Köpekler Kaç Ayda Doğurur?
NOT: Erkek veya dişi köpeğinizi yetiştirmeyi düşünüyorsanız, güvenli ve sağlıklı üreme uygulamalarını sağlamak için atmanız gereken önemli adımlar konusunda lütfen veterinerinizle iletişime geçin.
Ek olarak, dişi köpekler ideal olarak hamileyken aşılanmamalıdır, bu nedenle lütfen veterinerinizle köpeğinizin üreme öncesi aşılarının ve kalp kurdu/pire önleme konusunda güncel olduğunu onaylayın. Ülke genelindeki birçok veteriner, köpek üremesinde uzmanlaşmıştır veya özel bir ilgiye sahiptir.
Köpeğinizi yetiştirmeden önce, onu ve yavrularını olabildiğince sağlıklı tutmak için bir üreme veterineriyle iletişime geçmeniz çok önemlidir.
Tıpkı insanların hamilelik sırasında doktor randevularına ihtiyaç duyması gibi, köpeklerin de hamilelik öncesinde, sırasında ve sonrasında veteriner bakımına ihtiyacı vardır.
Bu kılavuz size , köpeklerin kaç ayda doğuracağını, yavrulama alanının nasıl hazırlanacağını, hamile köpekleri neyle besleyeceğinizi, yavrulama sürecinde neler bekleyeceğinizi ve doğum sonrası bakımın nasıl sağlanacağını anlatacaktır.
Köpek Hamilelik Belirtileri
İlk birkaç hafta, köpeğinizin davranışında herhangi bir değişiklik fark etmeyebilirsiniz. Bazı köpekler daha yorgun görünür, bazıları kusabilir ve bazıları daha az yemek yiyebilir.
Köpeğinizin kilo aldığını ve meme bezlerinin daha belirgin hale geldiğini fark edebilirsiniz. Gebeliğin sonlarında birçok köpek yuvalama davranışı sergileyecektir.
Normal hormon değişiklikleri nedeniyle bu süre zarfında hamile olmayan dişi köpeklerde meme gelişimi ve renk değişikliklerinin de meydana gelebileceğini belirtmek önemlidir.
Köpekler İçin Gebelik Testi Var mı?
Gebeliği doğrulama yöntemleri arasında, gebeliğin 25-28. günleri civarında yapılması gereken bir köpek gebelik ultrasonu ve 45. günde çekilebilen karın röntgeni yer alır.
Hamileliği belirlemek için mevcut kan testleri vardır; ancak bunlar hatalıdır ve hamileliği belirlemek için geçerli bir yöntem değildir. Bazı veterinerler ayrıca hamileliği belirlemek için bir köpeğin karnını palpe edebilir (hissedebilir), ancak bu da güvenilir değildir ve gelişmekte olan fetüsler için güvenli olmayabilir. Daha fazla bilgi için lütfen bu yöntemleri veterinerinizle görüşün.
Hamile olsun ya da olmasın, bir dişi köpeğin kızgınlık döngüsünden sonraki hormonları oldukça benzerdir. Bu hormonlar nedeniyle yalancı gebelik veya yalancı gebelik, gebe olmayan köpeklerin emzirme ve anne davranış değişiklikleri gibi belirtiler göstermesine izin verir.
Bu değişiklikler hormonla ilişkilidir ve tipik olarak çok az veya hiç tıbbi müdahale olmaksızın kendiliğinden geçer. Sahte gebelik yaşayan köpekler nadiren durumla ilgili tıbbi tedavi gerektirir, ancak yan etkiler veya komplikasyonlar mümkündür ve veterinerinizle konuşmanız önemlidir.
Köpekler Kaç Ayda Doğurur?
Köpeklerde gebelik süresi, yumurtlamadan itibaren yaklaşık 63 gün veya iki ayın biraz üzerindedir. Yumurtlama, progesteron ve lüteinize edici hormon (LH) hormonlarının izlenmesiyle belirlenir ve veterinerler genellikle bu testi yaparlar.
Bir veteriner, yumurtlama gününü belirleyerek, üç günlük bir pencereye kadar oldukça doğru bir doğum tarihi belirleyebilir. Yumurtlama zamanlaması yapılmazsa, bir köpeğin yumurtlama tarihi büyük ölçüde bilinmez ve doğurma tarihi üremeden 58-68 gün arasında değişebilir.
Bir veteriner, fiziksel sağlık ve hamilelik için uygunluğu belirlemek için üremeden önce dişi köpeği incelemelidir. Gebe anne gebeliğin ortasında ve sonunda gebelik teşhisi, sağlık testleri ve yavrulama planlaması için yine bir veteriner hekim tarafından muayene edilmelidir.
Hamile Köpekler Ne ile Beslenir?
Pek çok hamile köpek, özellikle büyük yavruları olan köpekler için, hamileliklerinin son birkaç haftasında daha yüksek kalorili bir beslenmeye geçmelidir. Bu beslenme , hamilelik ve emzirme için etiketlenmiş ticari bir beslenme veya yavru köpekler için etiketlenmiş bir beslenme olmalıdır. Ek olarak, hamile köpekler için etiketlenmiş, yüksek kaliteli, reçetesiz, veteriner tarafından önerilen birkaç besin vardır. Hamile veya emziren köpeğiniz için uygun beslenme hakkında veterinerinize danışın.
Hamile ve emziren dişi köpekler, sütten kesilerek bu yüksek kalorili beslenmeye devam edilmelidir .
Büyük ırklar için tasarlanmış yavru köpek mamalarının, farklı vitamin, mineral ve kalori içerikleri nedeniyle genellikle hamile ve emziren köpekler için önerilmediğine dikkat etmek önemlidir. Çiğ besinler , kürtaj veya fetal tehlikeye neden olabilecek yüksek enfeksiyon potansiyeli nedeniyle de kontrendikedir.
Hamile Köpekler İçin Sağlık Hususları
Bağırsak parazitleri hem anne karnında hem de emzirme sırasında yavru köpeklere yayılabileceğinden, veterinerinize taze bir dışkı örneği kontrol ettirmelisiniz.
Bazıları tehlikeli olabileceğinden, hamile veya emziren köpeğinizde reçetesiz satılan solucan gidericileri kullanmayın. Bunun yerine, dışkı örneği parazit enfeksiyonu gösteriyorsa, veterineriniz uygun ilacı yazabilir.
Dişi köpekler ideal olarak aşı yaptırmamalıdır, bu nedenle köpeğinizin hamile kalmadan önce aşıları ve pire, kene ve kalp kurdu önleme konusunda güncel olduğundan emin olun. Dişi bir köpeğin hamilelik sırasında aşılanması gereken birkaç durum vardır. Yeni doğan yavrular bağışıklık sistemi olmadan doğarlar. Annenin kolostrum adı verilen ilk sütü yoluyla koruyucu antikorlar almak için ilk 24 saatlik emzirmelerine güvenirler.
Yavruları en iyi şekilde korumak için, annenin aktarabileceği yüksek antikor seviyeleri olmalıdır. Temel aşılardan biri olan distemper ve parvovirüs kombinasyonu konusunda güncel değilse, Veteriner hekimler, faydalar potansiyel risklerden ağır basarsa, hamilelik sırasında bir köpeği aşılamayı seçebilirler. Aşı durumunu belirlemek için yetiştirme öncesi muayenenizde veterinerinizle konuşun.
Köpek Doğumlarına Nasıl Hazırlanırsınız?
Pek çok köpek doğal olarak doğurur ; ancak İngiliz Bulldogları ve diğer kısa burunlu köpekler gibi doğal olarak yavrulayamayan bazı türler vardır. Bu durumlarda planlı sezaryen bölümleri gereklidir, bu nedenle veterinerinizle yakın çalışma önemlidir.
Doğal olarak yavrulayan hayvanlar için, köpeğinizin hamileliğinin sonlarına doğru, yavrulama süreci için sessiz bir yuvalama alanı oluşturmalısınız. Bu alan sıcak ve rahat olmalı ve köpeğiniz yavruları tutarken istediği gibi girip çıkabilmelidir. Anneler ve köpek yavruları için konfor ve güvenlik sağlarken temizlemesi kolay yavrulama kutuları hakkında birçok harika kaynak var.
Herpes virüs enfeksiyonunu önlemek için annenin doğumdan üç hafta önce ve doğumdan üç hafta sonra diğer köpeklerden izole edilmesi de hayati önem taşır . Bu virüs yetişkin köpeklerde nadiren hastalığa neden olur, ancak yavru köpekler için ölümcül olabilir.
Hamile bir köpeğin ateşi, doğumdan sonraki 24 saat içinde 100°F’nin oldukça altına düşecektir, bu nedenle, doğum tarihinden birkaç gün önce ateşini ölçmeye başlamalısınız. Rektal sıcaklıklar en doğru olanıdır.
Köpeklerin Doğum Yapmaları Ne Kadar Sürer?
Köpek emeğinin üç aşaması vardır. İlk aşamadaki kasılmalar 12 saate kadar sürebilir. Yavrular genellikle 30-60 dakika arayla doğarlar ancak anne köpek yavrular arasında 2 saat ara verebilir. İşte her aşamada olanlar.
Köpek Doğumunun İlk Aşaması: Kasılmaların Başlaması
İlk aşama serviksin gevşemesi ve aralıklı kasılmaların başlamasıdır. Ancak doğum sürecindeki kasılmaları görmeniz pek olası değildir.
Köpeğiniz bu aşamada huzursuz davranacak, yuva kutusuna girip çıkacak, nefes nefese kalacak, kazacak ve hatta bazen kusacaktır. Muhtemelen yemeği reddedecektir. Bu aşama 12 saat kadar uzun sürebilir.
Köpek Doğumunun İkinci Aşaması: Daha Güçlü Kasılmalar ve Doğum
Doğumun ikinci aşaması, sonunda bir yavru köpeğin doğumuna yol açan daha güçlü, daha sık uterus kasılmalarıyla başlar. Yavrular genellikle 30-60 dakikada bir doğarlar, 10-15 dakika sert ıkınma ile. Köpekler için anormal olmadığı için bazı yavruların önce kuyruklu doğmasını bekleyin.
Annenin yavrulama sürecinde ara vermesi normaldir, ancak ne zaman endişelenmeniz gerektiğini bilmek ve veterinerinizi aramak önemlidir.
Endişe işaretleri şunları içerir:
- Köpeğiniz 15 dakikadan fazla zorlandıysa
- İki saatlik bir moladan daha uzun sürerse
- 15 dakika içinde üretilen yavru olmadan yeşil akıntı varsa
- 15 dakika içinde üretilen bir yavru olmadan doğum kanalında cenin zarları varsa
- Tüm yavrular 24 saat içinde doğmamışsa
Köpek Doğumunun Üçüncü Aşaması: Doğum Sonrası
Doğumun üçüncü aşaması, tüm fetal zarların veya plasentanın geçmesini içerir. Doğum sonrası olarak da bilinen zarlar yeşilimsi siyah renktedir ve kötü bir kokuya sahip olmamalıdır. Membranlar her yavrudan 15 dakika sonra geçmelidir; bu nedenle köpekler, üretilen her köpek yavrusu ile durum 2 ve 3 arasında değişecektir.
Bir Köpeğin Kaç Yavrusu Olabilir?
Ortalama çöp boyutu, türe bağlı olarak büyük ölçüde değişir.
Daha büyük cins köpeklerin tipik olarak daha büyük yavruları vardır. Bir çöpteki ortalama yavru sayısı altı ila sekizdir, ancak bazı büyük cins köpeklerin çok daha fazlasını doğurduğu bilinmektedir!
Daha küçük ırkların iki ila beş yavruları olabilir. Sadece bir veya iki yavrusu olan köpekler kendi başlarına doğum yapmayabilir ve sezaryen gerektirebilir. Doğal olarak doğum yapmayan tekil gebelikler ve köpek ırkları, veterinerinizle görüşülen planlı bir sezaryene sahip olmalıdır.
Veterineriniz, köpeğinizin kaç yavru beklediğini saymak için hamileliğin son haftasında bir röntgen çekebilir. Bu netlik, evcil hayvan ebeveynlerinin yeterli malzemeleri ve beklentileri hazırlamasına yardımcı olabilir.
Bir Köpek Doğduktan Sonra Ne Yapmalısınız?
Yavrular, annenin genellikle doğumdan kısa bir süre sonra çıkardığı koruyucu bir cenin zarıyla doğarlar.
Bu keseyi çıkarmazsa, yavru köpeği nefes almaya teşvik etmek için elle çıkarmanız gerekir. Keseyi kırın, yavru köpeğin burun deliklerindeki sıvıyı silin, ağzı baş aşağı bakacak şekilde açın ve kalan sıvıları silin. Ardından, vücudunu bir havluyla sıkıca okşayarak yavru köpeği nefes alması için teşvik edin.
Göbek kordonu doğum sırasında veya anne tarafından kesilmediyse kesmeniz gerekebilir ancak kordondan çekmemeye dikkat edin çünkü bu yavrunun organlarına zarar verebilir. Bunun yerine, ilk iki parmağınız ve başparmağınızla hafifçe yırtarak, köpeğin vücudundan yaklaşık bir veya iki inç ayırın. Ayrıca doğumdan önce, sürece yardımcı olması için kıskaç ve makas gibi tıbbi aletler satın almak isteyebilirsiniz.
Köpeğiniz Doğum Yaptıktan Sonra Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar
İşte yavruların doğumundan sonra beklenebilecek bazı şeyler ve nelere dikkat edilmesi gerektiği.
vajinal akıntı
Vajinal akıntı , yavrular doğduktan sonra küçük miktarlarda sekiz haftaya kadar sürebilir. Akıntı, çoğunlukla eski kandan oluştuğu için normalde kırmızımsı siyah görünür.
Akıntı aşırı kanlı, kokulu veya irin gibi görünüyorsa, köpeğinizin en kısa zamanda veteriner hekim tarafından muayene edilmesi gerekir. Akıntı yavaşlar ama aniden kötüleşirse, bu aynı zamanda muayene olması için bir işaret olabilir.
Ateş
Doğumdan sonra enfeksiyonlar yaygın olduğundan, yavrulamadan sonra köpeğinizin ateşini ölçmeye devam edin. Ateşi yüksekse veya hasta gibi davranıyorsa veterinerinizle iletişime geçin.
Metrit (İltihaplı Rahim)
Metrit veya uterus iltihabı, bir plasenta tutulduğunda veya doğum sırasında bir miktar travma meydana geldiğinde ortaya çıkabilir. Ateş belirtileri, iştahsızlık, kokulu vajinal akıntı, yavrulara ilgi eksikliği veya süt üretimi eksikliği görürseniz derhal veterinerinizle iletişime geçin.
Eklampsi (Kan Kalsiyum Düzeylerinde Düşüş)
Eklampsi , yavrulama sırasında ve doğumdan sonraki haftalarda ortaya çıkabilir ve annenin vücudunun emzirme dönemindeki kalsiyum talebini karşılayamamasından kaynaklanır. Eklampsi genellikle oyuncak ırklarda görülür ve hamilelik sırasında kalsiyum takviyesi bir köpeği bu duruma yatkın hale getirir.
Bu duruma sahip köpeklerde huzursuzluk, anormal annelik davranışları, yüz/burun kaşınması, kas spazmları, sert bir yürüyüş ve hatta nöbetler görülür. Eklampsi ölümcül olabileceğinden, bu davranışlardan herhangi birini görürseniz lütfen en kısa zamanda veterinerinize danışın.
Emzirme döneminde sezgilere aykırı ve şiddetli bir etkiye sahip olabileceğinden, hamilelik sırasında kalsiyum takviyesi YAPMAMALIDIR. Bunun yerine, kalsiyum takviyesi dozları hakkında veterinerinizle konuşun.
Mastitis (Enfekte Meme Dokusu)
Mastit veya meme dokularının iltihabı, memeler enfeksiyon nedeniyle sert, kırmızı ve ağrılı hale geldiğinde ortaya çıkar. Anne muhtemelen emzirirken ağrıyacaktır, ancak yavruların şişmeyi azaltmak ve enfekte materyalin atılımını desteklemek için emmeye devam etmesi gerekir. Enfeksiyon varlığında bile yavruları bu bezlerden emzirmek zarar vermez, ancak bezler hızlı bir şekilde değerlendirilmelidir. Köpeğinizin muhtemelen tedaviye ihtiyacı olacağından, köpeğinizin mastitis geliştirmiş olabileceğinden endişeleniyorsanız, veterinerinizle iletişime geçin.
Agalactia (Süt Üretmeyen)
Agalactia, köpeğin sütü üretilmediğinde ortaya çıkar. Yavrular iyi emiyorlar ancak süt almıyorlarsa, bu süre zarfında veteriner bakımı ve takviye yavruları aramak önemlidir.
İlk süt veya kolostrum, yavruların enfeksiyonlara karşı doğal bağışıklıklarını geliştirmelerine yardımcı olmak için anneden gerekli besinleri ve antikorları sağlar. Yaşamlarının ilk 24 saati içinde bu temel maddeleri almazlarsa, ek veteriner bakımına ihtiyaç duyacaklar ve muhtemelen gelişemeyecekler.
Doğum Sonrası Bakım
İşte doğum sonrası bakım, beslenme ve hemşirelik için bilmeniz gereken adımlar.
Köpeğinizi Yüksek Kalorili Besinlerle Tutun
Köpeğiniz emzirdiği (yavrularını emzirdiği) sürece daha yüksek kalorili (hamilelik veya köpek yavrusu) beslenmede tutulmalıdır. Her zaman hazırda yiyecek ve tatlı su bulunduğundan emin olun.
Köpeğiniz ve Yavru Köpekleriniz İçin Özel Bir Alan Oluşturun
Anne köpeği ve yavrularını evin temiz, sessiz, trafiğin az olduğu bir bölgesinde tutun. Etrafında çok fazla kargaşa varsa strese girebilir ve yavrularını ihmal edebilir. Ayrıca, yavrularından uzakta dinlenebileceği ancak onlara kolayca erişebileceği güvenli bir alan sağlayın.
Emzirme sürecini İzle
Yeni doğan yavru köpekler her bir ila iki saatte bir emzirilmelidir, bu nedenle köpeğiniz muhtemelen ilk veya iki hafta boyunca sürekli olarak onlarla birlikte olacaktır. Köpeğinizin süt üretemeyeceğini veya yavruları emzirmesine izin vermediğini düşünüyorsanız, veterinerinizle iletişime geçin.
Veterineriniz tarafından onaylanmadıkça, köpeğiniz emzirirken (emzirirken) ilaçlardan ve aşılardan kaçınılmalıdır.
Köpeğiniz Hasta Görünüyorsa Veterinerinizi Arayın
Köpeğiniz hastalanırsa, derhal veterinerinizi arayın ve gerekirse güvenli ilaçları reçete edebilmeleri için emzirdiğini bildirin. Aynı şekilde, köpeğiniz yemeyi bırakırsa, kusarsa veya çok uyuşuk hale gelirse (zayıf ve yorgun) veya meme bezlerinden herhangi birinde kızarıklık ve şişlik fark ederseniz, veterinerinize başvurun.
Kısırlaştırma
Dişi köpekler için yavru doğurması, vücudunu oldukça zorlayabilir ve hamilelik, yavrulama ve emzirme sırasındaki bazı durumlar ölümcül olabilir.
Zamanı geldiğinde köpeğinizi kısırlaştırma konusunda veterinerinizle konuşun. Kısırlaştırma, köpekler için tek doğum kontrolüdür.
Küçük cins köpekler daha genç yaşta, altı aylıkken kısırlaştırılabilirken, büyük ve dev cins köpeklerin kısırlaştırılması ertelenebilir. Küçük cins köpekler, büyük ve dev ırklardan daha erken kızgınlığa girme eğilimindedir.
Son kanıtlar, bazı büyük cins köpeklerin kısırlaştırmadan önce iskelet olarak olgunlaşmasına izin vermenin, yaşamın ilerleyen dönemlerinde eklem sorunları riskini azaltabileceğini göstermektedir. Büyük ve dev cins köpekler için bu, 9 ila 18 ay arasında olabilir.
Veterinerinize özel önerilerini sorun çünkü köpeğinizi ne zaman kısırlaştıracağınıza veya kısırlaştıracağınıza dair herkese uyan tek bir öneri yoktur.
Kısırlaştırılmamış köpeklerde yaşamı tehdit eden bir durum olan pyometra (rahim enfeksiyonu) riskini de dikkate almak önemlidir . Bu ciddi ve pahalı tıbbi durumu önlemenin en iyi yolu, köpeğinizin kısırlaştırılmasıdır.
Ek olarak, ilk kızgınlık döngüsünden önce (6 aylıkken bile ortaya çıkabilir) kısırlaştırma, köpeğinizde meme kanseri riskini de azaltabilir.