Bir Kedi Nasıl Evcilleştirilir?

Bir Kedi Nasıl Evcilleştirilir?

Vahşi bir kediyi evcilleştirmek zaman, bilgi ve sabrın yanı sıra çok fazla sağduyu gerektirir. Vahşi bir kedi, temel olarak vahşi doğaya dönen ve insan varlığına alışık olmayan evcil bir kedidir. Yetişkin veya yavru kedi sağlıklı görünüyorsa ve onu evcilleştirmek istiyorsanız, sizden korkabileceğini ve sizi ısırabileceğini unutmayın.

Bununla birlikte, insan etkileşimini bir şekilde ısırmadan tolere eden korkmuş ve ürkek bir sokak kedisi veya köpek yavrusu bulursanız veya size verildiyse, onu evcilleştirmeye ve onu hoş bir evcil hayvan haline getirmeye çalışabilirsiniz. Onu asla kapalı bir kediye dönüştüremeyeceksiniz ama bahçede kalan ve varlığınıza müsamaha gösteren iyi bir kedi arkadaşı olabilir.

Bazen tek gereken çok fazla sabırdır. İlk hedefiniz, etrafınızda kendisini rahat hissetmesini sağlamaktır, bundan sonra sağlıklı olduğundan emin olmak için veteriner kontrolü çok önemlidir.

Kedinin Doğasını Gözlemleyin

Kişiliğini tanıyın. Özellikle insanlar ona yaklaştığında, mizacını anlamak için kediyi birkaç gün gözlemleyin; insanların varlığından korkmuş, korkmuş veya kızgın görünüp görünmediğine dikkat edin.

  • Tehlikeli olabileceğinden korkuyorsanız, onu kaldırmaya çalışmayın; bu durumda, kedinin kalifiye personel tarafından ele alınması ve yakalanması için ilgili yetkilileri arayın.

Vücut dilini gözlemleyin: Kediler, vücutlarını kullanarak duygularını oldukça belirgin bir şekilde iletirler. Örneğin:

  • Kızgın veya sinirli bir kedi kulaklarını düz ve geriye doğru yaslar, gözbebekleri genişler, kuyruğunu ileri geri sallar, sırtını büker, dik durur ve hatta hırlayabilir; tüm bunlar geri çekilmeniz gerektiği anlamına gelir.
  • Eğer kaçmazsa, korkmuş bir kedi genellikle yere uzanır veya kuyruğunu pençelerinin arasına sokar; bu tür bir kedi ile çok dikkatli hareket etmelisiniz.
  • Aksi takdirde, kedi canlı ve rahatsa, kulaklarını her sesi almaya hazır ve kuyruğunu dümdüz yukarıya doğru tutar; saçlar dik durmaz, bunun yerine vücutta düzleşir. Ayrıca gerinebilir, uzanabilir ve sırtüstü dönebilir.

Genel sağlığına dikkat edin. Çok yaklaşmaktan kaçınmalısınız, ancak genel olarak sağlıklı görünüp görünmediğini uzaktan bile görebilirsiniz.

Zayıf ve kemikli görünüp görünmediğine bakın;  aç olabilir. Tedavi edilip edilmediğini veya donuk, yamalı, saç dökülmesi bölgeleri olan veya bir şekilde bir hastalık olduğunu düşündüren olup olmadığını anlamak için kürke bakın. Ayrıca kedinizin topallama, kesikler, yaralar veya başka sorunlar gibi başka bariz hastalık belirtileri gösterip göstermediğini de kontrol edin.

Kuduz olabileceğinden şüpheleniyorsanız kedinizden uzak durun: Yabani kediler ve kedi yavruları genellikle aşılanmaz ve ölümcül kuduz virüsünü yayma riski düşüktür. Oldukça sıra dışı olmasına rağmen, yavru kediler de dahil olmak üzere açık havada ve aşılanmamış kedilerde hala daha yaygındır. Kuduz belirtileri değişebilir ve kediniz virüse maruz kaldıktan aylar sonra ortaya çıkabilir.

Kuduzun klasik belirtileri, hasta bir kedinin tipik belirtileri (uyuşukluk, iştahsızlık, halsizlik) ve/veya davranış değişiklikleridir (saldırganlık, ajitasyon, oryantasyon bozukluğu, felç, kasılmalar)

  • Bu semptomları gösteren vahşi bir kediyle karşılaşırsanız, yetkilileri arayınız.

 

Kedinin varlığınıza alışmasına izin verin

Sesinize alıştırın: Onu evcilleştirebileceğinizi düşünüyorsanız, bir sonraki adım sizi daha iyi tanıması için sesinizi duymasını sağlamaktır. yanına otur ve sakin bir ses tonuyla konuşmaya başla.

Ona biraz kuru mama veya konserve yiyecek verin. Onunla konuşmaya devam ederken, ona yemesi için biraz yiyecek sunun;bu tekniği yaklaşık üç gün deneyin, ancak bu arada daha fazla yaklaşmayın.

  • Üç gün sonra vücut dilinin olumlu olup olmadığını ve sizi tanımaya başladığını kontrol edin. Mutluysa kulaklarını öne taşır, kuyruğunu yukarı kaldırır ve hatta sırtını kamburlaştırır, kürkünü vücuduna yaslar ve hatta mırıldanır.
Yiyecekle yaklaşmaya çalışın: Bir kaşık yiyecek veya konserve ton balığı alın ve yaklaştığında ona sunun. Kediyi adıyla arayın veya basitçe “Amcık” deyin; Kediniz yanıt olarak tıslıyorsa, bu onun hâlâ korktuğu ve sizin yanınızda rahat hissetmek için daha fazla zamana ihtiyacı olduğu anlamına gelir. Acele etmeyin ve yakınınızda kroket yemeye alışması için ona zaman tanıyın.
Saldırganlık belirtilerine dikkat edin: Size kavgacı görünüyorsa, örneğin zıplıyor veya hırlıyorsa, size güvenmesi için biraz daha beklemeniz gerektiği anlamına gelir.
Feromon içeren ürünler kullanın: Kedinizin kendisini daha rahat hissetmesini istiyorsanız, doğal feromon gibi davranan ve kokusu kedileri sakinleştiren bu maddelerden yararlanmalısınız.
Kedilerin sıklıkla bulunduğu ortamlarda yaymak için piyasada sprey şeklinde bulabilirsiniz; ancak, sprey sesinin onu korkutabileceğini veya tedirgin edebileceğini unutmayın.
  • Ortamı ovmak için ıslak mendiller de vardır; alternatif olarak, kedi içerideyse difüzörü etkinleştirmeyi deneyebilirsiniz.
  • Uzun saplı bir tahta kaşık veya spatula alın ve yumuşak bir beze sarın. örneğin yün iyi çalışır. Yavaşça bir kaşık mamayı, kediyi ürkütmeden dokunabileceğiniz kadar yakınınıza koyun. yemek yerken ona dikkatlice yaklaşın ve tahta kaşıkla okşamaya başlayın. Kedinizin bunu yaparken kendini rahat hissetmesi birkaç deneme ve birkaç gün alacaktır.
  • Kaçarsa, peşinden koşmayın, bu yöntemi tekrar denemek için başka bir fırsat bekleyin.
Koruyucu giysi giyin: Kedinizi veterinere götürme fırsatı bulana kadar, en iyisi onu önlemlerle ele almaktır. Çizilme veya ısırma riskini en aza indirmek için kalın eldivenler, uzun kollu bir gömlek ve uzun pantolon giyin.
Bir elinizle okşayın: Kaşık yöntemini bir süre kullandıktan sonra elinizi çatal bıçak takımının altına kaydırıp kediciği okşamayı deneyebilirsiniz ama sadece omuzlarını ve başını okşayın.
  • Karın bölgesinde herhangi bir yere dokunmayın; kedi kendini tehdit altında hissederse çok savunmacı bir tavır alabilir. Sadece sana tamamen güvendiğinde karnına dokunabileceğini unutmayın.

Onu tutumaya çalışın: Bir havlu veya battaniye kullanın ve alın;  bunu ancak onu birkaç kez okşadıktan sonra ve sakin ve gevşemiş göründüğü bir zamanda yapabilirsiniz.
Bunu başarmak uzun zaman alabilir ve her şey kediye bağlıdır; bazı örnekler asla onları tutabilecek kadar evcilleştirilemez.

  • Onu kucağınıza aldığınızda kıvranırsa bırakın gitsin çünkü sizi tırmalayabilir veya ısırabilir ve şimdiye kadar yaptığınız tüm sıkı çalışmaları geri alma riskine girebilirsiniz.

Kediyi veterinere götür

Kedinizi taşıyıcıda seyahat etmeye alıştırın. Onu veterinere götürebilmek ve bu aşamada çok önemli olan eksiksiz bir tıbbi muayeneden geçirebilmek için onu bir kafese koymanız gerekir; ancak taşıyıcıya alışması için ona zaman tanımalısınız.

  • Kedinin özgürce keşfedebilmesi için kabı evde açık bırakın.
  • Girişin önüne bir kase yemek koymayı deneyin; Bu, kafese yaklaşma ve inceleme olasılığını artıracaktır.
  • Kediyi içeri girmeye davet etmek için mamayı taşıyıcının içine taşıyın.

 

Onu veterinere götür: Sonunda kedinizi almayı başardığınızda, tam bir kontrol için onu mümkün olan en kısa sürede doktora götürmeniz gerekir. veteriner sağlığını kontrol eder, aşılarını ve gerekli diğer tüm tedavilerini yapar.
  • Onu kedi lösemisi ve diğerleri gibi çeşitli hastalıklardan korumak için aşı yaptırın; veterinerinize önerilen aşıları sorun.
Pire ve solucan tedavileri hakkında doktorunuza danışın: Kediniz muhtemelen her zaman dışarıda yaşadığı için, onu bu parazitlerden korumak için doğru tedavilerden geçmesi gerekir.
Veteriner, onu doğrudan klinikte tedavi etmeye karar verebilir veya ona evde uygulanması için ürünler önerebilir.
Kısırlaştırın: Kedinize bakmanın en iyi yollarından biri, yeni sokak kedilerinin doğmasını önlemek için  kısırlaştırmaktır.
Veteriner kulağının ucunu keser; kedi anestezi altındayken yapılan tamamen ağrısız bir işlemdir.

Dört ila sekiz haftalıkken onu evcilleştirmeye çalışın

Hâlâ sütten kesme aşamasındayken, evcilleştirme girişimlerine iyi yanıt verir; bu aşamada anneden bağımsız olmaya başlar. İnsanlarla sosyalleştikten sonra onu sahiplenmek mümkündür.

Ona kendini güvende hissedeceği bir yer sağlayın.

Aktif olarak sosyalleşmediği zamanlarda, yavru köpeğinizin geri çekilip rahatlayabileceği küçük, sessiz bir odası olduğundan emin olun. bu bir banyo veya misafir odası olabilir.
  • Odanın hiçbir zaman tamamen karanlık olmaması için ışığı bütün gece açık bırakın.
Uygun bir yer seçin: İnsanların uğrak yeri olan bir alanda sosyalleşme süreci üzerinde çalışarak insanlarla temasını artırmaya değer; Bu, insanların çalıştığı veya oynadığı bir arka bahçe alanı olabilir veya evin içinde bir alan seçebilirsiniz.
Kendinizi kedi ile aynı seviyeye koyun: Ona yaklaştığınızda, tüm ihtişamınızı göstererek ayakta durmanız gerekmez, aynı boyda olmaya çalışarak yere oturmanız gerekir.
Ona biraz ıslak mama verin: Kedi sağlıklı olduğu sürece onu sosyalleştirmek için mamayı kullanabilirsiniz; bu şekilde, aç olduğu ve sahip olduğunuz yiyecekleri yemek istediği için onu kendinize çekebilirsiniz. Yemek yerken yanında oturun.
  • Onu kendinize daha da yakınlaştırmak için kucağınıza bir tabak yemek koymayı da deneyebilirsiniz. 
  • Etrafta yokken mamayı kaldırın, böylece kediniz yemek zamanlarını varlığınızla ilişkilendirir.

Onu sevmeye başla. Acıktığında ve iştahla yemek yerken ona dokunmayı deneyin; ilk başta kendinizi baş ve omuzlarla sınırlayın.

  • Kaçarsa, evcilleştirme sürecini bir önceki aşamadan yeniden başlatır ve bu aşamada daha uzun süre kalır.
  • Yavru kedi varlığınıza ve dokunuşunuza alıştıktan sonra, yenilebilir uyaranı ortadan kaldırmayı deneyebilirsiniz. Bu şekilde, ona yemek vermeseniz bile hayvanın sevilmeyi sevip sevmediğini kontrol edin. Yemek yedikten sonra ona dokunmayı deneyin ve tok hisseder.

Yavaşça diğer insanlara gösterin: Evcil hayvanınızı sahiplenmek için evcilleştiriyorsanız, onun sizin dışınızdaki diğer bireylere de alıştığından emin olmanız gerekir.

Tavsiye

  • Kedi ona zarar vermek istemediğinizi anlayana kadar karnına, kuyruğuna ve patilerine dokunmayın. bunlar hassas noktalardır ve hayvan ısırarak veya tırmalayarak tepki verebilir.
  • Yavaş git; kediyi “rahatlık bölgesinin” dışına çıkarmaya çalışırsanız, evcilleştirme işini önemli ölçüde yavaşlatmak zorunda kalabilirsiniz.

Uyarılar

  • Kedi agresif davranıyorsa, bir süre geri çekilin.
  • Vahşi kedilerle ilgilenmesi gereken tek kişi, bu iş için eğitilmiş kişilerdir.
  • Bir kedi (vahşi veya evcil) tarafından ısırılırsanız, bir doktora görünün; Enfekte olmadıklarından emin olmak için çizikleri dikkatlice kontrol edin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir