Ankara (Angora) Tavşanı
11 mins read

Ankara (Angora) Tavşanı

Angora tavşanı, birkaç farklı Ankara tavşanı ırkını kapsar.

Yumuşak, ipeksi ve belirgin bir şekilde kabarık olan Angora size pufuduk bir oyuncağı anımsatabilir. Angora cinsi tavşanlar, sağlıklı ve temiz kalmaları için çok fazla özen gerektirir.

Fiziksel olarak da hassas olabilirler. Ancak doğru sahibi için bir Ankara tavşanı mükemmel bir evcil hayvan olabilir.

Ankara tavşanının kökeni

Bu çok yumuşak Avrupa tavşanı en eskilerden biridir ve adından da anlaşılacağı gibi Türkiye’de bulunan ve her zaman evcil hayvan olarak yetiştirildiği Ankara’dan (Ankara) gelmektedir .

Kürkü tekstil endüstrisinde çok dikkat çekici ve kullanışlı olduğu için hızla popülerlik kazandı ve 1723’te Fransa ve İngiltere’de zaten mevcuttu.

Tarihin bu noktasına kadar, çoğu yetiştirici bu soyu etkisiz tekniklerle ticari kullanım için üretti. Bu, tavşan kürkü endüstrisinin büyümesini engelleyen malzemelerin kalitesini düşürdü. Bununla birlikte, şecere uygulamasının ortaya çıkmasıyla birlikte, türün genetik gelişimi 1930’larda başladı.

Bu fenomen, türün ünlü olduğu dünyanın çeşitli yerlerinde neredeyse aynı anda meydana geldi. Tüm yetiştiriciler, daha iyi cilt özelliklerine sahip bir soy oluşturmak için aynı şeyi arıyorlardı. Böylece, 1965’e gelindiğinde, hem Fransa hem de Almanya, o zamanlar en büyük tavşan kürkü üretimine sahip ülkeler arasında yer alan kendi varyantlarını oluşturmuşlardı.

Gerçekten de, kaliteli bir kürke sahip bir varyant oluşturmanın zorluğu nedeniyle, Ankara tavşanlarının farklı soyları ortaya çıkmaya başladı. Bununla birlikte, en iyi bilinenleri Fransız ve Alman çeşitleridir.

Ankara tavşanının özellikleri

Ankara tavşanı 35 cm uzunluğa, 2 ila 6 kilo ağırlığa ulaşabilir . En belirgin özelliği, çok hacimli büyüyen kürküdür. Bunun nedeni, kıl folikülü aktivitesinin süresini uzatan resesif bir genetik mutasyondur. Sonuç olarak, kürkleri diğer türlere göre daha uzun uzar.

  • İngiliz Ankara Tavşanı: Kürk, burun ve uzuvlar dışında vücudun her yerinde uzar. Bu, kürkün bakımına oldukça dikkat etmeniz gerekse bile, ona çok zarif bir görünüm verir.
  • Fransız Angora Tavşanı:  Bu, en büyük varyantlardan biridir. Farklıdır çünkü kulaklar, ağızlık ve bacakların ön kısmı cinse özgü kalın kaplamaya sahip değildir.
  • Alman Ankara Tavşanı: Çoğu beyaz renklidir ve tüy dökmezler. Bu nedenle, dikkatli bir şekilde kesilmezlerse, kürkleri aşırı büyüme riski altındadır.
  • Dev Ankara tavşanı: Bugün var olan en büyük varyanttır. Ayrıca en az 90 günde bir kestirilmesi gerektiğinden en çok kıl üreten Ankara da dikkate alınır.
  • Saten Angora Tavşanı: Bu varyant, bir Saten tavşanı ile bir Fransız Ankara tavşanı arasındaki melezlemenin ürünüdür. Bu nedenle farklı renk kombinasyonlarına sahip bir kürkü ve atalarınınkine benzer bir saten parlaklığı vardır.

