Bazı şampiyon yetiştirilmiş kediler bundan daha pahalıya mal olacaktur. Bu, kediyi ne yaptığını bilen nitelikli bir yetiştiriciden aldığınızı varsayararak fiyatını söyledik fakat bazen daha düşük kaliteli kaynaklardan daha ucuz yavru kedi bulmak mümkündür.
Sfenks kedileri neden tüysüzdür?
Karakteristik tüy yokluğu, çekinik bir genin mutasyonundan kaynaklanır. Bu, bir Sfenks kedisinin tüysüz doğması için genin iki resesif alelini taşıması gerektiği anlamına gelir. Tüysüz olmalarına , protein keratin üretimini kodlayan gen olan keratin 71 (KRT71) geni neden olur.
Sfenks için protein çalışmıyorsa da; Bu durum tüyün uzamadığı anlamına gelmez, ancak folikül, tüyü yerinde tutamaz.
KRT71 geni ayrıca Devon Rex gibi diğer ırkları da etkiler . Bu cinslerde gen işlev görür, ancak çok az. Bu yüzden biraz tüyleri vardır, ancak diğer cinsler gibi dolgun değildir.
Sfenks kedilerinin tüysüzlüğüne neden olan çekinik gen olduğu için baskın alel bulunamaz. Ebeveynlerden herhangi birinde baskın bir alel (SS veya Ss) varsa, yavru kedi tüylü olacaktır. Gerçek bir Sfenks’in doğması için, her iki ebeveynin de çift çekinik genlere (ss) sahip olması gerekir.
Tüysüz bir Sfenks kedisi doğurmak için iki tüysüz Sfenks kedisinin (ss) çaprazlanması gerektiğinden, baskın bir alelin (SS veya Ss) varlığı tüylerin uzamasına neden olur. Bu aynı zamanda, bir Sfenks kedisi ile tüylü bir kedi çaprazlanırsa, yavrunun bir Sfenks kedisine benzer özelliklere sahip olabileceği, ancak onların da tüyleri olacağı anlamına gelir. Bu nedenle, Sfenks kedinizin tüyleri varsa, muhtemelen safkan bir Sfenks değil, karışık cins bir kedidir.
Sfenks kedinizin benzer fakat ayrı bir cinsle karıştırıldığı için tüylü olması da mümkündür. Don Sphynx veya Rus Tüysüz olarak da bilinen bir Donskoy kedisi , benzer görünümlü bir kedidir. Tüysüz özellikleri, baskın bir mutasyondan kaynaklanır, yani biraz tüy ile doğabilirler.
Sfenks kedinizin tüylü olduğunu görürseniz nedenlerinin anlatıldığı gibi olduğunu bilmelisiniz. Ya çok ince tüylerini hissedebilirsiniz ya da safkan bir Sfenks kedisi değildirler. Kedinizin safkan olduğunu düşünmüş olabilirsiniz, ancak değiller, bu onların bir sorunları olduğu anlamına gelmez. Herhangi bir cins kedide olduğu gibi yine de sevilmeye ve bakılmaya ihtiyaç duyacaklar.
Dikkate almamız gereken şey, kürkü az olan veya olmayan herhangi bir kedinin diğer kedi ırklarıyla aynı korumaya sahip olmadığıdır. Bu kedilerin fazla deri yağlarını gidermek için sadece yıkanmaları gerekmeyecek, aynı zamanda aşırı sıcaklıklardan korunmaları gerekecektir. Bir Sfenks kedisini soğuktan korumak için bir kürkü olması veya bol battaniyeli sıcak bir yerde tutulması gerekir. Onları güneşten korumak için gölgeye ihtiyaçları vardır ve hatta kedilere uygun güneş kremine ihtiyaçları olabilir.