Habeş Kedisi Özellikleri

Habeş Kedisi Özellikleri

Habeş Kedisi Tarihi

Muhtemelen, Habeş kedileri hakkında olduğu kadar, kökenleri hakkında da birçok efsane ve romantik hikayeye sahip başka bir kedi cinsi yoktur. Habeş kedilerinin tüm kedi ırklarının en eskisi olduğu söylenir. Ayrıca Habeş kedilerinin eski Mısırlılar için sadece yoldaş değil, aynı zamanda bir tanrı oldukları söylenir.

Geçen yüzyılın ortalarında bir İngiliz subayın Habeşistan’dan (bugünkü Etiyopya) Zula adlı bir kediyi Mısır’a getirdiği söylenir.

İster gerçek ister efsane olsun, Habeş kedisinin mistik, gizemli karizması haklı olarak “Habeş sadece bir kedi değil, kedilerin kedisidir” veya başka bir deyişle: “Bu konu sadece bir kedi hakkında değildir.” ifadesine yol açar.  Ancak kesin olan  bir şey varsa o da İngilizlerin bu cinsi yetiştirmeye başladığıdır.

Habeş Kedisinin Özellikleri

  • Çok aktif ve meraklı
  • İnsanlara karşı ilgili ve sevecen bir özelliğe sahiptir
  • Çok fazla miyavlamaz
  • Haftalık bakım ister
  • Dış mekanları sever
  • Aile dostu ve sıcakkanlıdır

1896’da ilk Habeş kedileri, İngiliz soy kütüğüne böyle bir kedi cinsi olarak kaydedildi. Yüzyılın başında bu cins hakkında şiddetli görüş ayrılıkları vardı, “Habeş” adı geçici olarak “Ticked”, “British Ticks” ve “Bunny Cats” olarak değiştirildi. 1900 ve 1905 yılları arasında sadece birkaç Habeşli (12), kayıtlıydı. Bunların arasında gümüş renkte dişi bir Habeş kedisi de vardı.

1907’de ilk Habeş kedi  çifti üremek için Amerika’ya gitti. II. Dünya Savaşı sırasında kedi yetiştiricileri, yiyecek karnesinden veya sürekli bomba tehdidinden kaynaklanan zorluklarla karşılaştı. En azından bazı hayvanları kurtarmak için Amerika’ya daha fazla Habeş kedisi gönderildi. Savaştan sonra İngiltere’de sadece birkaç Habeş kedisi kalmıştı. Yetiştirmeye devam edebilmek için, sıradan ev kedileri veya ne varsa, kalan Habeşliler ile çiftleştirildi.

Soy ağacı araştırmalarında, “tek renkli kırmızı kedi”, “kayıtsız yarı Habeş kedisi”, “Güney Afrika yaban kedisi” ve hatta Siyam dili gibi terimler ata olarak kaydedilmiştir. Muhtemelen, Habeş yavrularında zaman zaman Somali kedisi denilen uzun saçlı örneklerin ortaya çıkmasının açıklaması bu olacaktır.

Habeş Kedisi Bakımı

Habeş kedileri diğer evcil hayvanlarla da çok sosyaldir. Kural olarak, zaten bir veya daha fazla kediniz varsa, mevcut aileye bir habeş kedisini dahil etmekle sorun yaşamayacaksınız. Bir Habeş kedisi, köpeklerle çabucak arkadaş olur.

Kısa tüylü bir kedi olarak, Habeş kedisinin tımar açısından özel bir gereksinimi yoktur, ancak haftada bir veya iki kez düzenli tımar yapmak, tüylerine güzel bir parlaklık ve gerekli esnekliği verir, aynı zamanda ölü tüyleri giderir.

Habeş kedilerinin diş etlerini ve dişlerini düzenli olarak kontrol etmeniz şiddetle tavsiye edilir. Diş eti iltihabı  bulunursa (başlangıçta dahi olsa) en kısa sürede bir veterinere başvurulmalıdır. Tedavi edilmeyen bakteriyel enfeksiyonlar, dişlere ek olarak böbrekleri de yavaş ama kesin bir şekilde zarar verebilir, bu geri dönüşü olmayan, ölüme yol açabilen bir durumdur! Mümkün olan en yüksek kalitede hazır mamalardan oluşması gereken, ara sıra taze bir şeylerle zenginleştirilen sağlıklı, dengeli bir beslenme ve sevgi dolu bir ev, yaşam için temel gereksinimdir.

Habeş kedisi de çok aktif ve çeviktir ve sürekli hareket etmeyi sever . Bu nedenle küçük bir evde yaşamak onun için biraz kısıtlayıcı olabilir. İdeal olan , zıplayabileceği, koşabileceği ve özgürce oynayabileceği güzel bir bahçe bırakmaktır .

Ancak onu sık sık ziyaret etmeye dikkat edin . Onun için ustayla temas çok önemlidir . Kısacası, istediği zaman eve girip çıkmasına izin vermelisiniz. Onu meşgul etmek için sana tanrı oyunları al , saatlerce tek başına oynayabilir.

Yavrı habeş kedisi

Habeş Kedisi Fiyatı Kaç Para?

Habeş kedisinin maliyeti, kedinizin özel kürküne ve ırkına bağlı olarak değişecektir. Safkan sertifikalı bir Habeş Kedisi almak için bir yetiştiriciye gidecekseniz, maliyetin 2.000 $’a yakın veya hatta üzerinde olmasını bekleyin. Bunun dışında genel olarak bir habeş kedisi fiyat aralığı 2000 TL ile 10.000 TL arasında değişmektedir.

Özet:

Tüm soylu kediler gibi Habeş kedisi de elbette üremenin bir sonucudur. Bununla birlikte, bunlar zaten 20. yüzyılın başlarında şekillendi ve o zamandan beri büyük ölçüde değiştirilmedi. Kediler, adlarının ima ettiğinin aksine Afrika’dan değil, Siyam ve Doğulular gibi Asya’dan gelir. Muhtemelen Endonezya bölgesinden. Kedi orta boylu, ince ve zarif, kaslı ve çeviktir ve çok dengeli bir mizacı vardır, strese dayanıklı ve arkadaş canlısıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir