Melek Balığı
Melek balıkları, uzun ve görkemli yüzgeçleri, canlı kişilikleri ve üreme kolaylığı nedeniyle çok popüler bir balıktır. Bu makalede melek balığı cinsiyle ilgili en sık sorulan soruların yanıtlarını bulmaya çalıştık.
Melek Balığı Nedir?
Tuzlu su akvaryumu hobisinde deniz melek balıkları bulunduğundan “melek balığı” terimi hakkında biraz kafa karışıklığı olabilir, bu nedenle özellikle uzun, kanat benzeri yüzgeçleri olan ve Güney Amerika’daki tatlı su nehirlerinden gelen Pterophyllum cinsinin melek balığı çiklitlerine atıfta bulunuyoruz.
Tatlı su melek balığı, Pterophyllum cinsinin Güney Amerika çiklitleridir . Bu zarif ve zarif balıklar, çiklitlere kadar nispeten barışçıldır ve ev akvaryumları için topluluk balıkları olarak popülerdir.
Melek balıkları, bakımlı bir akvaryumda on yıl kadar yaşayabilen dayanıklı tropikal balıklardır. Bu balıklar nesillerdir akvaryum hobisinde tutsak olarak yetiştirilmiştir ve günümüzde inanılmaz çeşitlilikte farklı ırklarda mevcuttur.
Tatlı su akvaryumu hobisinde bilinen 3 vahşi tatlı su melek balığı türü vardır:
-
- Ortak melek balığı- Pterophyllum skalare
Akvaryum ticaretinde bulunan melek balıklarının çoğu bu türün çeşitleridir.
- Derin melek balığı – Pterophyllum
Bu büyük tür daha az sıklıkla görülür ancak hobide oldukça iyi bilinir.
-
- Leopold’un melek balığı- Pterophyllum leopoldi
Son tür hobide çok nadirdir, ancak üçünün en küçüğüdür ve akvaryumlarda çok iyidir.
Akvaryumunuz için 15 Melek Balığı Türü
Artık bu popüler tropik balıklar hakkında biraz daha bilgi sahibi olduğunuza göre, hemen dalmanın ve kendi akvaryumunuzda besleyebileceğiniz en iyi türlerden bazılarını tanımanın zamanı geldi.
Her tür için aşağıdakiler gibi bazı önemli bilgiler sağlayacağım:
- Hangi tür oldukları
- Tamamen büyüdüğünde boyutlarının hangi ölçülerde olacağı
- Görünüşleri ve onları benzersiz kılan özelliklerin neler olduğunu paylaşacağız
1. Altum Melek Balığı
- Melek Balığı Türü: Pterophyllum alpinum
- Yetişkin Boyutu: 7 inç uzunluğunda, 10 inç derinliğinde
- Renk: Gümüş, altın ve siyah
- Eşsiz Nitelikler: En büyük melek balığı
Altum melek balığı, daha yaygın akvaryum çeşitlerinden daha büyük ve daha derin gövdeli, nispeten nadir bir türdür. Bulundukları Güney Amerika nehirlerinden birinin ardından Orinoco melek balığı olarak da bilinirler.
Bu melek balıkları harika görünüyor ve genellikle sadece üç çizgili gümüş rengine sahip. Daha deneyimli akvaryumcular için harika bir seçimdir çünkü bakımı zor ama harika bir türdür.
2. Koi Melek Balığı
- Melek Balığı Türleri: Pterophyllum skalare
- Yetişkin Boyutu: 6 inç uzunluğunda, 8 inç derinliğinde
- Renk: Beyaz, sarı/turuncu, siyah
- Eşsiz Özellikler: Eşsiz işaretlere sahip üç renkli
Koi melek balığı, en popüler melek balığı türlerinden biridir ve nedenini görmek kolaydır! Her koi melek balığı benzersizdir ve bu da onları çok aranan ve genellikle daha pahalı hale getirir.
Bu varyant tipik olarak Asya koi sazanı gibi üç renge (üç renkli) sahiptir. Bu renkler beyaz, siyah ve altın sarısı/turuncudur. Koi melek balıkları, topluluk akvaryumlarında harika bir merkez balık yapan göz alıcı balıklardır.
3. Panda Melek Balığı
- Melek Balığı Türleri: Pterophyllum skalare
- Yetişkin Boyutu: 6 inç uzunluğunda, 8 inç derinliğinde
- Renk: Siyah ve beyaz
- Benzersiz Özellikler: Değişken olarak siyah beyaz olarak işaretlenir
Panda melek balığı , popüler melek balıklarının cesur bir çeşididir. Bu siyah beyaz melek balıkları, her birini benzersiz kılan çeşitli işaretlere sahip olabilir.
4. Albino Dantum Melek Balığı
- Melek Balığı Türleri: Pterophyllum sp.
- Yetişkin Boyutu: 6 inç uzunluğunda, 8 inç derinliğinde
- Beyaz renk
- Eşsiz Nitelikler: Uzun vücut ve uzun yüzgeçler
Albino dantum melek balığı, başka bir harika melek balığı türüdür. Bu balıkların kırmızı gözleri ve görünür fakat renksiz dikey çizgileri vardır. Cinsin kesin türü bilinmemektedir ve hatta iki farklı tür arasında bir melez olabilirler.
5. Pembe Melek Balığı
- Melek Balığı Türleri: Pterophyllum skalare
- Yetişkin Boyutu: 6 inç uzunluğunda, 8 inç derinliğinde
- Pembe renk
- Eşsiz Özellikler: Parlak, floresan renk
Floresan melek balığı, genetiği değiştirilmiş bir türdür. Bu balıklar çok nadirdir ve ilk olarak Tayvan’daki araştırmacılar tarafından geliştirilmiştir. Kesin olan bir şey var ki, bu pembe melekler hobideki en renkli melek balığı cinsidir!
6. Platinum Melek Balığı
- Melek Balığı Türleri: Pterophyllum skalare
- Yetişkin Boyutu: 6 inç uzunluğunda, 8 inç derinliğinde
- Renk: Simli beyaz
- Benzersiz Nitelikler: Katı/ Tekdüze
Platin melek balığı, tamamen beyaz renge sahip göz kamaştırıcı bir cins. Ancak bu balıklar albino değildir ve siyah gözleri vardır.
Platin melek balığı, iyi bir aydınlatmaya ve karanlık bir arka plana sahip bir tankta gerçekten göze çarpar.
7. Leopar Melek Balığı
- Melek Balığı Türleri: Pterophyllum skalare
- Yetişkin Boyutu: 6 inç uzunluğunda, 8 inç derinliğinde
- Renk: Siyah ve altın sarısı
- Benzersiz Özellikler: Değişken işaretler
Leopar melek balığı, çok değişken işaretlere sahip bir cinstir. Leopar melek balığının benekli rengi en çok balıklar gençken ve iyi ışıkta yetiştirildiğinde belirgindir. Balıklar olgunlaştıkça işaretler genellikle koyu bir renge dönüşür.
8. Peçeli Melek Balığı
- Melek Balığı Türleri: Pterophyllum skalare
- Yetişkin Boyutu: 6 inç uzunluğunda, 8 inç derinliğinde
- Renk: Değişken
- Eşsiz Nitelikler: Uzun, akıcı yüzgeçler
Peçe kuyruğu veya peçe melek balığı, harika akan yüzgeçleri için yetiştirilir. Bu melek balıkları çeşitli renk ve desenlerde gelir.
9. Gold Melek Balığı
- Melek Balığı Türleri: Pterophyllum skalare
- Yetişkin Boyutu: 6 inç uzunluğunda, 8 inç derinliğinde
- Renk: Altın
- Eşsiz Nitelikler: Çizgisiz
Gold melek balıkları tüm vücutları üzerinde katı bir soluk altın rengine sahiptir. Bu cins, ilk kez yanlışlıkla yetiştirildikleri 1960’lardan beri akvaryum ticaretinde yer almaktadır. Gold melek balığı en fazla rengi başın üst kısmına doğru gösterir ve siyah rengi yoktur.
10. Albino Silver Melek Balığı
- Melek Balığı Türleri: Pterophyllum skalare
- Yetişkin Boyutu: 6 inç uzunluğunda, 8 inç derinliğinde
- Renk: Pembe/beyaz
- Eşsiz Özellikler: Pigment yok ve pembe/kırmızı gözler
Albino melek balıklarının pigmenti yoktur ve bu nedenle genel olarak beyazımsı pembe bir renge ve belirgin pembe/kırmızı gözlere sahiptir. Albino melek balığı çok sıra dışı ve ilginç olsa da, doğal renkli formlardan daha az dayanıklı olma eğilimindedirler.
Sıcaklık ve Diğer Önemli Parametreler
Melek balığı, ılık su sıcaklıklarını tercih eden tropikal balıklardır. 78 ve 84 ° F arasındaki sıcaklıklar bu balıklar için idealdir. Çoğu ev bu kadar sıcak çalışmadığından, bir akvaryum ısıtıcısına yatırım yapılması gerekir.
Tropik bir iklimde yaşamıyorsanız, tankınızdaki suyu yeterince sabit ve sıcak tutmak için bir ısıtıcı çalıştırmanız gerekecektir.
Doğada bu balıklar hafif asidik suda bulunur. Akvaryum ticaretindeki melek balıklarının çoğu tutsak yetiştirilmiş balıklardır ve farklı koşullara çok uyumludur.
Genel olarak melek balığı aşağıdaki su parametrelerinde tutulabilir:
- pH: 6.5-7.2
- Amonyak: 0 ppm
- Nitrit: 0 ppm
- Nitrat: <30 ppm
En Nadir Tatlı Su Melek Balığı Nedir?
Palyaço melek balığı, akvaryum ticaretinde en nadir bulunan melek balığı türlerinden biri olarak kabul edilir.
Kaç Melek Balığı Bir Arada Tutulmalı?
Melek balıkları doğal olarak sosyaldir, bu nedenle en az 4 tanesini aynı tankta tutmak en iyisidir. Bununla birlikte, bir topluluk tankında tek bir melek balığını merkez balık olarak tutmak mümkündür.
Melek Balığı Diğer Balıkları Yiyor mu?
Tatlı su Melek Balığı, ağızlarına sığacak kadar küçük olan hemen hemen tüm küçük balıklarla veya tatlı su akvaryumu hayvanlarıyla beslenir.
Bu, vahşi melek balıklarının doğal ve içgüdüsel beslenme davranışıdır ve saldırganlık olarak görülmemelidir.
Tatlı Su Melek Balığını Günde Kaç Kez Beslemelisiniz?
Çoğu melek balığı günde bir veya iki kez beslenebilir, ancak genç balıkların daha sık öğünlere ihtiyacı olabilir.
Aşırı beslenmeyi önlemek için balığınızın tüm mamayı tek seferde bitirebildiğinden emin olun çünkü yenmemiş yemler bozulur ve tanktaki su kalitesini etkiler.
Farklı Melek Balığı Türlerini Karıştırabilir misiniz?
Aynı akvaryumda kesinlikle farklı melek balıklarını bir arada tutabilirsiniz. Belirli bir melek balığı türü için seçici üreme yapıyorsanız, bu bazı istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Ancak peçe melek balığı bir istisna olabilir. Diğer türlere göre daha yavaş yüzücü olduklarından, yiyecek için rekabet etmekte ve herhangi bir bölgesel saldırganlığa karşı kendilerini savunmak için mücadele edebilirler.
Farklı melek balığı türleri ve renkleri nelerdir?
Melek balıklarının yeni renkleri ve desenleri sürekli olarak geliştirilmektedir, ancak en iyi bilinen çeşitlerden bazıları gümüş (ya da vahşi tip), peçe, koi, zebra, mermer, albino, leopar ve platindir.
Melek balığı ne kadar büyür?
Bu balıklar küçük bir daire boyutuna ulaşır, bu yüzden onlara bolca yer ayırmaya hazır olun. Yaygın P. skaler melek balığının vücut uzunluğu 6 inç (15 cm) ve yüksekliği (yüzgeçleri dahil) 8 inç (20 cm) vardır. Altum melek balığı ( P. altum ) 7 inç (18 cm) uzunluğa ve 10-13 inç (25-33 cm) yüksekliğe kadar büyüyebilir.
Melek balığı ne kadar yaşar?
Minimum stres ve yüksek kaliteli yiyeceklerle temiz bir ortam verilirse, melek balıkları 8 ila 12 yıl kadar yaşayabilir.
Melek balıkları agresif midir? Birçok evcil hayvan mağazası, akvaryumda birbirlerini kovaladıkları bilindiği için melek balıklarını “yarı agresif” olarak etiketler. Bu bölgesel davranış öncelikle üremeden kaynaklanmaktadır.
Erkekler en sevdikleri dişiyi kazanmak için birbirleriyle dövüşürler ve ebeveynler genellikle yumurtalarını ve yavrularını diğer balıklar tarafından yenmekten korur. Bununla birlikte, diğer çiklitlerle karşılaştırıldığında, melek balıkları nispeten barışçıldır ve doğru tank arkadaşları seti ile bir topluluk akvaryumunda tutulabilir (özellikler için aşağıya bakın).
Sağlıklı Melek Balığını Nasıl Seçersiniz?
Bir mağazadan melek balığı satın alırken, (0,8-1,2 inç veya 2-3 cm) olanları arayın. Balık tutmanın eğlencesinin yarısı, balıklarınızın genç yaştan tam yetişkinliğe kadar büyümesini izlemektir. Melek balıkları nispeten ince bir balık olsa da, aşırı ince olanları seçmeyin. Daha kalın kafalı ve etli gövdeli genç, güçlü balıkları arayın.
Mümkünse, en agresif yiyicileri seçebilmeniz için mağazadan onları beslemesini isteyin. Ayrıca gözleri bulanık veya hasarlı balıklardan kaçının. En iyi başarı şansı için mümkün olan en sağlıklı olanları eve getirin.
Melek balıklarının ne büyüklükte bir akvaryuma ihtiyacı var? Akvaryum boyutu, sahip olmayı planladığınız balık sayısına bağlıdır. 29 galonluk bir topluluk akvaryumu için, diğer akvaryum arkadaşlarıyla birlikte en fazla dört yetişkin melek balığı tutmayın. 55 galonluk bir akvaryum için beş veya altı yavru melek balığı ile başlayın ve çok fazla bölgesel hale gelirlerse gelecekte bazılarını çıkarmaya hazır olun. Melek balıkları aşırı kalabalık koşullarda tutuluyorsa, su kalitesini yüksek tutmak için su değişimlerinizin sıklığını artırdığınızdan emin olun.
Melek balığı yalnız olabilirmi? Tecrübelerimize göre, tek bir melek balığı tutmak onların refahını olumsuz yönde etkilemiyor gibi görünüyor. Vahşi doğada birlikte sürülürken veya yüzerken, akvaryumunuzda en önemli balıklardan sadece birine sahip olmak, onları genel olarak çok daha kolay ve uysal yapıyor gibi görünüyor.
Melek balığı ile birlikte hangi balıklar yaşar? Uzun, muhteşem yüzgeçleri nedeniyle, yemek zamanlarında melek balıklarınızı geride bırakacak herhangi bir yüzgeç kıskaçlarından veya hızlı yüzen balıklardan uzak durun. Ayrıca, ne kadar büyüyebilecekleri göz önüne alındığında, melek balıklarınız tarafından yenebilecek nano balıklar veya küçük yaratıklar (mikrorasboralar veya cüce karidesler gibi) satın almayın. Siyah etekli tetralar, yetişkin kardinal tetralar ve cory yayın balığı ile iyi şanslar elde ettik.
Lepistesler, daha küçük boyutları nedeniyle tank arkadaşları için “belki” listesindedir, bu nedenle onlar için endişeleniyorsanız daha büyük türde bir canlı doğuran denemek isteyebilirsiniz. (Elbette melek balıkları yavrularının peşinden giderek canlı doğuran popülasyonun kontrol altında tutulmasına yardımcı olacaktır.) Beta balığı “belki” kategorisinde yer alan bir diğer türdür. Melek balığı daha iyi balıklara saldırmaya çalışabilir, bu nedenle yüzme hızlarını artırmak için dev bir betta veya daha kısa yüzgeçleri olan normal bir betta seçmeyi düşünün.
Melek Balığı Ne Yer?
Melek balıklarının beslenmesi kolaydır ve yüzen veya batan her türlü balık yemlerini alır. Bazı favoriler arasında kril gevreği , dondurularak kurutulmuş kan solucanları ve tubifex solucanları bulunur.
Yetişkinleri yetiştirmek için onları şişmanlatmak istiyorsanız, donmuş kan kurtları olmazsa olmazdır.
Yavrular için, yumurtadan canlı salamura karidesi çıkarmak , hızlı büyümeyi ve maksimum hayatta kalma oranını sağlamanın en iyi yoludur. Yumurtadan yeni çıkmış tuzlu su karideslerinin yumurta sarısı keseleri yavru balıklar için çok besleyicidir ve sarsıntılı yüzme hareketleri bebeklerin beslenme tepkilerini tetikler ve onları karınlarını doldurmaya teşvik eder.
Melek Balığı Yetiştirmek İçin Neye İhtiyaç Vardır?
Deneyimli bir melek balığı bakıcısı değilseniz, erkekler ve dişiler arasındaki farkları tespit etmek zor olabilir. Bu nedenle, üreyen bir çift elde etmenin en kolay yolu, en az 6 adet yavru melek balığı satın almak, onları yetişkinliğe yükseltmek ve doğal olarak çiftleşmelerine izin vermektir.
En güzel görünen çifti seçin ve onları yumurtlamaları için kendi akvaryumlarına taşıyın. (20 galonluk yüksek bir üreme tankı, yüzgeçlerinin tamamen uzaması için yeterli yüksekliğe sahip olduğundan, iyi bir boyuttur.)
Çiftleştikten sonra, yumurtaları bırakan dişi olduğu için cinsiyetini kolayca belirleyebilirsiniz. Daha sonra, istenen niteliklere sahip iki belirli balığı eşleştirmek istiyorsanız çiftleri karıştırabilirsiniz.
Melek balıkları ne sıklıkla yumurta bırakır?
Melek balıkları kolayca ürer ve yumurtalar çıkarılırsa veya yenilirse her bir ila iki haftada bir yüzlerce yumurta bırakabilir. (İlk birkaç yumurtlama genellikle başarısız olur çünkü yeni ebeveynler onları tüketebilir.) Ancak, doğru koşullar ve biraz sabır ile melek balığınız kendi yavrularını başarıyla yetiştirebilir. Yumurtalar tipik olarak sert bir yaprak, filtre borusu veya akvaryum duvarının bir bölümü gibi dikey yüzeylere serilir.
Akvaryumun sıcaklığına bağlı olarak, yumurtalar iki ila üç gün içinde çatlar ve ebeveynler, yumurtadan yeni çıkmış kıpırdayanları (henüz serbestçe yüzemeyen yavruları) ağızlarıyla akvaryumun etrafında hareket ettirebilirler. Üç ila dört gün sonra yavrular serbest yüzmeye başlar ve ebeveynler bebek bulutlarını koruyucu bir şekilde aralarında tutar. Bu sırada kızartmaya minik,
Melek balığı kaç yumurta bırakır?
Her başarılı yumurtlama, 300 ila 600 yavru verebilecek 1000’e kadar yumurta üretebilir. Ne yazık ki, hepsi yetişkinliğe ulaşamayacaklar ve hayatta kalma oranı, ilk birkaç yumurtlama için daha düşük olma eğilimindedir. Ayrıca, yavrularda eksik pektoral yüzgeçler, bükülmüş dikenler veya hatalı biçimlendirilmiş kuyruklar gibi bazı deformasyonlar fark edebilirsiniz. Bu kusurlar, zayıf genetikten veya ebeveynlerin yanlışlıkla yumurtalara veya yavruları taşırken zarar vermesinden kaynaklanabilir. Balık yetiştiricisi olmanın en zor kısımlarından biri yavruları itlaf etmek ve zarar görmüş balıkları diğer hobicilere vermemektir.