Köpekler Süt İçer mi?
Köpek beslerken, onlara en iyi besini sunmayı garanti etmek istiyorsak daha fazla dikkat etmemiz gereken faktörlerden biridir.
Köpeğinize et, balık, meyve ve sebze vermek, onun sadece lezzetli yemeklerin tadını çıkarmasını sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda ona ürün kalitesi, vitaminler, mineraller, lif, proteinler ve çok daha fazlası gibi büyük faydalar sağlayacaktır.
Özellikle yeni bir köpek yavrusu sahiplendiysek, köpeğimiz için en iyi mamayı seçme sürecinde, yavru köpeklerin süt içip içemeyeceği gibi şüphelerin olması yaygındır. Bu Evcilmamalar.com yazımızda tüm dünyada çok tüketilen bu içecekten bahsedeceğiz, köpeklere süt verilip verilemeyeceğini, veriliyorsa nasıl yapılacağını açıklayacağız .
Süt köpekler için iyi midir?
Köpekler doğduklarında, yaşamlarının ilk birkaç haftasında yalnızca annelerinin sütüyle beslenirler. Büyüdükçe ve ilk birkaç ay geçtikten sonra anne doğal olarak uygun gördüğünde sütten kesilirler. Bu nedenle, bir yavru köpeğin hayatının bu ilk aşamasında, doğru gelişimini sağlamak için süt gereklidir. Şimdi, yetişkin köpeklere süt vermenin iyi olmadığını neden birçok kez duyuyoruz?
Sütün bileşiminde, tüm memelilerin ürettiği sütte bulunan bir şeker türü olan laktozu buluruz. Laktozu sentezlemek ve onu glikoz ve galaktoza dönüştürmek için yavru köpekler de dahil olmak üzere tüm çocuklar büyük miktarlarda laktaz adı verilen bir enzim üretirler .
Yavru büyüdükçe ve yeni yeme alışkanlıkları kazandıkça üretimini azaltırlar.
Çoğu hayvanın sindirim sistemi, büyümenin farklı aşamalarına uyum sağladığı için sürekli olarak gelişmektedir. Bu nedenle süt içmeyi bıraktığınızda vücut eskisi kadar laktaz üretmeye ihtiyacı olmadığını ve hatta doğal adaptasyon sürecinin bir parçası olarak laktoz intoleransı geliştirebileceğini düşünür ve bu nedenle süt verilmesi önerilmez. yetişkin bir köpeğe.
Tüm yavru köpekler onu aynı şekilde üretmeyi bırakmaz ve aslında hepsi laktoza karşı toleranssızdır. Özellikle sütten kesildikten sonra inek sütü içmeye devam edenler o laktozu sindirmek için bir miktar laktaz üretmeye devam edebilirler.
Bu nedenle, bazı köpekler olumsuz geri bildirim olmadan süt içerler. Peki, süt köpekler için iyi midir? Her şey, hayvanın tolere edip etmediğine bağlı olarak kendi organizmasına bağlıdır. Tolere etmeniz durumunda, doğru, ölçülü ve ana gıda olarak değil, besin takviyesi olarak verilebileceğini göz önünde bulundurarak kullandığınız sürece süt içmek olumlu olabilir.
Yavru köpeklere süt verilebilir mi?
Yavrular anne sütünü sorunsuz içebilirler. Genel olarak, sütten kesme doğal olarak 3-4 haftalık olduktan sonra başlar ve bu dönemde alışmaları için katı gıdalara başlanabilir. Ancak bu süre zarfında annelerinin sütünü içmeye devam ederler, bu nedenle yavru iki aylık olana kadar emzirme bitmez.
Bu nedenle yavruların 8 haftadan önce annelerinden ayrılması hem emzirmeyi engellememek hem de bu ilk haftalarda yavruların sosyalleşme dönemine girmesi nedeniyle önerilmez. Erken ayrılma, bu erken ilişkileri engelleyebilir ve gelecekte davranış sorunlarına neden olabilir.
Bir köpek yavrusu inek sütü içebilir mi?
Köpek yeterince anne sütü üretmiyor olabilir veya yetim bir çöp bulabiliriz. Bu durumlarda yavru köpekler inek sütü içebilir mi? Cevap HAYIR. Emzirilmesi gereken köpekler için biraz süt almanız gerekiyor., bu hayvan türünün ihtiyaçlarını karşılamak için özel olarak formüle edilmiştir, çünkü tüm memeliler süt üretseler de, tüm hayvanların sindirim sistemleri aynı olmadığı için bileşim tam olarak farklıdır. İnek sütü, dişi köpek sütünün kalorisinin yarısını oluşturur ve bu nedenle yavruların beslenme ihtiyaçları hala karşılanamamaktadır. Bir yavru köpeğe tek besin olduğu için inek sütü vermenin sorunu sindirilip sindirilememesi değil, onu besleyecek kadar besleyici olmamasıdır.
Ancak süt almak için veteriner kliniğine gitmek mümkün değilse, bir uzman tarafından görülene kadar yavru köpekler için mama olabilecek bebek sütü ile hazırlanmış bazı acil tarifler vardır. Bu tarifler inek, koyun veya keçi sütü ile yapılabilir ve dişi köpek sütünün besin değerini simüle etmek için başka bileşenler eklenebilir.
Bir köpek yavrusu ne kadar süre emzirilmelidir?
İdeal olarak, emziren yavrular için süt ile dönüşümlü olarak üçüncü veya dördüncü haftadan itibaren katı yiyecekler verilmelidir . Büyüdükçe süt beslemeleri azalacak ve katı gıdalar artacaktır. Bu sayede iki aylık yaşamdan sonra zaten sadece katı yiyeceklerle beslenebilirler.
Çiğnemeyi kolaylaştırmak için katı yiyeceklerin iki veya üç aylık ömrüne kadar suda nemlendirilmesinin tavsiye edildiğinin altını çizmek önemlidir.
Ve köpek yavrusu zaten katı yiyecekler yerse, süt içebilir mi?
Laktoz intoleransı belirtileriniz yoksa, yavru köpeğiniz ara sıra süt içebilir. Her durumda, laktoz içermeyen süt veya düşük şekerli bitki bazlı sütü tercih etmeniz her zaman tavsiye edilir.
Köpeklere süt verebilir misin?
Yetişkin köpekler laktaz enzimini çok az üretir veya hiç üretmezler, laktoz intoleransı geliştirmeleri mümkündür, bu nedenle onlara süt vermek tamamen zararlıdır. Ancak hayvanda bu rahatsızlığın başlangıcını gösteren herhangi bir belirti yoksa besin takviyesi olarak süt verilebilir.
Köpeklerde laktoz intoleransı
Bir köpeğin gerçekten süt içip içemeyeceğini bilmek için bu hastalık hakkında biraz daha bilgiye sahip olmak gerekir. Köpeğin ince bağırsağı laktaz enzimini üretmeyi bıraktığında sütteki laktoz üretemez, bu nedenle parçalanmaz ve sindirilmeden otomatik olarak kalın bağırsağa geçer , bu da onun fermente olmasına ve sonuç olarak bir vücuttan atmak için bir dizi reaksiyon. Bu nedenle vücudun laktozu sindiremediği durumlarda aşağıdaki intolerans belirtileri kendini gösterir:
- ishal
- öğürmek
- karın ağrısı
- şişkinlik
Köpeklerde laktoz alerjisi
Hoşgörüsüzlük ve alerji farklı patolojilerdir, bu yüzden onları nasıl ayırt edeceğinizi öğrenmek gerekir. Hoşgörüsüzlük sadece sindirim sistemini etkilerken, alerjiler bağışıklık sistemini etkiler. Bunun nedeni, alerjinin vücudun belirli bir maddeye karşı aşırı duyarlılığından kaynaklanmasıdır. Bu şekilde vücutla temas halinde aşağıdaki gibi bir dizi reaksiyon tetiklenir:
- solunum zorluğu
- öksürük
- ciltte kaşıntı ve kızarıklık
- kulak enfeksiyonu
- göz kapağı ve ağız bölgesinin iltihabı
- ürtiker
Gıda alerjisi dermatiti , nefes almada zorlukla birlikte genellikle ilk belirtilerden biridir , bu nedenle bu belirtilerden herhangi biri ortaya çıkarsa, köpeğinize süt VERMEYİN
Sütün köpekler için faydaları
Köpek sütü sorunsuz bir şekilde tolere ederse, bu içeceğin vücuduna sağlayabileceği birçok fayda vardır. İnek sütü biyolojik değeri yüksek proteinler, karbonhidratlar, magnezyum, fosfor, potasyum, sodyum, C vitamini, B vitaminleri, A vitamini, D vitamini ve lipidler açısından zengindir.
Bununla birlikte, inek sütünde bol miktarda bulunan ve yüksek besin değeri ile öne çıkan bir element varsa, o da şüphesiz kalsiyumdur . Bu mineralin tüketimi, bir köpeğin yaşamının her aşamasında çok önemlidir, ancak uygun kemik büyümesini desteklediği için köpek yavrusu aşamasında daha da önemli hale gelir. Benzer şekilde, tüm hayvan türlerinin sütü yağ ve şeker bakımından zengin olduğu için genel olarak uygun gelişimi destekler.
Yavruların anne sütünde bulunan yağları, şekerleri, vitaminleri ve kalsiyumu almaları gerekir. Sütten kesme aşamasında, köpek yavrusu inek, koyun veya keçi sütünü tolere ederse, fayda sağlamak için ara sıra içebilir. Yetişkinlikte ve yaşlılıkta aynı şey olur, her zaman köpek hoşgörüsüzlük veya alerji belirtileri göstermiyorsa, ölçülü olarak süt içebilir.
Köpeklere soya, yulaf veya badem sütü verebilir misiniz?
Bitki bazlı süt laktoz içermez , bu nedenle bir köpeğe süt verirken iyi bir seçenektir. Şimdi, ne tür bitki sütü tercih edilir? Daha az şeker içerenler ve bu nedenle daha az kalorilidirler. Bu nedenle soya sütü, pirinç sütü, yulaf sütü ve badem sütü, paketin üzerinde “şeker ilavesiz” yazdığı sürece en çok tavsiye edilen sütlerdir. Peki köpekler hindistan cevizi sütü içebilir mi? Bu, en yüksek kalorili bitki sütlerinden biridir, bu nedenle köpekler için en uygun sütlerden biri değildir. Bununla birlikte, bir tarifte bulunduğunda veya ara sıra sunulduğunda, herhangi bir yan etkisi yoktur. Sorun kötüye kullanılmasında yatıyor.
Köpeklere nasıl süt verilir?
Köpeğimizin süt içip içemeyeceği konusundaki şüphe giderildikten sonra, sütü nasıl uygulayacağımızı öğrenmenin zamanı gelmiştir. İlk şey, süt türünü seçmektir. Yavru köpekler için tam yağlı süt sorun değildir çünkü onu oluşturan yağlar ve şekerler sizin için iyidir.
Bununla birlikte, yetişkin veya yaşlı köpeklerden bahsederken , yağsız veya yarım yağlı sütleri tercih etmek daha iyidir.. Bu tür sütler daha az kalsiyum içermez, aslında miktar tam yağlı sütte bulunanla aynıdır, aralarındaki fark yağda çözünen ve yağda çözünen vitaminlerde yatmaktadır.
Sütün sıyırma işlemi sırasında içinde bulunan yağlar ve dolayısıyla bu yağlarda çözünen D, A ve E vitaminleri elimine edilir. Piyasada bu kayıp vitaminlerle zenginleştirilmiş yağsız süt de buluyoruz.
Yetişkin veya yaşlı bir köpeği sahiplendiysek ve herhangi bir risk almak istemiyorsak, laktoz içermeyen süt veya bir önceki bölümde bahsedilen bitkisel süt ürünlerinden herhangi birini kullanmanızı öneririz. Bir köpeğe süt vermenin yollarına gelince, en basit ve en hızlı yol, kabına biraz süt döküp içmesine izin vermektir. Süt miktarı köpeğin yaşına ve büyüklüğüne göre değişir, ancak gözlemlemek ve küçük dozlarla başlamak her zaman iyidir.
Köpekler de süt ürünleri yiyebilir mi?
Köpeklerin tolere etmeleri halinde süt içebileceklerini zaten gördük, peki ya yoğurt veya peynir? Köpekler, çok az miktarda laktoz içeren bir süt ürünü olduğu için yoğurdu mükemmel bir şekilde yiyebilirler . Ek olarak, doğal yoğurt, floraya fayda sağlayan ve bağırsak geçişini düzenleyen mükemmel bir probiyotik kaynağı olduğundan, bileşimi nedeniyle köpekler için en iyi gıdalardan biridir . Tabii ki şekersiz doğal yoğurt olmalı.
Taze olduğu sürece peynir de iyidir. Sert, yarı sert peynir veya gorgonzola hiç tavsiye edilmez. Bu nedenle, bir köpek için iyi bir kahvaltı, bir çay kaşığı yulaf ezmesi ve süzme peynir parçalarıyla karıştırılmış, eksiksiz, besleyici ve lezzetli doğal yoğurt olabilir!
Öte yandan, süt kefiri , köpek beslenme uzmanları tarafından şiddetle tavsiye edilen bir başka köpek mamasıdır. Bu ürün, doğal yoğurttan bile daha fazla probiyotik içerir ve özellikleri daha da iyidir. Kefir, yavru köpekler, yetişkin köpekler ve yaşlı köpekler için harikadır.
Kaynak:
Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı. USDA Gıda Bileşimi Veritabanları. Süt, ayran, kurutulmuş .
Camps, J. Cachorro’nun beslenmesi ve beslenmesi. Barselona Üniversitesi.
Gallén Sánchez, C. Fonksiyonel beslenmedeki gelişmeler: Veterinerlik Merkezi.