Köpeklerde Kanlı İshal: Nedenleri ve Tedavisi
Köpeğin kanlı ishali mi var? Köpeklerimizde ishal salgınlarının ortaya çıkması çok yaygındır ve bazı insanlar dışkıda kan varlığını fark edene kadar çok az önem verirler .
Söylediğimiz gibi, köpeklerde ishal çok yaygındır. Dışkı sıklığında artış veya kıvamında azalma olarak tanımlayabiliriz. Bu nedenle, bir köpek günde sadece bir kez dışkılasa ve dışkısının kıvamı daha sıvı olsa bile ishal olarak kabul edilmelidir .
Çoğu durumda, ishal, vücudun herhangi bir bulaşıcı ajanla savaşmaya çalışan doğal bir tepkisinin, diyetteki bir değişikliğin veya toksik veya bozulmuş gıda tüketiminin sonucudur. Köpeklerde kanlı ishal en kısa zamanda bir veteriner tarafından dikkatle değerlendirilmesi gereken daha ciddi bir sorunun belirtisidir .
Bu can sıkıcı olayların nedenlerinin neler olabileceğini anlamak, hızlı hareket etmenize ve sevgili eşinizin hayatını kurtarmanıza yardımcı olacaktır, çünkü bu belirtiye kusma, yorgunluk, iştahsızlık vb. eşlik ediyorsa, bazen sonuç ölümcül olabilir.
Köpeklerde Kanlı İshalin Nedenleri
Köpeklerimizdeki ishalin nedenleri çok çeşitli olabilir ve bunlar arasında gıda problemlerinden (çok fazla yemek, intolerans, alerji, gıda zehirlenmesi) kaynaklananları sayabiliriz. Daha sonra bulaşıcı ve parazitik problemlerden (salmonelloz gibi bakteriyel, parvovirüs gibi viral veya nematod istilası gibi parazitik) kaynaklanan ishal vakaları vardır.
İshale neden olabilecek diğer faktörler, bağırsak hipermotilitesi ( hızlı tedavi edilmezse hayvanın ölümüne neden olabilen bağırsak invajinasyonu olarak da bilinen ciddi bir süreç geliştirebilir ), akut veya kronik inflamatuar süreçler, infiltratif süreçler, bağırsakta lokalize neoplastik süreçlerdir. (bazı yabancı cisimlerin yutulması vs.)
Az önce bahsedilen bu nedenlerin çoğu dışkıda kan bulunması ile de ortaya çıkar. Hemorajik tip enterit çok ciddi ve yaşamı tehdit edici olabilir.
Bir köpeğin kanlı ishal almasının diğer yaygın nedenleri şunlardır:
- Bağırsaklara zarar verebilecek keskin nesnelerin yutulması
- Atıkların, zehirli maddelerin veya ölü hayvan parçalarının tüketimi
- hemorajik gastroenterit
- Tenyalar ve yuvarlak solucanlar gibi endoparazitler
- Kronik ishal (1 haftadan fazla)
- Sindirim sistemindeki tümörler
- Koagülopatiler (kanama bozuklukları)
- Ülseratif kolit
- Pelvik bölgeye travmanın neden olduğu kolon ve anüs bozuklukları
Bir köpeğin kanlı sıvı dışkısı olduğunda, mukus bulunabilir veya bulunmayabilir. İshal siyah görünüyorsa, kan muhtemelen sindirilir ve üst bağırsaktan gelir. Öte yandan, kan parlak kırmızıysa, sorun alt bağırsak yolunda belirlenir. Mukus ve birkaç damla kan
ile daha az tutarlı dışkı göründüğü bir ishal tablosu varlığında, sorun genellikle kalın bağırsakta gelişmiştir ve en az 24 saat mutlak açlık ile çözülebilir. Sorun devam ederse veterinere gitmeniz gerekir. Kanın daha belirgin olduğu veya dışkının siyah olduğu durumlarda
köpek bir yarayı yalarken veya burun kanaması veya ağız kanaması nedeniyle kan almamışsa (köpeklerde dil yaralanmaları yaygındır), durum oldukça ciddi olabileceğinden acilen veterinerinize başvurmalısınız. Özellikle aşı sürecini henüz tamamlamamış yavru köpeklerde bu daha da önemlidir.
Teşhis
Köpek ishali kanla dışkılıyorsa , veteriner konsültasyonu önemlidir. Doktor genel bir fizik muayene ile başlayacak ve hayvanın tesadüfen yabancı bir cismi yutup yutmadığını, aşıların durumunu, bozulmuş yiyecekleri (çöpten) yutup yutmadığını bilmek isteyecektir.
Veteriner, köpeğin diyetinde bir değişiklik olup olmadığını, kontamine su içip içmediğini (belki de yürüyüş sırasında) veya parvovirüs veya başka bir viral bulaşmış bir köpekle temas edip etmediğini bilmek isteyecektir. veya bakteriyel enfeksiyon.
Veterineriniz, ağrılı olup olmadığını, şişmiş bir midesi olup olmadığını veya bağırsak iltihabı olup olmadığını görmek için karın palpasyonu yapacaktır.
Rutin laboratuvar testleri şunlardır: kapsamlı kan, dışkı ve idrar testleri. Bu testlerle, genellikle beyaz kan hücreleri gibi anormal değerlere neden olan bakteriyel veya viral enfeksiyonlar teşhis edilebilir.
Tedavi
Köpeğin kan ishalinin kaynağı teşhis edildikten sonra , gerekli tedavileri yapmak ve sebebini ortadan kaldırmak için veteriner hekim antibiyotik, ishal önleyici, parazit önleyici, bağışıklık sistemini baskılayıcı, kemoterapi (bağırsak kanseri durumunda), koruyucular gibi bazı ilaçları reçete edebilir. bağırsak mukozası, probiyotikler, prebiyotikler vb..
Köpeğin enteritten muzdarip olduğu tespit edilirse, tedavi antibiyotik ve kortikosteroid verilmesinden oluşacaktır. Ülseratif kolit vakalarında, köpeğe intravenöz sıvı verilerek tüm semptomlar kontrol edilmelidir.
Çoğu durumda, farklı ilaç türlerini birleştirmek gerekir, ancak her zaman veterinerin gözetimi altında. İlaç tedavisine ek olarak , bağırsak mukozasının iyileşmesini hızlandırmak ve hayvandaki bağırsak florasını eski haline getirmek için sindirilebilirliği yüksek özel bir diyet de önerilecektir. Tedavinin cerrahi
olduğu durumlar vardır, örneğin yabancı bir cismin çıkarılması, bir invajinasyonun giderilmesi veya bir tümörün çıkarılması gerektiğinde.
Sık kusma ve uyuşukluk eşliğinde şiddetli kanlı ishal vakalarında, dehidrasyon ve elektrolit dekompansasyonunu stabilize etmek için köpek hastaneye kaldırılmalıdır.
Bazı köpekler kanlı ishale daha mı yatkın?
Yaşı, cinsi veya cinsiyeti ne olursa olsun tüm köpekler yaşamları boyunca en az bir kez ishale yakalanabilirken, bazıları daha yatkındır.
Örneğin, Alman Çobanlarının pankreas yetmezliğinden ve dolayısıyla kanlı ishalden muzdarip olma olasılıklarının daha yüksek olduğu artık bilinmektedir.
Bernese ayrıca gastrointestinal hastalıklara ve kanserlere daha yatkındır ve ayrıca genç köpeklerin (1-4 yaş) hastalıkların, enfeksiyonların ve iç parazitlerin başlangıcına bağlı kanlı ishale yetişkin köpeklere göre daha yatkın olduğu gösterilmiştir.
Önleme Yolları
İshal, bağışıklık sistemi tarafından uygulanan bir savunma mekanizması olmasına rağmen, sahipleri, köpeklerinin bu semptomla ilgili koşullardan kaynaklanan ciddi komplikasyonlardan muzdarip olma şansını en aza indirebilir.
Bu nedenle köpeklerde kanlı ishali önlemek için şunları yapmalısınız :
- Veterineriniz tarafından önerilen tüm zorunlu aşıları yaptırmayı unutmayın.
- Köpeğinizin çöp kutusuna, kötü durumdaki yiyeceklere veya sağlığına zararlı ev ürünlerine erişmesini önleyin.
- Köpeğinizin potansiyel olarak hasta hayvanlarla oynamasına veya idrar ve dışkılarıyla temas etmesine izin vermeyin.
- Köpeğinizi dışarı çıkarırken, enfeksiyon ve bağırsak sorunlarının ana kaynakları oldukları için, onu su birikintilerinden, yiyeceklerden, bitkiler veya şüpheli kaynaklı nesnelerden uzak tutun.
- Köpeğinizin beslenmesine yeni bir yiyecek eklemek istediğinizde veterinerinize danışın.