Köpekler Neden Ot Yer?
Köpeğinizin günlük yürüyüşleri sırasında veya parkta dolaşırken bir ağız dolusu ot yediğini görmek alışılmadık bir durum değildir. Köpeklerin neden ot yediğini hiç merak ettiniz mi?
Pek çok insan, köpeklerin ot yediklerinde kendilerini kusturmaya çalıştıklarına inanır . Bir köpeğin yememesi gereken bir şeyden kurtulmak için yaptığı içgüdüsel bir davranış olduğunu düşünürler. Bazıları bunun, köpeklerinin mide veya bağırsak sorunları olduğunun bir göstergesi olduğunu düşünüyor.
Diğer evcil hayvan ebeveynleri, çimlerin, köpeklerinin içgüdüsel olarak ihtiyaç duyduklarını bildikleri bazı temel besinleri içerdiğine inanırlar.
Bazı insanlar, çimlerin, yiyeceğin köpeğin gastrointestinal sisteminden geçmesine yardımcı olan çok ihtiyaç duyulan lifi sunduğunu düşünüyor. Kabız olan köpekler için çimlerin dışkıyı hareket ettirmeye yardımcı olmak için müshil görevi görebileceğini düşünüyorlar.
Köpeklerin Ot Yeme Nedenleri
Pek çok spekülasyon ve teori var, ancak köpeklerin neden ot yediklerine dair sınırlı araştırma var. Yani gerçek şu ki kimse kesin olarak bilmiyor. Bununla birlikte, bilim adamları, sahip olduğumuz araştırmalara dayanarak birkaç teori oluşturdular ve bazı mitleri çürüttüler.
İçgüdüsel Davranış
Bazı bilim adamları, kurt atalarından evrimleşen köpekler için ot yemenin içgüdüsel bir davranış olduğunu düşünüyor. Kurtlar üzerinde yapılan araştırmalardan, mide içeriklerinin %2-10’unun bitki materyali içerebileceğini biliyoruz. Yabani köpekgillerin (kurtları, çakalları, tilkileri ve çakalları içeren Canidae familyasından) da ot yedikleri gözlemlenmiştir.
Eksik Besini Tamamlamak
Belirli bir vaka raporunda, 11 yaşındaki bir Kanişin 7 yıllık bitki ve ot yeme ve ardından kusma öyküsü vardı. Köpek ticari bir yüksek lifli beslenmeye geçtikten sonra sorun çözüldü. (Kang ve diğerleri, 2007) Bu, bu özel köpek için; ot ve bitki yiyerek beslenme eksikliğini tamamlıyordu. beslenmesinde yeterli lif sağlandığında, ot yeme davranışı düzeldi.
Ama köpekler aslında otları sindirebilir mi? Köpekler öncelikle etoburdur, yani et yerler. Son araştırmalar, köpeklerin insanlarla birlikte evrimleşmeye yanıt olarak bazı karbonhidratları sindirme yeteneğini geliştirdiğini göstermiştir. Karbonhidratlar, esas olarak meyve, tahıl, sebze ve süt ürünlerinde bulunan şeker, nişasta ve liflerdir. Köpekler bazı karbonhidratları sindirebiliyorsa, bu bizim köpeklerimizin otları gerçekten sindirebileceği anlamına mı geliyor? Cevap hayır, gerçekten değil. Çim esas olarak köpeğin bağırsak yolundan sindirilmeden geçer.
Normal Köpek Davranışı
Başka bir çalışmada (Bjone ve diğerleri, 2007), araştırmacılar ot yeme davranışının köpeğinizin ne kadar aç olduğu ve günün saatinden etkilendiğini bulmuşlardır. Köpek yemek yediğinde daha az ot yemek vardı ve öncesinde ot yemek arttı. Ot yemek de günün ilerleyen saatlerinde daha az sıklıkta meydana geldi. Araştırmacılar, ot yemenin normal köpek davranışı olduğuna ve altta yatan bir hastalığın göstergesi olmadığına inanıyorlardı.