Önerilen yaşam alanı

Ankara tavşanı, sorunsuz büyümesi için yeterli alana sahip, iyi havalandırılan bir yaşam alanına ihtiyaç duyar. Genellikle metal kafesler kullanılır, ancak hayvanın ihtiyaçlarına uygun bir kafes inşa etmek de mümkündür.

Bu cinsin yaşam alanı için önerilen minimum boyutlar 50 cm genişlik, 70 cm yükseklik ve 50 cm uzunluktur. Elbette bu önlemlerin ötesine geçmek ve ona geniş bir alan sağlamak her zaman daha iyidir. Ayrıca tavşanların kafes zemininden ayaklarını yaralayabileceklerini unutmayın. Bunu önlemek için, tahta peletler gibi emici bir alt tabaka ile düz bir taban oluşturmak en iyisidir.

Hayvanın geniş bir yaşam alanı olsa da, özgürce koşabileceği yeşil bir oyun alanına da ihtiyacı olacaktır. Aslında, Ankara tavşanının , duyularını çalıştırmalarına ve uyarmalarına izin verdiği için, kafesin dışında kafesin içinde olduğundan daha fazla zaman geçirmesi sıklıkla tavsiye edilir .

Irk davranışı

Diğer tavşanlar gibi Ankara ırkı da oldukça sakin, huzurlu ve girişkendir . Doğru bakım ve yeterli sosyalleşme ile ailenizle harika zaman geçirebilir. Dahası, sahipleriyle derin bir ilişki bile kurabilir, ancak bunu başarmak için sürekli olmanız gerekecek.

Unutulmamalıdır ki Ankara tavşanı çok sevecen olmasına rağmen mahremiyete de ihtiyaç duyar. Bu nedenle, strese yol açabileceğinden, rahatsız edilmemeli veya aşırı manipüle edilmemelidir . Huzurlu olmasına rağmen, stres ve kötü bakım koşullarında bu evcil hayvan agresif davranışlar sergileyebilir ve hatta sahiplerine zarar verebilir.

Ankara Tavşanı Beslenme

Ankara tavşanının besinleri;  kaba yem, meyve, sebze ve ticari yem tüketimine dayanır . Sanılanın aksine, sağlıklı bir besin  çeşitlendirilmelidir, bu nedenle günlük rasyonun aşağıdaki gibi yapılandırılması önerilir:

  • (yem): %70.
  • Taze sebzeler: %20.
  • Ticari yem: %10.
  • Meyveler (ödüller): haftada bir veya iki kez.

Hayvanın yiyecek dozları, tavşanın gelişim evresine göre değişir. Yetişkin olduklarında günde iki kez yemek yemeleri normaldir, ancak daha genç örneklerin günde üç tayın alması gerekebilir. Her halükarda, suyunun bitmesine izin vermek zorunda kalmayacaksınız ve suyun bitmesini önlemek için suyu her gün değiştirmeniz gerekecek.

Ankara tavşanı sağlığı

Ankara tavşanı da diğer tavşanlar gibi hastalığa karşı hassastır. Ancak bu tür hayvanlar ani sıcaklık ve nem değişikliklerini iyi tolere etmezler . Kafeslerin evin içine yerleştirilmesinin tavsiye edilmesinin bir nedeni de budur. Aksi takdirde, mahal içindeki sıcaklığı düzenleyen göstergeler ve ısıtıcı ile donatılmaları gerekecektir.

Ayrıca, diğer evcil hayvanlarda olduğu gibi, Ankara tavşanına da uzun süreli koruma için kapsamlı bir aşılama programı uygulanmalıdır . Veteriner, numuneniz için hangi aşıların en önemli olduğunu ve veriliş tarihlerini size bildirebilir.

Gördüğünüz gibi, Ankara tavşanı harika bir evcil hayvan olabilen sevimli görünümlü küçük bir tavşandır. Bununla birlikte, sağlıklı kalması için bazı temel bakıma ihtiyacı vardır. Bu hayvanların tamamen size bağlı olduğunu unutmayın, bu yüzden onlara elinizden geldiğince iyi bakın.

Ankara tavşanı: bakım

Bu tavşan türü, tüm ırklarıyla birlikte, hastalıklar ve tedavileri açısından son derece hassas bir türdür.

Küçük olduklarında, yaşamları boyunca karşılaşabilecekleri başlıca hastalıklara karşı aşı olmaları için veterinere götürülmeleri tavsiye edilir .

Yılda iki kez veterinere gidip uygun kontrollerin yanı sıra aşı güçlendiricilerin yapılması tavsiye edilir.

Ancak temizlik söz konusu olduğunda , Ankara tavşanları kesinlikle özerktir, bu nedenle onları yıkamak gerekli değildir.

Yapmanız gereken tek özen tavşanların tırnaklarının çok fazla uzamamasına dikkat etmenizdir, aksi halde kaşınırken incinme riskine girerler.

Ankara tavşanı  ne kadar yaşar?

Hayvanın gerçekte ne kadar yaşayıp yaşayamayacağına karar vermek zor; tabii ki her şey tavşanın yaşadığı yaşam koşullarına, nerede yaşadığına, hayvana ne kadar tedavi verildiğine ve yaşamı boyunca kaç hastalıkla karşılaştığına bağlıdır.

Her durumda, hayvan sevgi, huzur ve uyum atmosferinin ortasında iyi yaşarsa, 12 yaşına kadar size yakın kalabilecektir .

Ankara tavşanı nasıl yetiştirilir?

Mizaç onu bir evcil hayvan olarak harika kılıyorsa, bu onun üremesinin özel dikkat gerektirdiğini dışlamaz. İkincisi, her şeyden çok tavşanın bakımı ile ilgilidir . Öncelikle saçlar, daha önce de belirttiğim gibi, çok can sıkıcı ve çözülmesi çok zor düğümlerin oluşmasını önlemek için günlük olarak taranmalıdır. Yün verilen yaz aylarında aşırı sıcaktan etkilenmemesi için traş edilmelidir.

Ayrıca her ay kısaltılması gereken tırnaklara özellikle dikkat edin , aksi takdirde uzadıkça kökünden kırılır ve dört ayaklı dostumuz için gereksiz yere acıya neden olurlar. Anlayacağınız gibi, bu tavşan türü çok hassastır, bu yüzden satın aldığınız andaki durumuna dikkat edin. Sahiplenildikten sonra, tomarın genel bir kontrol için veterinere götürülmesi de gereklidir.

Ankara Tavşanı Gebelik

Dişinin cinsel olgunluğuna yedi aylıkken ulaşılır, bundan sonra dişi tavşan yıl boyunca kesinlikle doğurgan ve cinsel olarak aktif olur, ancak dört adede kadar yavru doğurabileceği için arkadaşları kadar üretken olmaz. Ankara tavşanları yıl boyunca çiftleşebilmelerine rağmen, her yıl sadece üç gebelik mümkündür .

Bu başlarsa, annenin kuşlar gibi yuvayı hazırlamaya odaklanacağı bir aylık bir gebelik dönemi başlayacak; onun ve gelecekteki doğmamış çocuklarının iyiliği için gerekli olan, onu inşa etmek için gereken her şeyi bulmasına izin vermek için her gebeliğe dikkat edin. Bunlar çıplak, kör ve 20 ila 50 gram arasında doğacaklar, ayrıca tamamen anneleri tarafından bakılacaklar, bu yüzden erkeğin çöpten çıkarılması gerekecek.

Eğitim

Mizacı gereği böyle bir tavşanı eğitmek çok zor olmasa gerek. Tabii ki, ona sadece yeterli olması gereken temel komutları (örneğin, işini yapması gerektiğinde kafese geri dönmesi) öğretmenizi öneririm. Ancak bu durumda, özel talimatlar için uzman bir eğitmenle görüşmenizi tavsiye ederim.

Angora Tavşanı Fiyat

Bu evcil hayvanın fiyatı 500 TL’den 5 bin TL’ye kadar değişiklik gösterebilir. Bu fiyat, ürettiği ve çok değerli kabul edilen ve daha sonra bahsedeceğimiz yünden kaynaklanmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir