Arı Hastalıkları

Arı Hastalıkları

Arılar gezegenin yaşamı için temel böceklerdir, aslında çiçekleri olan bitkilerin ana tozlayıcılarıdır ve tükettiğimiz gıdaların büyük bir kısmı onların tozlaşmasına bağlıdır, bu diğer hayvanlar tarafından da gerçekleştirilse de arılar kalır.

Ne yazık ki, bu böcekler, bazıları genetiklerinden, virüsler, mantarlar, bakteriler, protozoalar ve hatta bazı eklembacaklılar ve diğer çevresel koşullar gibi patojenlerin varlığından kaynaklanan belirli patolojilerden muzdarip olabilirler. Bu Evcilmamalar.com makalesini okuyun ve 20 arı hastalığı hakkında bilgi edinin .

Çeşitli Arı Hastalıkları

Tropilaelaps istilası (akariazis)

Acariasis veya acarapisosis, Acarapis woodi türü olarak tanımlanan bir araknid olan bir akarın neden olduğu yetişkin arıların bir hastalığıdır . Bu asalak tür , arıların solunum sistemine sığınır ve arıların hemolenfleriyle beslenir.

Kuzey ve Güney Amerika, Avrupa ve Ortadoğu ülkelerinin kolonilerini etkiler. Yeni doğan arılar hastalığa karşı daha hassastır, ancak varsa, akar topluca saldırır ve bütün bir koloniyi öldürebilir.

Arı akarları (Varroasis)

Varroasis, arıları etkileyen ve aynı zamanda bir akarın neden olduğu başka bir hastalıktır. Bu durumda hem ergin hem de genç arılar için bir dış parazit gibi davranır .

Bu hastalığı üreten birçok tür olmakla birlikte, Varroa destructor olarak tanımlanan akar , arıların kanatlarında deformasyona ve karnın kısalmasına neden olan bir virüsün vektörü olması nedeniyle en fazla hasara neden olan akardır . Bu hastalık ayrıca bireyler arasında doğrudan temas yoluyla bulaşır ve Okyanusya dışında dünya çapında görülür.

Tropilaelapsoz

Arıları etkileyen başka bir hastalık, Tropilaelaps cinsine ait birkaç akar türünün neden olduğu tropilaelapsosis’tir .

Bu hayvanlar Asya’da dağıtılır ve kovanlara girdikten sonra hem larva hem de pupa ile beslenirler ve ayrıca yetişkin arılarda bazı şekil bozuklukları oluştururlar . Hastalık böcekler arasında doğrudan bulaşma yoluyla yayılabilir.

Amerikan yavru çürüklüğü

Amerikan yavru çürüklüğü, öncelikle bal arılarını etkileyen önemli bir hastalıktır. Paenibacillus larvae türünün neden olduğu bakteriyel tiptedir .

Bakteri, kolonileri istila eden sporlar üretme yeteneğine sahiptir ve bu bakteri büyüdükten sonra larvaları öldürür .

Bakteriler antibiyotiklerle kontrol edilse de, sporlar dirençli ve oldukça bulaşıcıdır , bu nedenle onları etkili bir şekilde kontrol etmenin tek yolu kovanı ve onunla temas etmiş olan her şeyi yakmaktır. Bu hastalık tüm dünyada var.

Avrupa yavru çürüklüğü

Amerikan yavru çürüklüğü ile karşılaştırıldığında, Avrupa’daki yavru çürüklüğüne, önceki durumda olduğu gibi arıları larva formunda öldüren Melissococcus plutonius bakterisi neden olur . Arılar arasında ve ayrıca petekler arasında temas halinde yüksek bulaşma şekline sahiptir. Orta Doğu ülkeleri de dahil olmak üzere Amerika ve Asya’da dağıtılmaktadır.

Arı amipleri

Bu, Malpighamoeba mellificae adlı bir protozoanın neden olduğu , arıların hem Malpighian tüplerini hem de sindirim sistemini enfekte eden ve kist oluşumu nedeniyle bağırsak iltihabına neden olan ve sonuçta böceklerde ishale, uçamamaya ve hatta ölüme neden olan bir hastalıktır.

Ascosphaera apis (taşlaşmış kuluçka)

Bu durumda Ascosphaera apis mantarının neden olduğu bir mantar hastalığı ile uğraşıyoruz . Bu bulaşma şekli , larvalar mantarın ürettiği sporları da tükettiğinde ortaya çıkar . Larvanın içine girdikten sonra, mantarın miselyumu büyümeye başlar ve bu aşamada arının ölümüne neden olarak aynı kuruma ve taşlaşmayı üretir.

Kronik felç virüsü

Kronik arı felci virüsü hastalığı adından da anlaşılacağı gibi viral tipte olup bulaşıcı tipte olup aslında kovanda tüketilen kontamine gıdalardan bulaşmaktadır . Virüs sindirim sistemine girdikten sonra, başta kafa olmak üzere hayvanın sinir sistemine yayılır. Sonunda arının felç olmasına ve ardından ölümüne neden olur .

Nosema ceranae

Nosemosis, arıları etkileyen ve gıda işleme ve besin elde etmekten sorumlu sindirim sistemi hücrelerini yok ederek parazit görevi gören Nosema apis adlı bir mantarın bulaşmasından kaynaklanan bir hastalıktır. Bu şekilde arı gerekli elementleri elde edemez. Ayrıca karın iltihabı ve ishal oluşturarak ölümle sonuçlanır.

Atinalılar

Aethinosis, Aethina tumida olarak tanımlanan bir böcek türü olan bir böcekten kaynaklanır . Böceğin larva formu , arıların yumurtaları, balı ve polenleri ile beslenerek kovanı çökertip yok eder.

Türüne bağlı olarak, bazı arılar istilacıyı reçineli bir maddeyle sararak kendilerini savunmayı başarır, ancak diğerleri başarısız olur. Hastalık , Avrupa ve Afrika arı türlerini etkiler.

Diğer arı hastalıkları

İnceleyebildiğimiz kadarıyla arıları etkileyebilecek birçok hastalık vardır. Bununla birlikte, daha fazla bilgi edinmek için diğer bazı arı hastalıkları şunlardır:

  • Kalsifiye kuluçka hastalığı.
  • Çarpık kanat virüsü.
  • Kuluçka kesesi virüsü.
  • Akut arı felci virüsü.
  • Kara kraliçe hücre virüsü.
  • İsrail akut felç virüsü.
  • Virüs dell’ape Keşmir.
  • Virüs Kakugo.
  • Omurgasız yanardöner virüs tip 6.
  • Tütün maküler virüsü.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir