Boston Terrier

Boston Terrier

İlk olarak 19. yüzyılda bir ırk olarak kabul edilen Boston Terrier, Buldog ırkından başka bir ırkın köpek dövüşlerinde yer almasını sağlamak adına yetiştirilmiştir. Beyaz İngiliz Terrier’i ile Boston Terrie Buldog birleşimi bir ırktır. Kuzeydoğu Amerika kökenlidir. İsmini ilk olarak Boston Şehri’nde ortaya çıktığı için ismini bu şehirden almıştır.

Boston Terrier Köpek Cinsi

Köpek dövüşü için yetiştirilen Boston Terrier  zaman geçtikçe bu niteliğini yitirmiş ve evde yaşayabildiği kadar bahçede de yaşayabilen bir ırktır. Erken dönemde sosyalleşmeleri sağlanır ise saldırgan özellik göstermeleri engellenebilir. Lider ruhlu oldukları için zaman zaman inatçılık yapabilirler. Bekçi köpeği olarak da sahiplenildiği zamanlar olur. Gerektiği zamanlarda havlarlar ve sahiplerine fazlası ile korumacı ve sadıktırlar.

Kendi fiziksel yapılarında olan tüm hayvanlar ile kolaylıkla anlaşabilirler. Dünyada her yerde bu köpek ırkına rastlamak mümkündür. Eski dönemlerde avcılık için kullanılan Boston Terrier günümüzde bu tip faaliyetlere katılmamaktadır. Köpek eğitiminde zekâ çok önemlidir. Çocuklar ile çok iyi anlaşır ama yalnız bırakılmamalıdır, oyun oynar iken zarar verebilir.

Dost canlısı köpek ırkıdır ancak iyi eğitim almalıdırlar. İyi bir köpek eğitimi iyi bir karakter yapısına sahip olmalarını gerektirir. Hızlı ve enerji dolu bir ırktır. Bu özellikleri ile genellikle evde beslemek için tercih edilir.

Boston Terrier Özellikleri

Apartman yaşantısı için uygun bir tür olan Boston Terrier özellikleri şunlardır:

. Zeki bir köpektir, kolaylıkla eğitilebilir.

  • Küçük bir burun, yuvarlak gözlere sahip bir köpektir.
  •  Kolaylıkla kucakta taşınabilir.
  • İnatçı bir yapısı olduğundan tuvalet eğitimleri biraz zordur.
  • Diğer ismi Boston Bull olarak geçer.
  • 40 cm yüksekliğinde, 15 kilo ağırlığındadır.
  •  Erkek cinsi dişi cinsi ile karşılaştırıldığında daha kaslı ve kilo olarak fazladır.
  • Sese karşı hassasiyeti vardır.
  • Uzun süreli yürüyüşler ve koşularda çabuk sıkılabilirler.
  • Oyuncakları severler ve fazlası ile oyuncak Boston Terrier’i mutlu edecektir.
  • Diğer evcil hayvanlar ile kolaylıkla anlaşabilir.
  • Sahibine son derece sadıktır.
  • Aşırı soğuk ve sıcağa duyarlıdır ve dikkat edilmelidir.
  • Kısa tüylüdür ve bakımı çok kolaydır. Kısa süreler ile taranması gerekir.
  • Periyodik olarak fiziksel hareketler yaptırılmalıdır.
  • Kulakların içleri sıklıkla kontrol edilmelidir.
  • Koku alma duyusu kuvvetlidir.
  • Kasları güçlüdür.
  • Sosyal ve sahibine bağlı bir ırktır.
  • Çocuklara iyi bir arkadaştır.
  • Hırçın bir yapısı olmadığı için çabucak uyum sağlayan bir köpektir.
  • Erken dönemde sosyallik eğitimi alması oldukça önemlidir. Bu sebeple diğer evcil hayvanlar ile vakit geçirmesi sosyalleşmesine katkı sağlayacaktır.
  • Kibar ve hassas bir yapısı olduğu için dikkatli muamele yapılması önemlidir.
  • Yaşam süresi 15 yıldır.

Boston Terrier Beslenmesi

Köpeklerinizi besler iken her öğününe dikkat edilmelidir. Boston Terrier beslenmesi ile ilgili olarak hangi hastalıklarda risk taşıdığı ya da var olan bir rahatsızlığını bilmek besin seçiminde önemli bir faktördür. Kalp hastalıklarına yatkın olan bu ırk için risk taşımayan besinler hazırlanmalıdır.

Tahılsız beslenme türü tercih edilmelidir. Besleyici içerikli kuru mamalar ile beslenebilirler. Günlük yemeklerden kalan yemeğin türüne göre Boston Terrier’e verilebilir. Et ile beslenilmek istenir ise mutlaka çok iyi haşlanmalıdır. Özel köpek mamaları yedirilecek ise köpeğin cinsine, boyuna göre mamalar tercih edilmelidir.

Boston Terrier Sağlık

Evcil hayvan beslerken en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri bakımlarını sağlar iken, sağlıklarına risk oluşturan her şeye dikkat edilmelidir. Boston Terrier sağlık konusu düşünüldüğünde genel olarak bağışıklık sistemleri güçlü köpeklerdir. Kulak ve gözlerinin bakımı günlük olarak temizlenmelidir. Böylelikle herhangi bir yabancı cisim ve kenelere karşı tedbir alınmış olur.

Boston Terrier cinsi gözlerinin iriliğinden dolayı dış etkenlerden dolayı göz tahrişi yaşayabilir. Fala soğuklardan korunması gerekir, deride lezyonlara sebep olabilir. Her köpek ırkında olduğu gibi Boston Terrier ırkında da bir takım genetik hastalıklar görülebilir. Solunum ve görmeye dayalı bozukluklar bu hastalıklara bir örnektir.

Boston Terrier Yavru ve Özellikleri

Her evcil hayvan yavrusunda olduğu gibi Boston Terrier yavrusu  da düzenli olarak bakılması gereken bir köpektir. Boston Terrier yavru ve özellikleri arasında çok hareketli olmaları gözlemlenir. İri vücut yapısından dolayı farkında olmadan küçük çocuklarla yalnız bırakılmamalıdır.

Boston Terrier Köpeği Apartman Ortamında Beslenir mi?

Sahipleri koruma güdüsünde, çocuklar ile gayet iyi geçinen Boston Terrier Köpeği apartman dairesinde beslenir mi? Fiziksel olarak yeteri kadar hareket etmesine fırsat tanınır ise ev veya küçük bir alanda da beslenebilirler. Hareket etme gereksinimleri dövüşçü olmasından kaynaklanmaktadır.

Boston Terrier ve Hayvanlar İle İlişkisi

Köpeklerin sahibini koruma içgüdüsü vardır. Başka hayvan türleri ile sıcak bir iletişim kursa da yine de tedbirli olmak gerekir. Boston Terrier ve hayvanlar ile ilişkisi düşünüldüğünde eğitilirken sosyalleştirilir ise başka bir evcil hayvan ile arkadaş da olabilir. Oyun oynamaktan keyif aldığından dolayı yalnız olmayı da sevmez ve yanında başka bir evcil hayvan olması onları mutlu eder.

Boston Terrier ve Eğitimi

Zekiliği ile bilinen Boston Terrier ve eğitimi içgüdülerinin yönlendirmesinin dışında söylenenleri kolaylıkla algılayabilir. Ancak zaman zaman köpeğinizin komutlara uyma konusunda aksama olabilir bu nedenle de emir komutları sıklıkla tekrarlanmalıdır.

İlave olarak çocuklar ve diğer hayvanlar ile ilişkisi eğitimin bir parçası olarak görülmelidir. Kalıtsal olarak baskın bir yapısı olduğu için sahiplerinin liderlik durumlarını korumaları çok önemlidir.

Boston Terrier ve Uyku Düzeni

Çok hareketli bir köpek olan Boston Terrier ve uyku düzeni düşünüldüğünde fazlası ile uyuyan bir köpek türü değildir. Diğer köpek cinslerinin uyku düzenleri gibi belirli saatler uykusunu alması yeterlidir. Uyurken horlayabilir bu da solunum sorunlarının doğuştan beri yatkınlıklarının olmasıdır. Burun yapılarının kısalığından dolayı horlama gerçekleşmektedir.

Boston Terrier Fiziksel Özellikleri

Görüntü itibari ile erişkin bir zamana geldiklerinde ürkünç bir görüntüye bürünmüş olsa da, sevimli bir yapısı vardır. Boston Terrier fiziksel özellikleri açısından kaslı ve tıknaz bir niteliği vardır. Oval ve büyük göz yapısına sahiptir.

Kulak yapısı dik ve üçgen şeklindedir. Boyun yapısı uzun ve vücuduna oranla daha uzundur, göğüs yapısı ise geniştir. Erkek Boston Terrier’de yükseklik 43 cm, dişi Boston Terrier’de 43 cm, kilo ise erkek Boston Terrier’de 11.3 kg, dişi Boston Terrier’de 11,3 kg’dır.

Boston Terrier Yaşam Süresi

İyi ve düzenli bir bakım ve periyodik kontroller Boston Terrier yaşam süresi 10 ilw 14 sene arasında değişmektedir. Bazı kalıtsal hastalıkları olan bu ırkın hastalıklarının erkenden teşhis edilmesi ve gereken tedavilerin yapılması önemlidir.

Aşırı sıcak ve soğuk havalara hassas olduklarından bakımlarına dikkat edilmesi gerekir. Kulaklarının dik bir yapısı olduğu için periyodik aralıklar ile veterinere götürülerek, kontrol edilmelidir.

Dışarıya doğru duran göz yapıları göz yaralanmasına açıktır. Epilepsi gibi hastalıklara da yuvarlak kafa yapılarından dolayı yakalanma riskleri vardır. Sahiplerine çok bağlı olduklarından dolayı herhangi bir tehlikede koruma amaçlı saldırganlaşabilirler. Çocuk ve diğer hayvanlar ile bir arada olmaları onları dinginleştirecektir. Beslenme planları ihtiyaçları ve sağlık ile ilgili riskler göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir