Kedinin Gözünde Beyaz Tabaka Nasıl Geçer?
Bu yazımızda kedi göz hastalıklarına genel bir bakış sunacağız.
Bu, bilinmesi ve her şeyden önce sahibi tarafından tanınması gereken çok önemli bir konudur ve meydana gelirse en kısa sürede veterinere gitmesi gerekir: aslında göz en önemli konulardan biridir ama her şeyden önce , kedinin en hassas organları, aslında insanda da olduğu gibi.
Kedilerin gözünde oluşan beyaz tabaka ve bunun yanı sıra diğer göz hastalıkları hakkında bilgiler vereceğimiz evcilmamalar makalemizi okumaya devam edin.
Kedinin Gözünde Beyaz Tabaka
Kedilerde beyaz tabaka gözün birkaç nedeni vardır. Birincil nedenler, travma ve kimyasallara maruz kalma gibi ikincil, bulaşıcı olmayan nedenleri de içerebilen hastalıkları içerir. Her neden aşağıda derinlemesine açıklanmıştır.
kornea ülserasyonu
Kornea ülserleri, göze künt travma, kimyasallara maruz kalma veya enfeksiyon gibi çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Korneadaki ülserler, ince bir koruyucu hücre tabakası olan epitel tamamen nüfuz ettiğinde oluşur. Enflamatuar hücreler, gözlerin bulanık görünümünden sorumlu olan epitelin altındaki stromaya girer.
keratit
Bu durum kornea iltihabı ve şişmesi ile karakterizedir. Keratit, enfeksiyon ve yaralanma gibi bir dizi ikincil nedene bağlanabilir. Keratite genellikle kedi herpes virüsü neden olur.
katarakt
Kediler tipik olarak yaşlılıktan ziyade iltihaplanma, sistemik hastalık veya lens travması nedeniyle katarakt geliştirir. Yaşlılık, nükleer skleroz adı verilen merceğin kalınlaşmasına neden olur, ancak katarakt farklı bir sorundur. Katarakt, bulanık göz ve kısmi ila tam görme kaybı ile karakterizedir.
glokom
Bu geri dönüşü olmayan hastalık, göz içindeki sulu sıvı düzgün bir şekilde akmayı bıraktığında ortaya çıkar. Bu sıvı birikmesi, optik sinir üzerinde baskı oluşturarak sinir hasarına neden olur. Bu sinir hasarı, kedinizin görüşünü ciddi şekilde bozacaktır. Ne yazık ki, belirtiler ortaya çıkana kadar, kısmi görme kaybı zaten oluşmuştur.
Kedi göz hastalıkları
edi gözü hastalıkları, birincil göz hastalıklarından ( kedinin gözünü doğrudan etkileyen) ikincil göz hastalıklarına, yani kedi gözü hastalığına neden olanlara kadar değişebilir, ancak sorun başkadır (diyabet ve diğer çeşitli hastalıklar).
Kedilerde bir göz probleminin belirtileri bir yandan kedinin şişmiş gözü, kırmızı olan ve genellikle iltihap belirtisi olan sulu göz; en ciddi durum, gözde ülsere işaret eden bir noktanın belirmesidir.
Öte yandan, bu belirtiler yoksa ancak kedinin gözü opak, örtülü, beyazımsı renkteyse, sorun iltihaplı değil, vücudun başka bir bölgesine bağlı demektir: öyleyse farklılıkları ve nasıl olduğunu açıklamaya çalışalım.
Kedi konjonktiviti: semptomlar ve tedavi
Kedi konjonktiviti veya kedi konjonktiviti , konjonktivanın, yani gözün yüzeysel astarının iltihaplanmasıdır.
Temel olarak, hem içinden gördüğümüz şeffaf kısım olan korneayı hem de ona sıklıkla dokunan göz kapaklarını koruyan, bizde de bulunan bir mukoza tabakasıdır.
İnsanlarda sklerayı (gözün beyazını) da kaplar, ancak kedilerde sklera görünmez.
Genellikle bir kedi konjonktivitinin nedenleri basit bir inme, rinotrakeit veya göz yaralanmasıdır.
Kedi konjonktivitinin belirtileri
- kırmızı kedi gözleri
- kedi patisiyle gözlerini ovuşturur: kaşıntı ve rahatsızlık
- şişmiş kedi gözleri
- kedinin gözündeki mukus
Konjonktivit ile, kedinin konjonktivasında bakteri ve virüsler çoğalır, bu da iltihaba ve en ciddi vakalarda enfeksiyona yol açar.
Ve burada veterinerle iletişime geçmemiz gerekiyor: sorun aslında Chlamydia gibi bir bakteriden mi (aşağıda daha fazlası) yoksa bir virüsten mi kaynaklanıyor?
Sahibinin cevap vermesinin bir yolu yoktur, oysa veteriner verir ve her şeyden önce iki gerekli ilaçtan birini reçete edebilir: duruma bağlı olarak ya antibiyotikler ya da antiviral ilaçlar .
Kedi konjonktivitinde göz damlasının ana ilaç uygulama formülü olduğu unutulmamalıdır , ancak “göz damlası” kendi başına bir ilaç anlamına gelmez: değişen sadece onu (göze) verme şeklidir.
Bu tedavilerin yanı sıra kedi konjonktivitinde iltihaplanmayı azaltmayı amaçlayan doğal ilaçlar da kullanılabilir ve diğer ilaçlara yardımcı olur.
Kedi konjonktiviti diğer kedilere bulaşıcıdır , çünkü birbirlerine sürtünürler, köpeklere çok bulaşıcı değildir ve gözlerimizi kedininkilerle temas ettirmemek şartıyla insanlara çok az bulaşır.
Kedilerde klamidya: belirtiler ve tedavi
Kedi klamidyası, gözü etkileyen ve özellikle kedi kolonilerinde, çok sayıda kedi olduğunda yayılan ve özellikle yavru kedileri etkileyen bulaşıcı bir hastalıktır .
Özellikle yavru kedilerde sık görülür ve Chlamydia felis adlı konjonktivada çoğalan bir bakteriden (internette yazdığına göre virüs değil) kaynaklanır.
Bu nedenle, aslında, insanları enfekte etmese bile bir konjonktivittir ve kedi klamidyası için semptomlar , en azından ilk aşamada “normal” konjonktivitin semptomlarıdır.
Kedilerde klamidya tedavisi antibiyotiktir ve tedavi, bakterinin burun boşlukları gibi vücudun diğer bölgelerine yayılmasını ve durumu daha da kötüleştirmesini önlemek için göz damlalarının uygulanmasını takip eder.
Ayrıca kedilerde klamidiyoz için çok koruyucu olmayan ancak kediyi fuarlara veya sergilere götürmemiz gerektiğinde tavsiye edilen bir aşı vardır.
Konjonktivit tedavi edilmediğinde , korneanın (konjonktivanın altında) iltihaplanması olan kedi keratiti veya pratikte bakterilerin korneanın kendisini kazmasıyla kornea ülseri gibi şimdiye kadarki en acı verici durumlardan birine yol açabilir.
Gözde yuvarlak, kanlı bir nokta gibi görünüyor ve çok acı verici.
Kornea ülserinin tedavisi genellikle medikaldir, özel ilaçlarla yapılır, ancak gözü kaybetme riski olduğu için cerrahi de olabilir: bu nedenle kedimizde varsa bir an önce veterinere götürülmesi gerekir.
Kedi Glokomu
Kedilerde glokom, gözün daha az yoğun bir rengi olarak kendini gösteren , genellikle açık maviye doğru yönelen bir hastalıktır.
En azından ana neden olarak bir göz hastalığı değildir, ancak sıvıların gözde birikmesine bağlıdır.
Kedi glokomunun birincil nedeni diyabettir ve semptomlar esasen sadece renk değişikliğidir ; diyabetli kedi, göz içindeki fazla sıvıyı atamaz ve bunun en ciddi sonucu kör olabilmesidir.
Diyabet tedavileri ile yani esas olarak ömür boyu insülin ile tedavi edilir.
Kedide katarakt
Bir kedi kataraktı, gözde bulunan doğal “büyüteç” olan kristalin merceğin bulanıklaşmasıdır.
Yaşlı kedilere özgüdür ve duruma bağlı olarak tıbbi tedavi (nedeni glokom ise, dolayısıyla katarakta neden olan diyabet) veya nedenler başkaysa (göz travması, göz travması) ameliyat gerektirebilir. kıdem).
Kedi kataraktı ameliyatı temel olarak doğal merceği yapay mercekle değiştirir ve çok pahalı olsa da belirleyicidir.
Kedide üveit
Son olarak üveit, kedilerde yeşil-sarı veya mavi (bizde mavi, yeşil, kahverengi… kısaca gözlerin rengi) olan iris dahil gözün tüm iç yüzeylerini içeren uvea iltihabıdır. .
Üvea iltihaplandığında yani üveit oluştuğunda nedenleri genellikle FIV ve FeLV gibi sistemik enfeksiyon hastalıklarıdır ve cerrahi olarak tedavisi mümkün değildir.
Kedilerde üveit tedavisi için genellikle sistemik anti-enflamatuarlar kullanılır (bu nedenle göz damlası değil), buna neden olan birincil hastalığı tedavi etmek için ilaçlara ihtiyaç vardır.
Üveitin tedavisi yoktur (FIV/FeLV’nin tedavisi olmadığı gibi), bu nedenle kediyi huzur içinde yaşaması için en iyi duruma getirmeye çalışıyoruz.
Kedi üveitinin kendisi bulaşıcı değildir, ancak buna neden olan hastalıklar olabilir.
Sonuçlar
Başlıca kedi gözü hastalıklarını, nasıl ortaya çıktıklarını ve tedavisinin ne olduğunu gördük, her zaman göz problemlerini gördüğümüz anda kediyi veterinere götürmenizi tavsiye ediyoruz.
Bu hastalıklara ek olarak, kedi kazara yaralanabilir veya kedinin gözünde şişme, kızarıklık ve yırtılma ile kendini gösteren böcek ısırıkları da meydana gelebilir.
Bu belirtiler ihmal edilirse daha ciddi sorunlara yol açabilir, bu nedenle veterinere gitmek önemlidir.
Kedilerde Bulanık Göz Tedavisi
Tedavi, altta yatan nedene ve durumun ciddiyetine bağlı olarak değişecektir.
Korneal ülserasyonlar ve keratit tipik olarak antibiyotik ve/veya ağrı kesici göz damlaları ve merhemlerle tedavi edilir.
Antibiyotik tedavileri günde birkaç kez uygulanabilir. Ağrı kesici damlalar veya merhemler tipik olarak daha az sıklıkta, her on iki ila kırk sekiz saatte bir uygulanır. Keratite kedi herpes virüsünden kaynaklanıyorsa, tedavi daha invaziv olabilir.
Katarakt, geri döndürülemez olsa da, yüksek tansiyon veya diyabet gibi durumun ikincil bir nedeninin tedavi edilmesiyle yönetilebilir.
Kataraktlar genellikle çoğu durumda başarılı olan ameliyatla düzeltilir. Bu ameliyat kataraktın çıkarılmasını ve sentetik bir lensin implante edilmesini içerir.
Glokomun tedavisi yoktur; tedavi palyatiftir veya altta yatan durumu iyileştirmek yerine kedinin ağrısını hafifletmek için yapılır. Veterineriniz iltihabı ve basıncı azaltmak için steroidler ve özel göz damlaları reçete edebilir. Bunlar görme kaybının ilerlemesini yavaşlatabilir.
Veterineriniz, kedinizin ihtiyaçlarına göre size bir tedavi ve iyileşme planı konusunda tavsiyelerde bulunabilir veya sizi bir göz doktoruna yönlendirebilir.
Kedilerde Bulutlu Gözün İyileşmesi
İyileşme ve prognoz, durumun ciddiyetine ve tedavinin etkinliğine bağlı olarak değişecektir. Her zaman veterinerinizin tedavi sonrası veya ameliyat sonrası talimatlarını dikkatlice izleyin. Durum düzelmeye başlasa bile önerilen tedavi süresinin tamamı boyunca antibiyotik ilaçları uygulamanız zorunludur. Bunun yapılmaması agresif nüksetmeye veya görme kaybına neden olabilir.
Korneal ülserasyonlar ve keratit, tedavi ile üç ila beş gün içinde iyileşmeye başlar. Enfeksiyonun neden olduğu bazı ülserlerin iyileşmesi daha uzun sürebilir. Veteriner hekiminiz kedinizin belirtilerine göre size tavsiyede bulunacaktır.
Katarakt ve glokom için, veteriner hekiminiz durumu izlemek için gerektiğinde takip randevuları planlayabilir. Bulanık göz tedaviye rağmen düzelmiyorsa veya kötüleşiyor gibi görünüyorsa, derhal veterinerinizle iletişime geçin.