Kafkas Çoban Köpeği: Karakter ve Beslenme
Kafkas Çoban Köpeği çok eski kökenlere sahip sadık bir yardımcıdır. Rusya’dan gelen bu cins, yüzyıllar boyunca Kafkasya bozkırlarına ve daha sonra bize kadar evrim geçirmiş ve adapte olmuştur.
Kalın ve pürüzlü bir kaplama ve en düşük sıcaklıklar için uygun çok yoğun bir astar ile gri, kırmızımsı ve hatta saman renginde bir kaplama, genellikle benekli veya benekli bir kaplama ile karakterize edilir.
Bir çoban köpeği olarak doğuştan gelen nitelikleri, onu insanın yeri doldurulamaz bir müttefiki yapmıştır. Sürüyü yönetme ve korumada büyük enerjiye sahip ve yorulmayan bir köpektir.
Kafkas Çoban Köpeği boyutu
Cömert boyutlarıyla yorulmak bilmeyen bir yardımcı. Bu çoban köpeğine etkileyici bir görünüm kazandıran sadece kürkü değildir.
Boyu dişilerde 67-70 cm, erkeklerde ise 72-75 cm arasında değişmektedir.
Kemikler ve kasları sağlamdır, bu nedenle bu köpeğe soğuk iklimlere ve yoğun fiziksel çalışmaya uygun cömert bir fiziksellik veren sadece boyu değildir.
Kafkas Çoban Köpeği Ağırlığı
Ağırlığı bile onu sürünün savunmasına ve sürekli çalışmaya uygun bir köpek olarak ayırır.
Formda olan ve bu nedenle fazla kilolu olmayan numuneler için minimum ağırlık dişiler için 45 kg ve erkekler için 50 kg’dır. Açık havada yaşayan diğer köpeklerde olduğu gibi, ağırlık yılın mevsimine göre önemli farklılıklar gösterebilir.
Kış aylarında vücut ısısını korumak için daha fazla yağ biriktirme eğiliminde olurken, yaz aylarında kilo verme ve ayrıca saçları daha yüksek sıcaklıklara uyum sağlama eğiliminde olacaktır.
Kafkas çoban karakteri
Kafkas çobanı, hayatta kalmasını ve zamanla uyum sağlamasını sağlayan güçlü ve kararlı karaktere sahip bir köpektir. Bölgesel bir köpektir ve yabancılara karşı temkinlidir.
Sürüye ve ailesine karşı güçlü bir koruma içgüdüsüne sahiptir. Güçlü koruma içgüdüsüne, boyun eğmeyi sevmeyen gururlu bir karakter eşlik eder. İşe yardım etmeyi ve onuruna zarar vermemesi gereken kesin emirler almayı sever.
Zekası ve duyarlılığı, patronunun ona saygı duyup duymadığını ve kendisine saygı duyulduğunu hissettiğinde günlük işlerde yardım etmeyi sevdiğini çok iyi anlamasını sağlar.
Kafkas Çoban Köpeği Nasıl Eğitilir?
Sürüyü yönetmeye olan doğal yatkınlığı ve doğuştan gelen koruma içgüdüsü sayesinde, bu çoban köpeği özellikle karmaşık bir eğitime ihtiyaç duymaz ve çok hızlı öğrenir.
Ancak, haysiyetini asla zedelemeden, kimden emir alacağını erken yaşlardan itibaren öğrenmesi önemlidir. Sebepsiz yere azarlanmaktan hoşlanmaz ve dengeli bir sahip tarafından takip edildiğinde hatalı olup olmadığını çok iyi anlar.
Onu saldırganlığa teşvik etmemek, koruma içgüdüsünü doğal olarak geliştirmesine izin vermek çok önemlidir.
Kafkas Çoban Köpeği Beslenme
Açık havada yaşayan diğer birçok çoban köpeğinde olduğu gibi beslenme temel bir rol oynar.
İnsanlardan farklı olarak, diyetini sık sık değiştirmesi gerekmez. Aksine, diyetini değiştirmeyi düşünüyorsanız, bunu kademeli olarak yapmanız iyi olur, böylece hemen tanımayabileceği yeni yiyeceklere alışması iyi olur.
Kafkas çobanının termoregülasyonunun bile neredeyse tamamen beslenmeye dayandığını hatırlamak önemlidir, bu nedenle ona kışın ılık veya çok sıcak olmayan yiyecekler ve yazın bol su vermek gerekli olacaktır.
Kafkas çobanı ne yer?
Ona doğru miktarda besin sağlamak için, diyetinin yıl boyunca istikrarlı olması ve aynı zamanda ihtiyaç duyduğu maddeler açısından da zengin olması önemlidir.
Ana besini, lifler, vitaminler, karbonhidratlar ve mineral tuzlarla birlikte et olmalıdır.
Bu nedenle, kemikleri için doğru miktarda kalsiyumu garanti edebilen iyi pişmiş pirinç veya makarna, iyi pişmiş sebzeler (haşlanmış veya buharda pişirilmişse daha iyi) ve peynir, ricotta veya süt türevlerini her zaman bir arada kullanmanız önerilir.
Tercihen cinsine özel kaliteli kroketler, ihtiyacı olan tüm besinleri dengeli bir şekilde sağlar. Özellikle vücudun daha fazla su tükettiği yılın iki zamanı olan yaz ve kış aylarında onları her zaman iyi nemlendirmeyi unutmamak çok önemlidir.
Kafkas Çoban ne kadar yer?
Miktarlar da önemlidir. Genel olarak tüm köpekler, yiyecek miktarını kendi kendine ayarlayamazlar, bu nedenle sahibinin, ağırlığına göre ona tam miktarı sağlaması gerekir.
Onun cinsine özel kroketlere güveniyorsanız, kış dönemi için belirtilen miktarlardan yaklaşık %10 daha fazla ve yaz dönemi için %10 daha az düşünerek paket üzerinde belirtilen miktarları takip edebilirsiniz.
Öğün sıklığı yaşa göre değişir. Yavru köpekler için günde 4 hatta 5 kez beslemek daha iyiyse, yetişkin numune için günde 2 veya en fazla 3 öğünü geçmemek daha iyidir.