Muhabbet Kuşu Hastalık Belirtileri
Muhabbet kuşları, bakımları yapılmadığında veya uygun şekilde beslenmediklerinde hastalanabilirler. İyi beslenme ve doğru yaşam koşulları sağlamak, muhabbet kuşlarınızın sağlıklı ve mutlu kalmasına yardımcı olur. Sağlıklı kuşlar hareketlidir, her zaman tetiktedir, iştahı iyidir, tüyleri, gözleri, ayakları ve ceresi temiz, gagası pürüzsüzdür. Dışkıları koyu yeşil ve beyaz, diş macunu kıvamındadır. Kuşunuz bir yerde oturuyorsa, olağan faaliyetleriyle ilgilenmiyorsa, tüyleri şişmişse, muhabbet kuşunuzda hastalık belirtisi olduğunu ve bu kendini iyi hissetmediğini gösterebilir.
Muhabbet kuşunuzun iyi olmadığını düşünüyorsanız, mümkün olan en kısa sürede bir veteriner randevusu alın.
Muhabbet kuşları vahşi doğada avdır, bu nedenle potansiyel yırtıcılar tarafından savunmasız görülmemek için içgüdüsel olarak bir hastalığı gizleyebilirler.
Hasta olduklarında bile genellikle iyi görünürler ve davranırlar ve muhabbet kuşunun görünümünde veya davranışında bir değişiklik fark ederseniz, muhtemelen göründüğünden daha uzun süredir hasta olduğu ve acilen tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyduğu anlamına gelir.
Muhabbet kuşlarında sık görülen hastalıklar nelerdir?
Kuş Mide Mayası (AGY) enfeksiyonu
Bu son derece bulaşıcı hastalık, erken evrelerinde can sıkıcı bir şekilde asemptomatiktir. Başlıca semptomu muhabbet kuşlarında kilo kaybıdır.
Bu hastalık sindirimi etkilediğinden, dışkıda yiyecek parçacıklarının varlığına, yiyecek ve mukusun kusmasına da neden olabilir. Bir bakışta, kuşunuz normal porsiyonunu yiyor ama yine de kilo veriyormuş gibi görünebilir.
Mayaların neden olduğu bu hastalık, enfekte gıda veya dışkı ile temas yoluyla yayılabilir. Genellikle ilaç verilerek ve daha sağlıklı bir diyet uygulanarak tedavi edilir. Çoğu durumda, veteriner genellikle maya besleyen tüm şekerli gıdaların diyetten çıkarılmasını önerir.
kuş gutu
Muhabbet kuşunuz tuz zehirlenmesi yaşarsa veya diyetinde çok fazla protein/kalsiyum varsa böbrekleri hasar görebilir ve bu da kuş gutuna neden olabilir. Bu hastalık genellikle ishale, şişmiş ayak parmaklarına ve şişmiş bir görünüme neden olur. Böbrek hasarına neyin neden olduğuna bağlı olarak, veteriner ilaç reçete edebilir veya diyet/rutinlerde değişiklik yapabilir.
Nedenler:
- Besinde çok fazla protein
- Besinde çok fazla kalsiyum
- çok fazla Vit. D3
- tuz zehirlenmesi
- dehidrasyon
- iç kusurlar
- viral enfeksiyon
- pestisitlere, ağır metallere veya diğer toksinlere maruz kalma (örneğin bitkilerden)
- Vit eksikliği. A veya B12
Belirtiler:
- kuş şişmiş görünüyor
- şişmiş ayak parmakları
- ayak eklemlerinin yakınında derinin altında kremsi beyaz nodüller
- tekrarlanan şişlik
- alt sırttan tüy toplama
- aşırı susuzluk
- zayıflık
- iştah kaybı
- ishal
- dışkıda idrar fazlalığı
Guatr/ İyot Eksikliği
İyot eksikliği muhabbet kuşunuzun boynunu şişirir ve sesini ve nefes almasını engeller. Bu durum ayrıca uyuşukluk, yetersizlik ve kalp yetmezliğine neden olur. Muhabbet kuşlarında, genellikle sadece tohum diyetinin bir sonucu olarak ortaya çıkar. Bunun nedeni tohumların tiroid bezlerinin düzgün çalışması için yeterli iyot sağlamamasıdır. Sonuç olarak, bez, tohumlardan alabildiğince fazlasını almak için şişer.
Bu hastalığı tedavi etmek için veterineriniz iyot takviyeleri reçete edebilir, sodyum iyot enjeksiyonları uygulayabilir veya uygun bir diyet formüle edebilir.
Belirtiler:
- solunum hırıltısı
- nefes alma zorlukları
- nefes alırken duyulan ‘gıcırdama’ sesi
- sık sık ses değişikliği
- erkeğin ceresi koyu kahverengiye döner
- kuş başını dik tutuyor olabilir
- kilo kaybı ve kötü görünümlü tüyler
- boyun bölgesi çevresinde şişlik
- yetersizlik veya kusma
- letarji
- Kalp yetmezliğine bağlı ani ölüm (tiroid bezinin büyümesi sindirim sistemi, akciğerler, kalp ve hava keseleri üzerinde büyük baskı oluşturabilir)
kanserli tümörler
Ne yazık ki, muhabbet kuşları, özellikle böbreklerde ve üreme organlarında kanserli tümörlere karşı oldukça hassastır. Yaşlı muhabbet kuşları, böbrek, yumurtalık ve testis kanserlerine özellikle yatkındır ve bu da onları bir tarafta topal hale getirir – bacak yaralanması için birçok hatanın belirtisi. Diğer semptomlar kilo kaybı ve nefes darlığı içerebilir.
Veterineriniz muhabbet kuşunuza kanser teşhisi koyduğunda, genellikle tümörü küçültmek ve kuşun ömrünü uzatmak için acı bakla verirler.
Psittakoz/Papağan Ateşi/Klamidya
Chlamydophia psittaci organizmasının neden olduğu psittakoz, muhabbet kuşları arasında çok yaygındır. Aslında, tahminler yabani kuşların %1’ine ve evcil muhabbet kuşlarının %30’una kadar bu hastalığa sahip olduğunu göstermektedir. Neyse ki, bunların çoğu taşıyıcıdır ve hastalık belirtisi göstermezler ve sadece salyaları ve dışkıları yoluyla bulaşırlar.
Bu nedenle, temiz bir kafes tutmak, özellikle insanlara da bulaşabileceğinden, bu hastalığın yayılmasını önlemenin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu hastalığa yakalanan bir muhabbet kuşunun genellikle solunum sorunları vardır ve gevşek yeşil dışkılar üretir. Böyle bir kuş izole edilmeli, izlenmeli ve kafesi dezenfekte edilmelidir. Veterineriniz bazı ilaçlar veya bazı durumlarda merhametle öldürme reçetesi verebilir.
muhabbet kuşu kandidiyazisi
Bu maya enfeksiyonuna Candida adı verilen küçük bir organizma neden olur. Bir muhabbet kuşunun sindirim sisteminde mahsulden aşağıya doğru herhangi bir yerde büyüyebilir. Belirtileri arasında gevşek dışkı, kusma, titreme nöbetleri ve denge kaybı sayılabilir. Tanı konulduktan sonra, bu hastalık genellikle ilaçların verilmesi ve maya besleyen şekerlerin diyetten çıkarılmasıyla tedavi edilir. Her şey yolunda giderse, muhabbet kuşunuz tedavi rejimine başladıktan sonraki bir hafta içinde tedavi edilmelidir.
Muhabbet Kuşu Hapşırma/Öksürme
İnsanlar gibi, muhabbet kuşları da genellikle soğuk algınlığı veya üst solunum yollarının başka bir viral enfeksiyonu ile bağlantılı hapşırma veya öksürme nöbetleri yaşarlar. Buna genellikle burun akıntısı, gürültülü nefes alma, nefes nefese kalma ve nefes darlığı eşlik eder. Bazı durumlarda muhabbet kuşunuzun ayakları/gagasıyla kafesinin kenarlarını kavradığını ve daha iyi nefes alabilmesi için boynunu uzatmaya çalıştığını bile fark edebilirsiniz.
Bu tür semptomları hemen fark ederseniz, muhabbet kuşunuzu veterinere götürmelisiniz. İnsan soğuk algınlığı birkaç gün sonra kendi kendine geçebilirken, muhabbet kuşları geçmez.
Knemidocoptes akarları
Bu akarlar muhabbet kuşlarını enfekte ettiğinde gaga ve ayaklarında pullar oluştururlar. Tedavi edilmezse kalıcı şekil bozukluklarına yol açabilir. Bu nedenle, muhabbet kuşunuzun aniden pullu bir gagası veya ayakları olduğunu fark ederseniz, onları hemen veterinere götürmelisiniz.
Muhabbet kuşumun bir hastalığı olup olmadığını nasıl anlarım?
İlk kez bir muhabbet kuşunuz varsa, kuşunuzun sağlığına ayak uydurmanın özellikle zor olabileceğini anlıyoruz. İşleri basitleştirmek için , muhabbet kuşunuzun hasta olduğuna dair en yaygın işaretler şunlardır :
- Yeme alışkanlıklarında değişiklik / daha az veya daha fazla yemek
- Normalden daha fazla/daha az uyumak
- Sulu burun ve gözler
- sulu dışkı
- Kabarık, cılız veya azaltılmış tüyler
- Şişme
- Kanama
- Su alımındaki değişiklikler – daha fazla / daha az içme
- büyümüş gaga
- Ani kilo kaybı veya alımı
- Kayıtsızlık veya hareketsizlik
- Depresyon
- Sinirlilik, saldırganlık ve ısırma
- Açıklanamayan davranışlar
- Tutum ve kişilikte değişiklik
- Kırmızı, bulutlu, kapalı veya şişmiş göz
- Zor nefes alma
- Uzun kuyruk sallanması
- Öksürme, hapşırma ve hırıltı
- Cerenin görünümündeki değişiklikler
- Seste kayıp veya değişiklik
- Kesikler ve morluklar
- Ağrı
- topallık
- felç
- Kusma
- Denge kaybı
- Düşme ve nöbetler
- bilinç kaybı
- Başın eğilmesi
- sarkık kanatlar
Stres etkenlerini azaltın ve evi dinlenmeye elverişli hale getirin
Kuşunuzu çocuklardan, diğer hayvanlardan ve sigara dumanı gibi tahriş edici maddelerden uzak bir odada tutun. Kafesi başka bir kuşla paylaşıyorlarsa, özellikle bulaşıcı bir hastalıkla uğraşırken onları ayırmayı düşünün.