Beta Balığı

Beta Balığı

Balık ve akvaryum dünyasında, parlak renkleri ve benzersiz yüzgeçleri nedeniyle çok gösterişli olanları vardır. Bilmeye değer çok çeşitli şekillere ve benzersiz özelliklere sahip balıklar.

Bu makalede Beta  balıklarından  bahsedeceğiz. Siyam dövüşçü balığı olarak da bilinen parlak ve gösterişli renkleri ve erkeklerin diğer beta balıklarına karşı saldırganlığı ile tanınan bir balık türüdür. Bu balıklar hakkında her şeyi bilmek ister misiniz? O halde okumaya devam devam edin.

Beta Balıklarının Kökeni

Beta balıkların kökeni ilk olarak Güneydoğu Asya’ya kadar izlenebilir. Bölgenin ılık taşkın yataklarında çeltik tarlaları, drenaj için kullanılan hendekler ve bazı göletler gibi yerlerde yaşadılar. Bu balıklar sayısız fırtına, sel ve yıkıcı kuraklıktan kurtuldu ve neredeyse her ortamda hayatta kalmalarını sağlayan inanılmaz adaptasyon mekanizmaları geliştirebildi.

En zorlu ortamlara iyi uyum sağlamak için tasarlanan özelliklerden biri , solungaçlardan iterek havadan doğrudan oksijen soluma yeteneğidir.

Bu kalıcı bir yetenek değildir, ancak su dışında kısa süreliğine hayatta kalabilir. Etrafında az miktarda su bulunması durumunda, sadece ıslak kalarak kendisini çevreleyen havayı soluyabilir. Böylece suyu az da olsa hemen her ortamda yaşayabilen balıklardır.

Beta balıklar küçük alanlarda ve kalitesiz sularda hayatta kalabilse de, en iyisini küçük akvaryumlarda yaparlar. İyi yaşamaları ve kaliteli bir yaşam sürmeleri için suyu düzenli olarak değiştirmeliyiz. Ayrıca, büyümesi ve gelişmesi için en uygun sıcaklık 24 ila 27 derecedir.

Beta, adını eski bir savaşçı klanınından amıştır. Bu balıklar, daha önce de belirtildiği gibi, oldukça şiddetli ve iyi savaşçılardır. Bu nedenle, bu savaşçı klanının adından,  Bu tür balık dövüşü Tayland’da o kadar meşhur oldu ki, eski Siam kralı bunu yasal olarak düzenledi. Bununla birlikte, balık dövüşleri, birinin veya diğerinin zaferiyle veya bir balığın diğerine verdiği zararla değil, aynı kişinin cesaretiyle değerlendirildi.

Betaların En Sevdiği Yemek

Beta balıklarının ters bir ağzı vardır ve genellikle su yüzeyinden beslenirler. Sudan kısa süre nefes alabildikleri için yüzeye çıkmaktan korkmazlar.

Yemi içerisinde en uygun yiyecekler arasında kuru kan kurdu (bir tür solucan), tuzlu su karidesi veya daphnia bulunur. Betalar için ticari yemler daha iyidir çünkü bu üç besini birleştirirler ve ek olarak vitamin ve mineraller eklerler. Beta balıkların bu tür yiyecekleri yemesi, balığı daha da parlak ve göz alıcı hale getirir, bu da betaların ömrünün arttığını gösterir.

Beta balık türleri

Birkaç çeşit beta vardır. Bunlar aynı türün farklı fenotipleridir. İşte daha popüler horoz balığı türlerinden bazıları:

  • Taç  Dövüşen Balık: Bu, bir taç gagasına benzemek için kuyruk ve yüzgeçlerin kesildiği bir modifikasyondur.
  • Beta cooper balığı: özel bir renklendirme ile ayırt edilir . Metalik alt tonlarla ışığı yansıtan koyu bir renk tonuna sahiptir. Bu nedenle adı “bakır” bakır anlamına gelir.
  • Beta ejderha balığı , özel bir ölçek ile karakterizedir. Ölçekleri daha büyüktür, özellikle ışığı farklı şekilde yansıttıkları ve beyaz flaşlar yaydıkları için bu şekilde adlandırılırlar.

Beta balıklarının çoğaltılması

Üremeye gelince , yiyip yuva yapabilmeleri için ona biraz yosun eklememiz gerekecektir. Plastik bir kap da koyabilirsiniz. Erkek ve dişi birbirini tanımalı, aksi takdirde erkeğin bilgisi dışında bir dişi yerleştirirsek, ona bir davetsiz misafir gibi davranacak ve ona saldıracaktır. Bunun için akvaryumu plastik veya cam ile ayırmanız gerekir ki birbirlerine dokunmadan gözlemlenebilsinler.

Erkek yosun yuvası yaparken dişinin çevresinden ayrılma isteğine açık olduğunu gördüğümüzde onları bir araya getirmenin zamanı gelmiş demektir. Erkeğin onu aktif olarak araması biraz zaman alacaktır, ancak daha sonra yüzgeçleriyle ona sıkıca sarılır ve birkaç dakika içinde dişi hamile kalır. Yumurtalarını yuvaya bırakacak ve gidecektir. Dişi başka bir akvaryuma iade edilmelidir. çünkü erkek saldırganlaşabilir.

Betalar için hangi akvaryum koşulları en iyisidir?

Daha önce de belirtildiği gibi, Betalar çok vahşi balıklardır ve birbirleriyle savaşmaktan çekinmezler. Cinsiyeti ne olursa olsun, dövüşen balıklar neredeyse temas anında dövüşmeye başlar.

Genel olarak, betalar yalnız yüzmeyi tercih ederler ve rahat oldukları ve saklanabilecekleri iyi bir yeri tercih ederler. Sakin mağaralar veya yoğun ve ağaçlarla kaplı köşeler , Betta’yı güvende hissettirmek için çok iyi yerlerdir.

Su kalitesi ile ilgili olarak, her tatlı su ile değiştirildiğinde suyun sadece üçte birinin uzaklaştırılması sağlanmalıdır. Bu, balığın temiz suyun sıcaklığını ve pH’ını düzenlemesinin yanı sıra çevreye uyum sağlamasına ve uyum sağlamasına olanak tanır. Su her üç ila dört günde bir değiştirilmelidir.

Balık habitatının biyolojik dengesini bozmamak için daha küçük akvaryumlar için klor seviyesini çok iyi ölçmelisiniz, yüksek olduğunu görürseniz akvaryum’a eklemeden önce musluk suyunuza bir damla klor giderici eklemelisiniz.

Uyarı: Akvaryumu temizlemek için sabun ve dezenfektanlar kullanmayın, çünkü bu balıkların sağlığına zarar verir. Akvaryumlaru temizlemek için sıcak su en iyisidir.

Bir Beta balığın sağlıklı olduğuna dair işaretler

Akvaryumumuzda beta balıklar olduğunda, balığın sağlık ve yaşam koşullarının yeterli olduğunu gösterecek birkaç faktörü göz önünde bulundurmalıyız. Dikkat etmemiz gereken ilk şey, balıkların aktif ve uyanık olmasıdır. Uyaranlara iyi tepki verdiğini görürsek, bunun nedeni yetersiz beslenmesi veya kötü durumda olmasıdır. Ayrıca düzenli yemek yediğinizi de belirtmek gerekir . Dış uyaranlara agresif tepki verirseniz, balık en iyi durumdadır. Görünüm açısından erkekler için, renklerinin parlak ve canlı olması sağlığın iyi olduğunun bir göstergesi olabilir.

Beta balığımızı sağlıklı tutmak için aşırı kalabalık ortamlardan kaçınmalıyız. Bu durumlar stresin ve hastalığın ana nedenidir. Bunu yapmak için, düzenli değişiklikler ve uygun filtreleme ile iyi su kalitesini korumalıyız.

Balık sağlığının iyi olduğuna dair göstergeler olduğu gibi, yanlış bir şey yapıp yapmadığımızı gösteren göstergeler de vardır. Birincisi, renkler o kadar parlak değil veya düzenli olarak yemek yemiyor. Şuna da bakabiliriz:

  • Vücutta veya ağızda lekeler veya mantarlar
  • bulutlu gözler
  • Yüzgeçler anormal şekilde aşınmışsa
  • Nefes almakta zorlanma
  • düzensiz yüzme
  • Kilo kaybı
  • şişme

Bir erkek ve bir dişi beta balık arasındaki farklar

Erkek dövüş balığı dişiden daha uzun bir gövdeye sahiptir. Ayrıca yüzgeçleri dişininkinden daha büyük ve çok daha renklidir. Bununla birlikte, dişi dövüş balıklarının vücutlarında daha benzer bir renk çeşitliliği vardır. Bir diğer büyük fark saldırganlıktır. Erkek dişiden çok daha saldırgandır ve başka bir erkekle kavga etmeden yaşayamaz. Dişiler rekabet etmeden 5 tanesine kadar birlikte yaşayabilir.

Bakım açısından dişi bettalar dört ila beş yıl yaşarlar ve haftada en az iki kez su değiştirilmedikçe çok küçük yerlerde olamazlar. Erkeklerin ise sakin, filtrelenmemiş sularda yıkanmaları daha iyidir.

Beta balık bakımı nasıl yapılır?

Beta balıkları genellikle çok dayanıklıdır ve bakımı kolaydır.

Beta balığın ne kadar yaşadığını merak ediyorsanız, yeterli yiyecek ve su koşulları sağlandığında genellikle üç yıldan fazladır. Doğru bakım ile Betta balığınız çok uzun süre parlak, renkli ve mutlu kalacaktır.

Doğal ortam

Beta balığına sahip olan ve sığ suda yaşayabileceğini bilen birçok kişi, balığı küçük kaplarda tutar. Bununla birlikte, balığın ılık ve derin sularda en iyi hissettiği optimum koşullar . . Havuz sıcaklığı 22 derecenin altına düşerse balık hastalanır. . En iyi sıcaklık 26 derece civarındadır, bu nedenle daha rahattırlar ve nötr veya hafif asidik pH’a sahiptirler (maksimum 6.5).

Bunu yapmak için, su koşullarının Betta balıkları için uygun olup olmadığını sürekli olarak izlemek için bir akvaryum ısıtıcısına ve su kalitesi ölçere sahip olmanızı öneririz .

Boyutlar ve habitat uyumluluğu

Betalar çok agresif olmalarına rağmen bu onların yalnız yaşamaları gerektiği anlamına gelmez. Evet, erkek Betta balığının tanktaki tek Beta olduğu zaman çok daha iyi olduğu doğrudur. Erkekler, her iki cinsiyetten diğer bettalarla savaşma eğilimindedir. Ancak, saldırgan olmayan diğer balık türleriyle birlikte bir topluluk tankına bir erkek ekleyebilirsiniz. Öte yandan, bir akvaryumda beş adede kadar dişi betta göreceli bir uyum içinde tutulabilir.

Balık dövüşü sorunu, iki erkek aynı tanka yerleştirildiğinde veya bir beta erkek diğer agresif balıklarla paylaşılan bir tankta olduğunda başlar. Ayrıca beta’yı diğer betalarla karıştırıp onlara saldırabileceğinden , diğer renkli balıklarla birlikte tutmamanız gerektiğini de düşünmeliyiz.

Beta Akvaryum Aksesuarları

Bettalar saklanmayı sever, özellikle dişiler. Bunun için onları mutlu edecek birkaç barınak uygulamamız gerekiyor . Bitki eklemek istiyorsanız, canlı doğal bitkiler veya sadece Bettalar için yapılmış olanlar en iyisidir. Sıradan plastik bitkiler balık yüzgeçlerine zarar verebilir.

Diğer balıkların aksine hava pompası olmadan da yaşayabilirler. Tankın havalandırılması daha iyi olsa da. Betta tankları, balıkların etrafta zıplamasını önlemek için bir çeşit sipere sahip olmalıdır. . Tank ayrıca yüzde 80’den fazla doldurulmamalıdır. Çünkü bu balıklar heyecanlanınca sudan sıçrayabilirler. Bazen yüzeyden üç inç yüksekliğe ulaşırlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir