Balıklar Nasıl Uyur?
Balıklar nasıl ve ne zaman uyur?
Uyku hayatımızın önemli bir parçasıdır. Aslında istatistikler, ortalama bir insanın hayatının neredeyse üçte birini uyuduğunu söylüyor (75 yaşında bir adam neredeyse 25 yıl uyumuş olacak!). Uyku bazen sorunlara çözüm olarak görülür; sadece bir yatak bulun ve birkaç saat sonra tüm endişeler bir duman bulutu içinde kayboluyor gibi görünüyor, ama balıklar nasıl? Diğer canlılar gibi mi yoksa uykuya ihtiyaçları yok mu? Kim yatakta bir kova soğuk su almak ister ki? Sürekli suda yaşamak zorunda olan bir deniz canlısı olduğunuzu hayal edin. Uyumayı nasıl başarıyorsun?
Balıklar nasıl uyur?
Çoğu memelinin ne zaman uyuduğunu tespit etmek çok kolay olsa da, ilk bakışta balıkların uyuduğunu anlamak biraz daha zordur.
Balıklar gözlerini kapatmazlar, göz kapakları yoktur ve REM uykusu belirtisi göstermezler.
Bunun yerine, balık hareketsiz hale gelir. Ne kadar etkisiz hale geldikleri balık türlerine bağlıdır. Çoğu balık hareketsiz kalır ve solungaç hareketleri yavaşlar.
Çoğu balık, uyurken bile tehlikeye karşı tetikte kalır, böylece gerekirse hızla kaçabilirler.
Bir akvaryumda, bir balığın ne zaman uyuduğunu anlayacaksınız çünkü yavaşlayacak veya hareket etmeyi durduracak ve sabit bir hayal kurma durumuna girecek.
Balıklar neden uyur?
Neden uyumamız gerektiğinin temellerini biliyoruz ve bu, bedenlere dinlenme ve barınma şansı vermektir.
İnsan uykusunda gözlerimiz kapanır, kaslarımız gevşer ve uykunun farklı evrelerinden geçeriz; yavaş dalga uykusu (derin, dinlendirici uyku) ve REM uykusu (bazen rüyalarımızı hatırladığımız hızlı göz hareketi uykusu).
Bu alandaki araştırmalar kesin olarak söylemek için yeterince kapsamlı olmasa da, insanların uyumasının nedenleri, bir balığın uyuma nedenlerinden çok daha karmaşık görünüyor.
Balıkların uyumasının en olası ve en basit nedeni vücutlarını dinlendirmektir.
Biz insanlar yeterince uyumadığımızda, düzgün çalışma yeteneğimizi etkilemeye başlar. Balıklarda da benzer bir durum gözlemlenmiştir.
2007 yılında yapılan bir çalışmada, bir grup zebra balığı, normal 6 saatlik dinlenme süreleri boyunca uykudan mahrum bırakıldı. Ertesi gün Zebra balıklarını uyandırmak çok daha zordu ve ağız ve solungaç hareketleri azaldı. Çalışma ayrıca balıkların uykuda daha yavaş nefes alma döngülerine sahip olduğunu, şekerleme yaptığını ve biz insanlar gibi melatonin tarafından yönetildiğini gösterdi.
Ulusal Uyku Vakfı, balık uykusunu, metabolik hızlarının azaldığı ve vücudun iyileşmesine izin verdiği bir hayal kurma hali olarak tanımlar.
Balıklar ne zaman uyur?
Balıklar kendilerini güvende tutmak ve yiyecek bulmak için çoğunlukla gözlerine güvenirler. Koku alma duyuları iyi olsa da su akıntıları bu duyuyu kesebilir ve daha az güvenilir hale getirebilir.
Çoğu yüzey balıkları gündüzdür, yani gündüzleri aktiftirler ve geceleri uyurlar. Görüşleri nedeniyle, gündüzleri aktif olduklarından, yiyecekleri kolayca görebildikleri ve geceleri görüşlerinin etkisiz olduğu durumlarda uyuyabildikleri mantıklıdır.
Balığın ne zaman uyuduğu, bulunduğu ortama ve türlerin türüne bağlıdır. Örneğin, resifin yakınında yaşayan balıklar, avcılardan kaçınmak için gündüzleri aktif kalmaya ve geceleri dinlenmeye meyillidir.
Bazı balık türleri, yavrularına bakarken veya göç ederken olduğu gibi hayatlarının belirli dönemlerinde uykuyu bırakır.
Bazı balıklar yetişkinliğe ulaşana kadar uyumaya bile başlamazlarsa. Örneğin, Tilapia yaklaşık 22 haftaya kadar herhangi bir uyku belirtisi göstermeye başlamaz.
Çoğu akvaryum balığı, geceleri ışıklar kapalıyken uyur.
Balıklarda uyku
‘uyku’ konusu türler arasında farklılık gösterir. Sözlükler bize uykunun “sinir sisteminin aktif olmadığı, gözlerin kapalı olduğu, postural kasların gevşediği ve bilincin askıya alındığı, her gece birkaç saat boyunca tipik olarak yinelenen bir vücut ve zihin durumu” anlamına geldiğini söyler. Basitçe söylemek gerekirse, şu anda olduğumuz zaman… peki, uyuyoruz! Elbette hepimiz uykunun ne olduğunu biliyoruz.
Neredeyse tüm canlıların uyuma şekli balıklarınkinden çok farklıdır. Daha spesifik olarak, çeşitli amaçlar için uyursunuz, ancak asıl sebep dinlenmek ve günü daha enerjik hissetmektir. Balıklar için uyku, basitçe aktivite seviyelerini düşürme dönemidir; denizde yaşadıkları için hala sürekli hareket etmek zorundalar.
Gözleri açık uyumak
Uykusu doğrudan ve tamamen gözlerini (veya göz kapaklarını) kapatmakla ilişkili olan biz insanlar, ne kadar garip ve imkansız görünse de, göz kapağı olmayan balıklar (köpekbalıkları hariç) gözlerini kapatamazlar. Bu nedenle gözleri açık uyurlar, o kadar çok kişi balıkların asla uyumadığına inanır. Bununla birlikte, gözlerinizi kapatmamak, mutlaka dinlenmemeniz anlamına gelmez, sadece bunu dünyevi varlıklardan çok farklı bir şekilde yaparlar. Bir balığın uykusunu belirleyen bir dizi faktör vardır: uzun süreli hareketsizlik, belirli bir dinlenme pozisyonu veya bir tür barınağa sığınma, 24 saat içindeki aktivite değişimi ve heyecan eşiğinin düşmesi.
Bir balık dinlenirken, belirli bir yerde uzun süre sallanabilir. Suyu solungaçlardan geçirmek için sürekli hareket etmeye devam ettiklerini not etmek önemlidir. Ayrıca balıklar uyurken belirli bir duruşta kalırlar. Bazı balıklar, yırtıcılardan kaçınmak için belirli uyku noktalarını seçer. Bitki örtüsünde veya kuma gömülü delikler, yarıklar ve çıkıntılar gibi bazı tipik barınaklar vardır. Çok özel bir durum, uykuya daldığı gerçek bir mukus kabuğu salgılayan papağan balığıdır, neredeyse bir uyku tulumu! (resimde uyurken sargısına sarılmış bir Papağan Balığı).
İnsanlar gibi, balıklar da uyuduklarında dış uyaranlara daha uzun tepki verirler; Evinde çok yaygın Japon balıkları olan herkes, geceleri akvaryumun dibinde dinlendiklerini ve suya biraz yiyecek düştüğünde, balığın onu bulmasının güpegündüz uyanıkken olduğundan çok daha uzun sürdüğünü fark etmiş olacaktır. Hatta bazı okyanus balığı türleri “o kadar derin uyurlar ki, uyanmadan sudan çekilebilirler.
Yunuslar en zeki deniz hayvanları olarak kabul edilir ve aslında uyku tarzları tek kelimeyle harikadır! Yunuslar, dinlenmek ve yavaş dalga yarım küre denilen bir uyku durumuna girmek için beyinlerinin bir yarım küresini “kapatır”. Beyninin aktif yarısı sürekli yüzebilmelerini sağlar ve aktif olmayan yarısı uyurken etraflarındaki şeyleri takip eder. Bir süre sonra roller tersine döner ve uyuyan yarımküre diğer tarafı ele geçirmek için uyanır.
Nihayetinde balıklar da bir yastığa, çarşafa ve sıcak bir yatağa ihtiyaç duymadan uyku periyodunu yaşarlar; ama her hayvan hayatta kalmak için uyum sağlamalıdır ve balıklar hayal kurmayı sever!