Mide Rahatsızlığı
McKenzie ve ark. (2010), bir grup köpeğin frukto-oligosakkarit (FOS) içeren bir besinle beslendiği bir çalışma tasarladı. Diğer köpek grubu standart bir beslenme ile beslendi. FOS, şeker pancarından ekstrakte edilir ve sindirilmeden ince bağırsaklardan geçerek kalın bağırsağa geçer ve burada fermente olur.
Büyük miktarlarda FOS, sulu, gevşek dışkıya neden olabilir. Standart besinlerle beslenen köpekler, ishal olan FOS köpeklerine kıyasla daha fazla ot yeme epizodları yaşadılar . (McKenzie ve diğerleri, 2010) Bu, gastrointestinal rahatsızlığı olan köpeklerin ot yeme olasılığının düşük olduğu anlamına geliyordu.
Bununla birlikte, bu özel çalışmada, ishalin kaynağı kalın bağırsaktır, bu nedenle midelerinde veya ince bağırsaklarında mide-bağırsak rahatsızlığı olan köpeklerde ot yeme davranışı hakkında bize bilgi vermez.
Merak
Köpekler, özellikle genç köpekler, genellikle ağızlarıyla keşfederler. Tıpkı bazı çocukların toprak yemesi gibi ot yemek de denedikleri bir şey olabilir. Bazı köpekler otların tadını sevmeyi öğrenebilir.
Evcil Hayvan Ebeveynlerinin Dikkatine
Diğer köpekler, ot yediklerinde evcil hayvan ebeveynlerinin onlara daha fazla ilgi gösterdiğini öğrenmiş olabilir. Köpeğinizle daha fazla konuşabilir veya köpeğinize ot yemeyi bırakıp onun yerine ikramları yemesini sağlamak için ikramlar sunabilirsiniz. Bazen, evcil hayvan ebeveynleri köpeklerini bir çimenlik alandan çekerler. Bu kısıtlama, bir köpeği bulduğu anda yasak olduğu için herhangi bir ot yemeye teşvik edebilir.
Köpeklerimin ot yemesini nasıl durdurabilirim?
Evcil hayvanınızla ilgili endişeleriniz varsa ve köpeğinizin ot yemesini nasıl durduracağınızı öğrenmek istiyorsanız, davranış değişikliği muhtemelen en başarılı yöntem olacaktır, ancak önce veterinerinizle görüşmenizi öneririz.
Köpeğiniz ot yemeye başladığında, onu başka bir şeye yönlendirin ve onu bir ödülle ödüllendirin. Zamanla, tedaviye ihtiyaç duymayı bırakacak ve eylemlerini buna göre ayarlayacaktır. Köpeğinizi “tedavi etmek”, köpeğinizi neyin motive ettiğine bağlı olarak, yemek odaklı veya basit sözlü veya fiziksel şefkat olabilir.
Tıbbi müdahale gerektiren temel bir neden olabileceğinden, davranışlarını düzeltmeden önce köpeğinizin ne kadar ot tükettiği konusunda endişeleriniz varsa veterinerinize danışmak her zaman en iyisidir.
Ot yemek köpeklere ne yapar?
Bu sorunun cevabı, köpeğinizin ne kadar ot yediği, ne sıklıkta ve çim türü gibi bir dizi faktöre bağlı olabilir. Çoğunlukla, ot yemek köpeğiniz için zararsız olabilir.
Bazı durumlarda çim yiyen köpekler, üzerinde olabilecek pestisitler nedeniyle zararlı olabilir. Yapabiliyorsanız, köpeğinizin çimlerin en son ne zaman püskürtüldüğünden veya ilaçlandığından emin olmadığınız halka açık alanlarda ot yemesini engellemelisiniz.
Köpekler neden ot yemeyi sever?
Köpekler çeşitli nedenlerle ot yemeyi severler. Bazen beslenmelerinde eksik olan lifi takviye etmeye yardımcı olabilir, tat veya dokudan keyif alabilir veya can sıkıntısından dolayı olabilir.