Bir Köpeğin Kaç Dişi Vardır?
Bildiğiniz gibi hayvanların dişleri, özellikle beslenme biçimlerine göre uyarlanmıştır. Etçil hayvanlar olan köpeklerin eti kavramasını, yırtmasını ve yırtmasını sağlayan kesici ve köpek dişlerinin yanı sıra yiyecekleri kesmelerini ve ezmelerini sağlayan küçük azı ve azı dişleri vardır. Ama bir köpeğin kaç dişi vardır? Öğrenmek istiyorsanız, bir köpeğin kaç dişi olduğundan bahsedeceğimiz aşağıdaki Evcilmamalar.com makalesinden öğrenebilirsiniz.
Köpeklerin kaç dişi vardır?
İnsanlar gibi köpekler de heterodont hayvanlardır , yani farklı şekil ve boyutlarda dişleri vardır. Spesifik olarak, köpek arkadaşlarımızın dört tip dişi vardır:
- kesici dişler
- Köpek dişleri
- küçük azı dişleri
- Azı dişleri
Diş formülü , bir hayvanın her türden kaç dişi olduğunu bilmemizi sağlayan şematik bir gösterimdir. Bu basit kalıbı yorumlamak için aşağıdaki noktaları göz önünde bulundurmamız gerekir:
- Dişler şu sırayla listelenir : kesici dişler (I), köpek dişleri (C), küçük azı dişleri (P) ve azı dişleri (M).
- Pay, üst arkı (maksilla) ve payda, alt arkı (mandibular) belirtir .
- Hem pay hem de payda , simetrik olduklarından (yani, sol ve sağ taraflarda eşit sayıda diş vardır) olduğundan, yalnızca arkın ortasını (yani sırasıyla yarım çene veya yarım çene) ifade eder. Bu nedenle, köpeklerin toplamda kaç dişi olduğunu bilmek için diş formülünü 2 ile çarpmanız gerekir.
Bunu bilerek, köpeklerin diş formülünün ne olduğunu zaten ortaya çıkarabiliriz. Ama önce, köpeklerin iki tür protezi (süt ve kalıcı) olduğunu ve her birinin farklı bir diş formülü olduğunu hatırlamalıyız. Bu nedenle yavru köpeklerin kaç dişi olduğu ve yetişkin köpeklerin kaç dişi olduğunu ayrı ayrı ele almamız gerekir.
- Köpeklerin süt dişleri aşağıdaki formüle göre yapılır: 2x (I 3/3, C 1/1, P 3/3) . Yani yavruların toplam 28 dişi vardır .
- Köpeklerin daimi diş yapısı aşağıdaki formüle göre yapılır: 2x (I 3/3, C 1/1, P 4/4, M 2/3) . Yani yetişkin köpeklerin toplam 42 dişi vardır .
Bu basit kalıpları bilerek, aşağıdaki gibi soruları kolayca cevaplayabiliriz:
- Bir köpeğin altında kaç tane diş vardır ? Bunu bulmak için paydaları toplayıp sonucu 2 ile çarpmamız yeterlidir. Örneğin yavru köpeklerin çenelerinde (3+1+3) xx 2 = 14 diş vardır.
- Bir köpeğin kaç dişi vardır ? Bunu bulmak için mollere karşılık gelen kesre bakalım; pay, üst kemerin mol sayısını ve alt kemerin paydasını gösterir. Örneğin yetişkin bir köpeğin çenesinde 2×2=4, çenesinde ise 3×2=6 diş bulunur. Yani toplam 10 molleri vardır.
Köpeklerin süt dişleri var mı?
Artık yetişkin bir köpeğin kaç dişi olduğunu bildiğinize göre, köpeklerin süt dişleri olup olmadığını daha ayrıntılı olarak ele alalım. Önceki bölümde de belirttiğimiz gibi, köpeklerin süt dişleri vardır . Bunun nedeni, iki dişe sahip olmalarıdır:
- Süt dişleri: Yaygın olarak “süt dişleri” olarak bilinen ve daha önce gördüğümüz gibi 28 diş parçasından oluşur. Köpeğimin neden süt dişlerini kaybetmediğini öğrenmek için bu gönderiye başvurabilirsiniz: nedenleri ve ne yapılması gerektiği.
- Kalıcı veya kesin diş yapısı : 42 diş parçasından oluşur.
Birincil dişlenmenin kesin olanla değiştirilmesi süreci, yaklaşık olarak yaşamın üçüncü ayında başlar ve hayvanın yaşamının altıncı ile yedinci ayı arasında sona erer. Özellikle ilk daimi dişler, santral kesici dişler (3 aylıkken), daha sonra orta kesici dişler (4 aylıkken) ve son olarak yan kesici dişlerdir (5 aylıkken). Köpek dişleri küçük azı dişleri ile birlikte 4-6 aylıkken değiştirilir; ve azı dişleri, 5-7 ay arasında.
Köpek dişleri nasıldır?
Bu noktada köpek dişlerinin temel özelliklerinin neler olduğunu daha detaylı açıklamak gerekir. Pekala, tüm köpek dişlerinin iyi tanımlanmış 3 parçadan oluştuğunu söyleyerek başlayacağız:
- Taç : Dişin görünen kısmıdır.
- Kök : dişin maksilla veya maksillanın alveol kemiğine dahil olan kısmıdır.
- Boyun : Taç ile kök arasındaki sınırdır.
Hem taç hem de kök esas olarak dentinden oluşur . Buna karşılık, taç mine (vücudun en sert ve en mineralize dokusu olan) ile kaplanır ve kök sement (kemik benzeri bir doku) ile kaplanır.
Her dişin merkezi kısmı (pulpa boşluğu), sırayla sinirler, kan ve lenfatik damarlar, bağ dokusu ve odontoblastlar (dentin üreten hücreler) içeren diş özü tarafından işgal edilir. Her bir dişi destekleyen ve sabitleyen aparat periodonsiyum olarak bilinir ve diş eti, periodontal bağ , kökü kaplayan sement ve alveol kemiğinden oluşur.
Tüm dişler aynı yapıya ve bileşime sahip olsa da, her diş tipinin kendine has özellikleri vardır:
- Kesici dişler : kısa taçlarınız, çok belirgin boyunlarınız ve sadece bir kökünüz var.
- Köpek dişleri : büyük, konik, kıvrık ve tek köklüdür. Yan kesici dişten diastema adı verilen interdental bir boşlukla ayrılırlar.
- Küçük azı dişleri : boyut ve kök sayısına göre değişir. İlki daha küçüktür ve sadece bir kökü vardır, dördüncüsü ise oldukça büyüktür ve üç kökü vardır.
- Azı dişleri : En çok aşınan kısımdır ve kök sayıları birden üçe kadar değişir.
Son olarak, köpek dişlerini karakterize eden ve nadir de olsa anlaşılması kolay olan bazı terimleri tanımlayalım. Köpekler hayvandır:
- Difiodonts : Bu, iki kuşak (birincil ve kalıcı) ile bir diş yapısına sahip oldukları anlamına gelir.
- Anedolonti : Diğer hayvanların (tavşan gibi) aksine dişleri sürekli büyümez .
- Brakiyodonlar : Dişlerin kökleri kuronlardan daha uzundur
Bir köpeğin dişi düşerse ne olur?
Elbette sağlıklı dişlere sahip köpeklerin ömür boyu tüm dişlerini korumaları gerekir. Bununla birlikte, bazen ağız boşluğunda bir dişin düşmesine neden olan patolojiler veya değişiklikler meydana gelebilir. Bu, periodontitisli köpeklerde veya ağız boşluğuna ciddi travma geçiren hayvanlarda nispeten yaygındır .
Her durumda, bir diş kaybı her zaman bazı patolojik nedenlerle meydana gelir , bu nedenle, böyle bir olay meydana geldiğinde, nedeni belirleyebilmek ve her durumda en uygun tedaviyi kurabilmek için bir veteriner merkeziyle iletişime geçmek önemlidir.
Bir yandan dişin düşmesine neden olan birincil nedenin tedavi edilmesi gerekirken, diğer yandan eksik parçanın implant ile değiştirilmesi için ameliyat öngörülebilir. Bununla birlikte, ikincisi genellikle yapılmaz, ancak genellikle yarış köpekleri vb. için ayrılan bir alternatiftir.