Bukalemun Ne Yer?
- Bukalemunlar, renk değiştirme ve çevreye uyum sağlama yetenekleriyle bilinen bir sürüngen türüdür.
- Afrika, Avrupa, Orta Doğu ve Asya’nın yerlileridir ve farklı habitat türlerinde gelişirler.
- Bukalemunlar çoğunlukla omnivordur ve hem böcekleri, hem de küçük hayvanları ve bitkileri yerler.
Çevrelerindeki ortama uyum sağlama konusundaki olağanüstü yetenekleri nedeniyle bir merak kaynağı olan bukalemunlar , sürüngen ailesinin bir üyesidir.
Derileri, üstte tek bir yüzeysel katmandan oluşur ve altında nano ölçekli guanin kristalleri içeren hücreler bulunur. Bu fotonik kristaller renkleri değiştirir ve avlanmalarını ve avcılardan saklanmalarını kolaylaştırır.
Bir anda deri değiştiren yılanların aksine, yaşamları boyunca büyümeleri ve derilerini parça parça değiştirmeleriyle tanınırlar. Onları güvende tutmak için ağaç dalını sarmak için kullandıkları kavrayıcı bir kuyrukları vardır.
Esas olarak Afrika yağmur ormanlarında ve savanlarda yaşarlar ve bazen Avrupa, Orta Doğu ve Asya’da bulunabilirler. Bu yazıda bukalemunların ne yediklerini, nasıl avlandıklarını ve çok daha fazlasını öğreneceksiniz!
Bukalemun ne yer?
Bukalemunlar ne yer? Bukalemunlar, genellikle sinek, cırcır böceği, çekirge gibi böcekleri yiyen böcekçil sürüngenlerdir . Bununla birlikte, gıda kıtlığı olabilen çevreleri nedeniyle, zaman zaman bitki örtüsünü de fırsatçı bir şekilde tüketeceklerdir.
Bukalemunların besini canlı böceklerden oluşur . En doğru yol, bukalemununuzu her gün uygun büyüklükte 4-5 cırcır böceğini böceklerin kaçmaması için kenarları yüksek bir kaseye koyarak beslemenizdir.
Bukalemun avını dallardan yediği için mutlaka bir dalda asılı olarak konumlandırılmalıdır. ve teraryumun altından değil. Bukalemununuzun beslenmesini mümkün olduğunca çeşitlendirmek, ona dengeli bir beslenme sunmak ve hayvanın aynı yiyeceklerden bıkıp yemeyi bırakmasını önlemek için
çok önemlidir .
Bunlar, gıda için kullanılan en yaygın böcek türleridir :
Cırcır böcekleri, Bukalemun diyetinin temel unsurunu oluşturabilir.Onları uzun süre muhafaza edebilmek için, onları ezilmiş arpa veya buğday tohumu gibi tahıllarla ve su kaynağı olarak havuç, turp veya gibi taze sebzelerle beslemek gerekir. elma kullanılabilir.
Güveler de bukalemun için iyi bir besindir.
Bukalemunların Ne Yediğinin Tam Listesi
Bukalemunlar genellikle sağlıklı bir böcek ve bitki karışımı yerler . Daha büyük bukalemunlar, küçük kuşlar ve diğer küçük sürüngenler gibi diğer hayvanları bile yiyebilir.
Bukalemunlar öncelikle aşağıdaki gibi yiyecekleri yerler:
- çekirge
- cırcır böcekleri
- ipekböcekleri
- Sinekler
- ağustos böcekleri
- çekirge
- Salyangoz
- Yapraklar ve diğer bitkiler
- çekirgeler
- solucanlar
- tırtıllar
- çilek
- Elmalar
- Muz
- hurma
- karahindiba
Farklı Bukalemun Türleri Ne Yiyor?
Bukalemunların besinleri boyutlarına bağlıdır. Örtülü bukalemun gibi daha küçük türler, öncelikle küçük böcekleri ve bitki örtüsünü tüketir. Madagaskar dev bukalemunu gibi daha büyük bukalemunlar daha büyük böcekleri, küçük kuşları ve diğer sürüngenleri yiyebilir.
Bukalemunların tükettikleri yiyecek miktarı yaşlarına bağlıdır.
İlk doğum günlerine kadar bukalemunlar yetişkinlerden daha fazla yiyeceğe ihtiyaç duyar. Vahşi doğada yiyecek çeşitliliği kıt olabilir, bu yüzden buldukları kadar çok yiyecekler. Esaret altındayken, yavru bukalemunlar günde 12-18 küçük böcek yerler ve genellikle iki beslemeye yayılırlar.
Yetişkin bukalemunlar vahşi doğada fırsatçı yiyicilerdir, bu da av bulabildikleri kadar sık yedikleri anlamına gelir. Yiyecek bulamazlarsa, suya erişimleri olduğu sürece yemek yemeden haftalarca hayatta kalabilirler. Esaret altındayken günde yaklaşık 3-4 böcek yerler.
Bukalemunlar, vahşi doğada orman tabanındaki havuzlardan veya esaret altında su tabaklarından su içmezler. Bunun yerine yapraklardan su damlacıkları veya yağmur fırtınasından sonra yapraklardan damlayan suları içmeyi tercih ederler.
Bukalemunlar Nasıl Avlanır?
Bukalemunlar ne yer, ne avlar? Bukalemunlar, avlarını 10 yarda kadar uzaktan görmelerini sağlayan mükemmel bir görüşe sahiptir.
Gözleri ayrıca birbirinden bağımsız hareket eder ve etraflarındaki dünyanın 360 derecelik bir görünümünü görebilir, bu da avlarını hızlı bir şekilde aramalarına ve bulmalarına olanak tanır.
Bukalemunlar avlarına yaklaşmak için çok yavaş hareket ederler. Yakın bir mesafeye geldiklerinde, yemeklerini bir çırpıda yakalamak için yapışkan dillerini hızla dışarı fırlatırlar. Bazı bukalemunların dilleri, saniyenin yüzde birinde 0’dan 60 mile çıkar!
Yavru bukalemun beslemek
Hızlı büyüme hızları nedeniyle yavru bukalemunların her gün ihtiyaç duydukları kadarını yemeleri gerekir. Her durumda, av, numunenin boyutuna ve ağırlığına göre sunulmalıdır, böylece onları yutmaya çalıştığında kendine zarar vermez (ağız çapının yarısını veya daha azını ölçmeleri daha iyidir).
Hamile bukalemunların beslenmesi
Hemen hemen tüm bukalemun türlerinin çoğu dişisi, döllenmemiş olsalar bile 3-6 ayda bir yumurta bırakır. Elbette bu yumurtalardan yavru çıkmıyor ama bu anne için oldukça zahmetli bir süreç ve biraz da beslenme yardımı gerektiriyor. Bu nedenle hamile bir kadın, yumurtlayana kadar ihtiyacı olan her şeyi yemek zorunda kalacaktır.
Bu kuralın bir istisnası, fahiş bir hızla büyüdüğü ve bazı durumlarda 6 aylıkken yumurtlamaya hazır olduğu için dişi peçeli bukalemundur ( Chamaeleo calyptratus ). Yumurtlamaya çalışırken komplikasyonları olabileceği ve bunun sonucunda ölebileceği için bu aşamada onları aşırı beslememek çok önemlidir.
Bukalemunlar ne tür hayvanlardır?
Bir bukalemun , Chamaeleonidae ailesindeki herhangi bir omurgalı sürüngendir . Bu takson, sırayla 2 alt aileye ( Brookesiinae ve Chamaeleoninae ) ve 12 cinse ayrılan 200’den fazla tür içerir . Evcil ortamdaki en temsili türlerden bazıları örtülü bukalemun ( Chamaeleo calyptratus ) ve panter bukalemunudur ( Furcifer pardalis ).
Bukalemunların çok farklı boyutları vardır: Brookesia micra türünün vücut uzunluğu 1,5 santimetreyi geçmezken, Furcifer oustaleti çok zorlanmadan 65 santimetreye ulaşır. Her halükarda, (neredeyse) bu sürüngenlerin tümü, baş ibikleri, yapışkan dilleri, zigodaktil (kancalı) ayak parmakları ve neredeyse tamamen kapaklarla kaplı gözleri ile ayırt edilir.
Bu gruba dahil olan türlerin çoğu günlüktür ve faaliyetlerinin çoğunu ağaçların dalları ve gövdeleri üzerinde gerçekleştirirler. Giderek daha fazla bukalemun türü esaret altında tutuluyor, ancak bunlar yalnızca uzmanlar için uygun evcil hayvanlar olarak görülüyor. Nem, yiyecek ve aydınlatma söz konusu olduğunda oldukça hassastırlar.
Bukalemunlar vahşi doğada ne yer?
Chamaeleonidae familyasının tüm üyeleri öncelikle böcekçildir. Bu, diyetlerinin çoğunun çekirge, güveler, hymenoptera, böcekler ve cırcır böcekleri gibi altı ayaklı omurgasızlardan oluştuğu anlamına gelir. Ek olarak, peçeli bukalemun gibi türlerin yeşil renkli avları tercih ettiği kaydedilmiştir .
Bu sürüngenlerle ilgili en çarpıcı şey, avlarını yakalamak için önemli mesafeler kateden geri çekilebilir dilleridir. Bu yapışkan organ hyoid kemikler, güçlü kaslar ve kollajen elementlerden oluşur. Bu karmaşıklık, bukalemun için tahmini olarak yaklaşık 0,07 saniyelik bir avlanma hızı sağlar.
Yırtıcı doğasına rağmen , birçok türün belirli yaprak türleri üzerinde çok düzensiz beslendiği kaydedilmiştir. Ancak, bu davranışı vahşi doğada yalnızca yılın en sıcak ve kurak aylarında susuzluklarını gidermek için benimserler. Ek olarak, bazı daha büyük türler, kuşlar veya gelişmekte olan memeliler gibi küçük omurgalıları avlar.
Gördüğünüz gibi, bukalemunlar ne yer sorusuna cevap vermek, ilk bakışta göründüğünden çok daha karmaşıktır. Bu sürüngenler fazlasıyla böcekçildir, ancak avlanma sıklığı büyük ölçüde her örneğin yaşına, türüne ve cinsiyetine bağlıdır.